Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Καλλιεργώντας το χιούμορ

Καλλιεργώντας το χιούμορ
Η αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ σχετίζεται με την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση, χαρακτηριστικά που κάθε γονιός θα ήθελε να αποκτήσει το παιδί του. Τα καλά νέα είναι ότι η αίσθηση του χιούμορ δεν είναι έμφυτη, επομένως μπορεί να καλλιεργηθεί. Ακόμα και αν θεωρείτε πως δεν έχετε πολύ στενή σχέση με το χιούμορ, μπορείτε και πάλι να βοηθήσετε το μικρό σας να την αποκτήσει, προσπαθώντας να είστε ανοιχτοί και έτοιμοι για παιχνίδι, πρόθυμοι να τσαλακώσετε τον εαυτό σας και να αυτοσαρκαστείτε. Πώς θα καλλιεργήσετε το χιούμορ και πώς θα εντάξετε το γέλιο και τα αστεία στην καθημερινότητά σας; 

Ένα νήπιο που γνωρίζει τη χρήση πολλών αντικειμένων αλλά και πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του (π.χ. πώς φοριέται ένα παντελόνι), ενδέχεται να αντιδράσει με γέλιο όταν τα αντικείμενα χρησιμοποιηθούν με μη αναμενόμενο τρόπο (αν βάλετε λόγου χάρη το παντελόνι στο κεφάλι σας). Καθετί που διακόπτει μια ακολουθία, κάτι που δεν είναι αναμενόμενο ή κάτι που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αλλιώς, μπορεί να έχει μια πρωτότυπη χρήση και να εκληφθεί από το νήπιο ως αστείο. 

Με δεδομένα τα παραπάνω, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε: μεταφέρετε το αρκουδάκι του στην τουαλέτα, βάλτε κάλτσες στα πόδια της λούτρινης καμηλοπάρδαλης και διαβάστε του βιβλία με ιστορίες όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο όπως στον κόσμο των ενηλίκων. Μην ξεχνάτε να καλλιεργείτε το χιούμορ μέσω οπτικών ερεθισμάτων, κάνοντας αστείες γκριμάτσες, φορώντας με αστείο τρόπο ένα τεράστιο καπέλο ή παίζοντας παντομίμα. 

Όταν το παιδί σας αρχίζει να κατακτά τη γλώσσα, το χιούμορ του θα εξελιχθεί, καθώς πλέον θα το εκφράζει και με λέξεις. Συγκεκριμένοι ρυθμοί, λέξεις που δεν βγάζουν νόημα ή ακούγονται γελοίες θα είναι τα αγαπημένα του. Πιθανόν να επαναλαμβάνει και κάποιο αστείο που ακούει συχνά από εσάς. 

Αργότερα θα αρχίσει να σας κάνει αστεία από μόνο του, προσπαθώντας να κρυφτεί κάτω από τα σκεπάσματα, όταν έρχεστε να το ξυπνήσετε το πρωί ή να τρέχει μακριά σας στην παιδική χαρά κάθε φορά που το πλησιάζετε για να του ζητήσετε να επιστρέψετε σπίτι. Προετοιμαστείτε να ακούσετε ή να βιώσετε πολλές φορές το ίδιο αστείο, μιας και η επανάληψη είναι σημαντική για τα νήπια, αλλά φροντίστε να γελάτε κάθε φορά. 

Extra tips: 
  • Στην προσχολική ηλικία το μικρό σας θα βρίσκει αστεία την υπερβολή, όπως για παράδειγμα τα τεράστια παπούτσια ή ένα πολύ ψηλό καπέλο. Μπορείτε να ενθαρρύνετε αυτό το ενδιαφέρον έχοντας διάφορα περίεργα ρούχα σε ένα μπαούλο για να τα φοράτε όταν παίζετε στο σπίτι. Στην ηλικία αυτή θα αρχίζει να παίζει με τις λέξεις και τις φράσεις, πράγμα που θα σας δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσετε αστεία τραγούδια ή παραμύθια. Ωστόσο, θα χρειαστεί να προσέξετε πρώτον το πόσο πολύ θα ξεπεράσει τα όρια στο όνομα του αστείου και δεύτερον να μην συνηθίσει να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις, καθώς ενδέχεται να βρίσκει ότι έχουν πλάκα. Εξηγήστε του ότι κάποια πράγματα δεν είναι αστεία, ότι δεν επιτρέπετε να τα κάνει έξω από το σπίτι και φροντίστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά αν πει κάτι άσχημο μιας και η αντίδρασή σας θα το κινητοποιήσει να το επαναλάβει. Αυτή είναι ακόμα μια καλή ηλικία για να διδάξετε ότι το χιούμορ μπορεί καμιά φορά να πειράξει ή να πληγώσει τον άλλον.
  • Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει μπορεί, με την δική σας καθοδήγηση, να αντιληφθεί τι είναι αστείο και να ξεκαρδίζεται στα γέλια αλλά και πώς να κάνει αστεία με τους άλλους χωρίς να τους κοροϊδεύει. Παράλληλα, εκτός από την πειθαρχία μπορείτε να χρησιμοποιείτε το χιούμορ για να υπενθυμίσετε κάποιους βασικούς κανόνες, όπως π.χ. με αστεία φωνή να του θυμίσετε ότι πρέπει να πλύνει τα χέρια του πριν το φαγητό ή να μαζέψει το δωμάτιό του. 
  • Μάθετε κι αυτό: Επειδή είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την συμβολή του χιούμορ στην πειθαρχία, θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα: Πριν μερικά χρόνια άκουσα ένα παιδί να φωνάζει στην μητέρα του "σε μισώ". Εκείνη, αντί να τα χάσει του απάντησε "Και εσύ; Οκ, τότε μπες στην ουρά με τους υπόλοιπους!". Μετά από λίγο που την πλησίασε για να της κάνει τα… γλυκά μάτια, του είπε "Επ, δεν κλέβουμε στην σειρά"! Σκάσανε και οι δύο στα γέλια και συμφιλιώθηκαν.
Ιδέες για να καλλιεργήσετε το χιούμορ: 
  • Γιορτάστε όλες τις γιορτές που έχουν πλάκα, με πρώτες και καλύτερες τις Απόκριες και την Πρωταπριλιά. Σειρά μπορούν να έχουν η παγκόσμια ημέρα παιχνιδιού ή η ημέρα σοκολάτας, αλλά και παγκόσμιες ημέρες δικής σας έμπνευσης, όπως η ημέρα του πιο αστείου χορού, της πιο τρελής φωνής ή των ξεκαρδιστικών φωτογραφιών.
  • Τραγουδήστε ελεύθερα. Με αστείες φωνές, βάζοντας αστείες λέξεις ή μετατρέποντας ένα παιδικό τραγούδι σε τραγούδι όπερας ή σε ροκ κομμάτι. Μπορείτε π.χ. να χρησιμοποιήσετε ένα τραγουδάκι με αστείους στίχους για να πάει το μικρό σας στο κρεβάτι του το βράδυ, για να πλύνει τα δόντια του ή για να ντυθεί το πρωί αντί απλά να του υπαγορεύσετε με σοβαρή φωνή τι πρέπει να κάνει.
  • Μοιραστείτε ιστορίες. Κατά τη διάρκεια του γεύματος διηγηθείτε οτιδήποτε αστείο ή ευχάριστο σας συνέβη στο δρόμο ή σε κάποιον άλλο γνωστό σας και πείτε ανέκδοτα.
  • Καθιερώστε αστείες παραδόσεις. Όπως για παράδειγμα μια ημέρα του χρόνου για να κάνετε ξεκαρδιστικά δώρα ο ένας στον άλλον ή που θα πρέπει να φορέσετε κάτι αστείο για να καθίσετε στο τραπέζι για δείπνο.
  • Δημιουργήστε μια χαρούμενη γωνία μέσα στο σπίτι. Εκεί θα μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε ένα πίνακα όπου μπορείτε να γράφετε αστεία ή να κολλήσετε κάτι εύθυμο που διαβάσατε σε μια εφημερίδα, ένα περιοδικό ή σε ένα βιβλίο.
  • Επιλέξτε έξυπνες κωμωδίες για να δείτε σε DVD και φυσικά διαβάστε κωμικά βιβλία.
  • Πάνω απ’ όλα γελάστε με την καρδιά σας και μην αφήνετε την αντίδρασή σας σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για χιούμορ να του κόψει τα φτερά.
Ιδέες για αστεία παιχνίδια:
  • Κρυφτείτε πίσω από τα χέρια σας, πίσω από ένα καπέλο, κάτω από ένα σεντόνι και εμφανιστείτε ξαφνικά. Επαναλάβετε πολλές φορές τη διαδικασία.
  • Όταν το μικρό σας έχει μάθει την φωνή κάθε ζώου, αρχίστε να παίζετε με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να συμβούν. Πώς θα ήταν άραγε αν ο σκύλος έκανε νιάου;
  • Φτιάξτε μαζί αστεία τραγουδάκια, συνδυάζοντας λέξεις και δημιουργώντας έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το όνομά του.
  • Με παρόμοιο τρόπο "χτίστε" πάνω σε ένα έτοιμο τραγούδι, αλλάζοντας κατά βούληση κάποιους στίχους και διατηρώντας την ίδια μελωδία. Τραγουδήστε μια φορά το λάθος τραγούδι με τις δικές σας προσθήκες και την επόμενη φορά σταματήστε πριν από τις "διορθώσεις" για να προσθέσει το μικρό σας όσα θυμάται. 
  • Παραστήστε πως το κυνηγάτε, αλλά δεν καταφέρνετε να το πιάσετε.
  • Κολλήστε το πρόσωπό σας στο τζάμι της μπαλκονόπορτας πιέζοντας το μάγουλα και τη μύτη σας και παραμορφώνοντας το πρόσωπό σας ή χρησιμοποιήστε έναν μεγεθυντικό φακό για να μεγαλώσετε τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.
Extra tips: 
  • Την περίοδο της εκπαίδευσης στο γιογιό, οι πιο αστείες λέξεις και οι πιο αστείοι ήχοι για τα νήπια είναι συνήθως αυτές που σχετίζονται με την τουαλέτα. Αν το μικρό σας αρχίζει να κοροϊδεύει ή να επαναλαμβάνει τις "αστείες" λέξεις κατά τη διάρκεια μιας συνάθροισης για παιχνίδι, προσπαθήστε να το αγνοήσετε. Όσο λιγότερο ανταποκριθείτε, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσει, καθώς θα συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται για κάτι αστείο.
  • Ενώ τα νήπια συνήθως διασκεδάζουν με κάτι που δεν είναι συνηθισμένο, ορισμένες καταστάσεις, όπως το καρναβάλι ή οι μεταμφιέσεις ίσως τα τρομάζουν. Ενδέχεται λόγου χάρη ένα νήπιο να τρομάξει πολύ αν δει τους γονείς του να φορούν μια περίεργη μάσκα.
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου