Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Χρώματα στο παιδικό δωμάτιο!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού  Χρώματα στο παιδικό δωμάτιο
Χαρίστε στο μικρό σας αγγελούδι έναν κόσμο γεμάτο χρώματα! Τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα. Γι’ αυτό φτιάξτε το δωμάτιό του με τρόπο, ώστε να γίνει αποκλειστικά ο δικός του χώρος, όπου θα νιώθει ασφάλεια, θα παίζει, θα μαθαίνει, θα ονειρεύεται…

Το νεογέννητο παιδί αναπτύσσει την ικανότητα της όρασης κάνοντας πρώτα τη διάκριση “σκοτεινό - φωτεινό”. Έπειτα διακρίνει την κίνηση, τη μορφή και τέλος τα χρώματα. Το χρώμα είναι ένας μηχανισμός αναγνώρισης, αλλά και ανάπτυξης καλλιτεχνικής ευαισθησίας και αναμφίβολα υποβάλλει συναισθήματα.

Τα παιδιά λατρεύουν τα χρώματα και ανταποκρίνονται σε αυτά. Αρχικά διακρίνουν το κόκκινο χρώμα και μετά αναγνωρίζουν τα υπόλοιπα φωτεινά χρώματα, ανάμεσά τους και το κίτρινο. Ήδη από τα 2 τους χρόνια αρχίζουν να μαθαίνουν τα ονόματα των χρωμάτων και από τη στιγμή που ένα παιδί μπορεί να τα αναγνωρίζει και να τα ονομάζει, αυτό το βοηθά να μαθαίνει εύκολα νέες πληροφορίες.

Βέβαια, μέσα στο χώρο που ζει και μεγαλώνει ένα παιδί πρέπει να χρησιμοποιούνται σχετικά ήπια χρώματα, καθώς η άκριτη χρήση μεγάλων αντιθέσεων και πολλών έντονων χρωμάτων, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουν ένα αδιάφορο περιβάλλον, αποπροσανατολίζει τα παιδιά. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα περισσότερα κοριτσάκια προτιμούν το ροζ και το βιολετί χρώμα, ενώ τα αγοράκια προτιμούν τα πιο σκούρα χρώματα. Επίσης έχει αποδειχθεί, ότι τα περισσότερα παιδιά μέχρι τα τρία τους χρόνια προτιμούν τα βασικά χρώματα παρά τα παστέλ.

Τα βασικά χρώματα του ορατού φάσματος είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Λέγονται “βασικά”, γιατί από τις μεταξύ τους αναμείξεις προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα. Το πράσινο, το μοβ και το πορτοκαλί αποτελούν τα συμπληρωματικά των βασικών χρωμάτων. Το πράσινο είναι το συμπληρωματικό του κόκκινου, αφού προκύπτει από την ανάμειξη των υπολοίπων δυο βασικών (του κίτρινου και του μπλε), αντίστοιχα το μοβ του κίτρινου (από το κόκκινο και το μπλε) και το πορτοκαλί του μπλε (από το κόκκινο και το κίτρινο).

Η πλήρης ανάμειξη των βασικών προσθετικών χρωμάτων μας δίνει το άσπρο, που έχει υψηλή φωτεινότητα, αλλά μηδενική απόχρωση. Το μαύρο συνήθως περιγράφεται ως η απουσία χρώματος. Αν αναμείξουμε μόνα τους τα βασικά χρώματα, προκύπτουν καθαροί χρωματισμοί, ενώ αν προσθέσουμε λευκό ή μαύρο δημιουργούνται αντίστοιχα παστέλ και σκούρες αποχρώσεις.

www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου