Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ο πελαργός δεν φέρνει αντιζηλία!

Βοηθήστε το νήπιο να ξεπεράσει την αντιζηλεία που αισθάνεται για το μικρότερο αδελφάκι του.
Ο πελαργός ετοιμάζεται να σας επισκεφτεί εκ νέου και εσείς έχετε αφιερώσει ώρες και ώρες να σκέφτεστε πως θα κατατροπώσετε το τέρας με τα πράσινα μάτια που θα τρυπώσει στην καρδούλα του πρωτότοκού σας. Θυμάστε ιστορίες που σας έλεγε η δική σας μητέρα για ξεσπάσματα ζήλιας ανάμεσα σε εσάς και τα αδέλφια σας, ενοχλητικά καπρίτσια, επικίνδυνα καμώματα και πολλά, πολλά άλλα. 

Χαλαρώστε! Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι μπορεί να είναι σκληρός για ένα νήπιο, που έχει συνηθίσει να μονοπωλεί την προσοχή, η ζήλια και η πικρία, ωστόσο, είναι αντιδράσεις που με σωστή τακτική μπορούν να ξεπεραστούν. 


1. Προετοιμάστε την άφιξη του πελαργού
Ενώ είστε ακόμα έγκυος φροντίστε να μιλήσετε στο παιδάκι σας σχετικά με το νέο μωρό. Εξηγήστε του τι πρόκειται να ακολουθήσει και πως τα πράγματα στο σπίτι πρόκειται να αλλάξουν. Φροντίστε, βέβαια, σε όλα να δώσετε και μια θετική πλευρά, ώστε το πρωτότοκό σας να περιμένει με ανυπομονησία το αδελφάκι του. 

2. Αγοράστε του ένα δώρο από το μωρό
Την ημέρα που θα γυρίσετε από το μαιευτήριο καλό θα ήταν να φέρνετε μαζί σας κι ένα δώρο για το μεγαλύτερο παιδάκι σας. Αγοράστε του κάτι που επιθυμούσε για πολύ καιρό και πείτε του πως το έφερε το μωρό αποκλειστικά για εκείνο. Με τον τρόπο αυτό η άφιξη θα συνδεθεί με ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα. 

3. Αφήστε το να αναμειχθεί
Από την πρώτη κιόλας ημέρα φροντίστε να κάνετε το πρωτότοκό σας μέρος της νέας κατάστασης. Στόχος είναι να μην αισθανθεί το μικρούλι σας αποκλεισμένο ή παραπεταμένο εξαιτίας του νεογέννητου. Αφήστε το, λοιπόν, να γίνει ο "μικρός βοηθός" σας και να σας φέρνει πάνες, κρέμες, πετσέτες, κ.ά. Σε αντάλλαγμα για την πολύτιμη προσφορά του ανταμείψτε το με πολλά παινέματα. 

4. Ποιοτικός χρόνος
Παρότι η λέξη χρόνος σβήνεται και από το λεξικό με ένα νήπιο κι ένα νεογέννητο στο σπίτι, είναι σημαντικό να περνάτε ένα μικρό κομμάτι της ημέρας αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί. Ακόμα κι αν πρόκειται για μερικά λεπτά, κατά τα οποία θα του διαβάσετε ένα παραμύθι, είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Μια ωραία ιδέα είναι να του αφιερώσετε χρόνο, όταν στο σπίτι έχουν έρθει επισκέψεις και όλοι οι υπόλοιποι κανακεύουν το μωρό. 

5. Καθαρές εξηγήσεις
Εάν το μικρό σας δείχνει σημάδια ζήλιας ή παίρνει πράγματα από το μωρό, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του και να του εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο. Πείτε του πως το μωρό είναι τόσο μικρό και ευαίσθητο, που ως μεγαλύτερο αδελφάκι θα έπρεπε να το προσέχει και να το προστατεύει και όχι το αντίθετο. Τέλος, δώστε του να καταλάβει πως τα παιχνίδια που έχει το νεογέννητο δεν θα τα χρειαστεί για πολύ και πόσο περήφανη είστε που μοιράζεται τόσο όμορφα τα παλιά του αντικείμενα.

Με τη συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου