Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Βιταμίνη C και εγκυμοσύνη!

Βιταμίνη C στην εγκυμοσύνη
Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει ένα θρεπτικά ισορροπημένο και υγιές σώμα για την εγκυμονούσα και μια σωστή ανάπτυξη για το έμβρυο. Έτσι, δεν αρκούν μόνο οι διατροφικές συστάσεις από τον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί για την ύπαρξη κάποιων θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή διατροφή σας.

Καλό θα ήταν να φροντίσετε να επισκεφθείτε έναν επιστήμονα διατροφολόγο - διατολόγο για να σας προτείνει ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Το να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε αμινοξέα, ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, καθώς και φυλλικό οξύ είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωσή σας. Το να γνωρίζουμε το γιατί είναι το ισχυρό σας κίνητρο.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μαθαίνοντας γιατί η βιταμίνη C βρίσκεται για χρόνια στο βάθρο των βιταμινών…

  • Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται ανάμεσα στα σημαντικότερα φυσικά αντιοξειδωτικά. Η κύρια αντιοξειδωτική της δράση αφορά τα πνευμονικά και τα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά και αυτά του μυελικού σωλήνα.
  • Ασκεί αντιοξειδο-προστατευτική δράση. Αυτό σημαίνει, ότι μέσω της ύπαρξής της, προστατεύει άλλους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, όπως τη δράση της βιταμίνης Ε και του φυλλικού οξέος. Η δράση της φαίνεται να αυξάνει τη γονιμότητα στους άντρες, αλλά και τις γυναίκες.
  • Η συμμετοχή της στην σύνθεση κολλαγόνου βοηθά στην καθυστέρηση της γήρανσης των κυττάρων.
  • Παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των δοντιών, των ούλων, του δέρματος, αλλά και στην ανάπτυξη των οστών.
  • Επιπλέον, βοηθά και στην επούλωση των τραυμάτων και αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
  • Διευκολύνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από τον οργανισμό. Γι’ αυτόν το λόγο συστήνεται σε παιδιά, εφήβους και γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, ομάδες δηλαδή με αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, χρειάζεται να καταναλώνουν μαζί με φυτικές πηγές σιδήρου και 100 γραμμ. βιταμίνης C.
  • Θεωρείται σύμμαχος ενάντια στις μολύνσεις και τους ιούς, αυξάνοντας αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Τέλος, η έλλειψή της προκαλεί ξηρότητα στα μαλλιά και το δέρμα, ουλίτιδα.
Στην εγκυμοσύνη

Η ύπαρξη της βιταμίνης C στη διατροφή της εγκύου καθίσταται αναγκαία τόσο για την αποκατάσταση των ιστών όσο και για επούλωση των πληγών. Περαιτέρω, συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου και του εμβρύου. Αναλυτικότερα:
  • Η έλλειψή της βιταμίνης C από τη διατροφή της εγκύου έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο προεκλαμψίας.
  • Συμμετέχει στην ανάπτυξη του εμβρύου και στην δημιουργία των οστών και δοντιών του.
  • Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, οι μεγάλες ποσότητες του οποίου είναι απαραίτητες για την παροχή αίματος προς το έμβρυο, αλλά και για τις δικές σας αυξημένες ανάγκες.
Που θα τη βρείτε;

Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C βρίσκουμε βόλες τις εποχές σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

  • Στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, κ.ά.)
  • Στις φράουλες, τα βατόμουρα, τα ακτινίδια, τον ανανά, κ.ά.
  • Στις πιπεριές, στη ντομάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι.
  • Στη γλυκοπατάτα και το λάχανο.
  • Τέλος, στο acai berry. Αυτό αποτελεί "υπέρ τροφή" (super foods) από τη Βραζιλία, που έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστή, μιας και περιέχει λιπαρά οξέα ω6-ω9, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Ε και ανόργανα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Όλα απαραίτητα στη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη!
Πόσο χρειάζομαι;

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και για αυτόν το λόγο ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει. Στοχεύοντας σε 3-4 μερίδες πλούσιων πηγών σε βιταμίνη C ημερησίως καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.

Προτιμάτε να καλύπτετε τις ανάγκες σας μέσα από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και μόνο σε περίπτωση αυξημένων αναγκών (π.χ. ίωση, μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα) μέσω κάποιου συμπληρώματος σε συνενόηση με τον γιατρό σας. Η υπερδοσολογία μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα.

Με τη συνεργασία του Κλινικού Διατροφολόγου - Διαιτολόγου, MSc, Ιωάννη Κάλφα.

1 σχόλιο:

  1. Thanks to the author for the post, it was very useful to me and I liked it. I wrote an article on the Wheel Spinnner about this. I would be glad if you read it and appreciate it. Thanks for your attention.

    ΑπάντησηΔιαγραφή