Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Baby talk ή αλλιώς... μπαμπάλισμα. Βοηθήστε το να πει τις πρώτες λεξούλες!

Article_show_babalisma
Το μωρό σας μαθαίνει τη γλώσσα σταδιακά. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί, συλλέγει γλωσσικές πληροφορίες ακούγοντας τους ήχους που παράγουν οι άλλοι ή παρακολουθώντας πως επικοινωνούν μεταξύ τους. Εκείνο που στην αρχή το ενδιαφέρει περισσότερο είναι η συχνότητα και η ένταση της φωνής σας. Όταν του μιλάτε με κατευναστικό τρόπο θα σταματήσει να κλαίει, επειδή συνειδητοποιεί ότι θέλετε να το καθησυχάσετε. Και αντίστροφα, αν του φωνάξετε με θυμό, πιθανότατα θα κλάψει, επειδή η φωνή σας του λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Γύρω στον τέταρτο μήνα, θα αρχίσει να παρατηρεί όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο του μιλάτε, αλλά και τους διάφορους ήχους που προφέρετε. Θα ακούει τα φωνήεντα και τα σύμφωνα και θα αρχίσει να προσέχει τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνδυάζονται με συλλαβές, λέξεις και προτάσεις.

Το μωρό σας δεν θα δέχεται μονάχα τα ηχητικά αυτά ερεθίσματα του λόγου, αλλά ήδη από την αρχή θα αρχίσει και να τα αναπαράγει, πρώτα με το κλάμα του και στη συνέχεια με λαρυγγισμούς. Γύρω στον τέταρτο μήνα θα αρχίσει να "φλυαρεί" στη γλώσσα του, αναπαράγοντας πολλούς από τους ρυθμούς και τα χαρακτηριστικά της μητρικής του γλώσσας. Παρότι η "ομιλία" του αυτή μπορεί να μοιάζει ασυνάρτητη, αν ακούσετε προσεκτικά θα παρατηρήσετε, ότι το βρέφος υψώνει ή χαμηλώνει τον τόνο της φωνής του σαν να ανακοινώνει ή να ρωτάει κάτι.

Ενθαρρύνετέ το, μιλώντας του όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας. Μόλις προφέρει κάποια αναγνωρίσιμη συλλαβή, επαναλάβετέ του την και στη συνέχεια πέστε του απλές λέξεις που να την περιέχουν. Για παράδειγμα, αν ο ήχος είναι "μπα" πέστε του "μπάλα", "μπάνιο", "μπαμπάς", κ.λπ. 

Η συμμετοχή σας στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τον έκτο με έβδομο μήνα, όταν θα αρχίσει να μιμείται τους ήχους των λέξεων που ακούει. Μέχρι τότε, μπορεί να επαναλαμβάνει έναν μόνο ήχο για μία ολόκληρη μέρα ή και περισσότερες στη σειρά, προτού δοκιμάσει κάποιον άλλο. Τώρα, όμως, θα αντιδρά πολύ περισσότερο στους ήχους που σας ακούει να προφέρετε και θα προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Πέστε του λέξεις και συλλαβές απλές, όπως "μωρό", "γάτα", "πάμε", "κρύο", "βόλτα", καθώς επίσης και τα "μαμά" και "μπαμπά".  

Μπορεί να κυλήσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρις ότου να είστε σε θέση να αποκρυπτογραφήσετε τι λέει, όμως το μωρό σας θα μπορεί να καταλαβαίνει πολλές λέξεις πριν ακόμη γίνει ενός έτους. 

Αν μετά τον έβδομο μήνα της ζωής του δεν μιμείται ήχους ή δεν "φλυαρεί" στη γλώσσα του, ίσως να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ακοή του ή την ανάπτυξη της ομιλίας του. Ένα βρέφος με μερική απώλεια της ακοής μπορεί πάντοτε να αναπηδάει σε δυνατούς ήχους και να γυρίζει το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τους, ίσως και να αντιδρά στο άκουσμα της φωνής σας. Θα δυσκολεύεται, όμως, να μιμηθεί τους ήχους που ακούει. Αν δεν "φλυαρεί" ή δεν επαναλαμβάνει μία ευρεία ποικιλία ήχων, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Αν το μωρό σας πέρασε πολλές ωτίτιδες, ενδέχεται να έχει σωρευτεί υγρό στο έσω ους, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την ακοή του. 

Σε ένα πολύ μικρό μωρό, η ακοή μπορεί να ελεγχθεί με την βοήθεια ειδικών μηχανημάτων, όμως το πρωταρχικό προειδοποιητικό σημάδι για το εάν μία τέτοια εξέταση είναι απαραίτητη είναι οι διαπιστώσεις που θα κάνετε μέσα από την παρατήρηση. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου