Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πράσινες... εξορμήσεις στην Αθήνα!

National Garden
Πράσινοι προορισμοί και νότες δροσιάς μέσα στην πόλη; Εσείς που επιθυμείτε να βολτάρετε παρέα με τα παιδιά σας ακούγοντας το κελάηδημα των πουλιών και χαλαρώνοντας στη σκιά των πανύψηλων δέντρων και των υπέροχων αρωμάτων των λουλουδιών, δεν έχετε παρά να τα πάρετε από το χέρι και να επισκεφτείτε κάποιους από τους κήπους και τα άλση που βρίσκονται μέσα στην πόλη μας.

Εθνικός Κήπος

Ξένοιαστες βόλτες με τον μπαμπά και τη μαμά, τον παππού και τη γιαγιά στην πιο σημαντική... ανάσα δροσιάς μέσα στην κατά τα άλλα πολυσύχναστη τσιμεντούπολή μας. Ο γνωστός σε όλους, κατοίκους της πόλης αλλά και τουρίστες, Εθνικός Κήπος είναι ο πρώτος κήπος της Αθήνας, έχει έκταση 158 στρέμματα και μια “βασιλική” ιστορία πίσω του.

Ο χώρος ήταν ανέκαθεν χώρος πρασίνου, όμως δημιουργήθηκε ως Βασιλικός Κήπος το 1836 επί βασιλείας του Όθωνα σε έκταση 30 στρεμμάτων, ενώ 3 χρόνια μετά ξεκίνησαν οι εργασίες δεντροφύτευσής του. Η δημιουργία του και η διαμόρφωσή του ήταν όραμα της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, της Αμαλίας, η οποία έφερε ειδικούς για να ασχοληθούν με το σχεδιασμό, τη δημιουργία, αλλά και τη συντήρησή του, ώστε να γίνει ανάλογος με τους κήπους των ευρωπαϊκών ανακτόρων.

Έτσι, περίπου 500 είδη φυτών ήρθαν στην Ελλάδα από όλον τον κόσμο για να τον στολίσουν. Το 1842 μάλιστα φύτεψε η ίδια τις ουασινγκτόνιες με σπόρους που έφερε από την Αμερική, ενώ στη συνέχεια άρχισε να φέρνει και ζώα. Το 1854 η βασική φύτευση είχε ολοκληρωθεί από τον Γάλλο αρχιτέκτονα κήπων Λουί Μπαρώ. Μετά τον Όθωνα, τη συντήρηση του κήπου ανέλαβε ο Γεώργιος Α' με τη βοήθεια του γεωπόνου Φρειδερίκου Σμιτ, φυτεύοντας σπάνια φυτά και εξωτικές ορχιδέες, δημιουργώντας έτσι το πρώτο θερμοκήπιο. Το 1923 ο κήπος χαρακτηρίστηκε δημόσιος, ενώ το 1927 με Νομοθετικό Διάταγμα ονομάστηκε Εθνικός Κήπος, όπως είναι και σήμερα γνωστός.

Εδώ οι επισκέπτες θα συναντήσουν πολλά και διαφορετικά είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών, θα θαυμάσουν διάφορα είδη πουλιών και θα ξεκουραστούν πλάι στις λίμνες του. Ο κήπος διαθέτει και διάφορα κτίσματα, όπως η Παιδική Βιβλιοθήκη, το κτήριο Βοτανολογικής Συλλογής και ένα παραδοσιακό καφενεδάκι, ενώ εδώ θα βρείτε και αρχαιολογικά κατάλοιπα (μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη), ένα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία και προτομές.

Η βλάστηση του κήπου είναι ιδιαίτερα πλούσια. Το 1981 καταγράφηκαν 7.000 δέντρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκαν σε 519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά 102 ήταν αυτοφυή ελληνικά (κουτσουπιές, πικροδάφνες, χαρουπιές, κ.ά.), ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από όλες τις ηπείρους. Κάποια από τα εντυπωσιακά φυτά που θα συναντήσετε στη βόλτα σας εδώ είναι η παλαιότερη γιούκα και οι αιωνόβιες ουασιγκτόνιες, η αρία, οι κανάριοι φοίνικες, οι κινέζικοι αείλανθοι και ο μοναδικός στην Ελλάδα κύκας ο στρεπτόφυλλος. Πλατάνια, πεύκα, λεύκες, αγγελικές, νεραντζιές και πολλά ακόμα είδη συμπληρώνουν το πανέμορφο τοπίο.

Στη λίμνη κοντά στην είσοδο της λεωφόρου Βασ. Σοφίας κολυμπούν κυπρίνοι, ενώ στη μικρή λιμνούλα στο κέντρο τα παιδιά σας θα αντικρίσουν νεροχελώνες.

Στον κήπο θα συναντήσετε κάποια σπάνια πτηνά, αλλά και μεταναστευτικά πουλιά. Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού είναι ο μυγοχάφτης. Ακόμα μπορείτε να δείτε τη “συνήθη ύποπτο” δεκαοχτούρα, καρακάξες, κότσυφες, δρυοκολάπτες, αλλά και το εντυπωσιακό νυκτόβιο αρπακτικό χουχουριστή.

Τα παιδιά θα περάσουν ευχάριστες στιγμές παιχνιδιού στην παιδική χαρά και θα περπατήσουν μαζί σας στα ελικοειδή μονοπάτια. Θα εντυπωσιαστούν ακόμα με το ηλιακό ρολόι, που διαθέτει έναν επικλινή μεταλλικό δείκτη στερεωμένο σε μαρμάρινη βάση, όπου είναι χαραγμένες οι ώρες. Η σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δείχνει και τη σχετική ώρα. Παράλληλα, θα γνωρίσουν τις 6 προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων: του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, του Ελβετού τραπεζίτη Ιωάννη Εϋνάρδου, των ποιητών Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και Διονυσίου Σολωμού, του μουσουργού και συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου Σπύρου - Φιλίσκου Σαμαρά και του καλλιτέχνη Ζαν Μωρεάς.

Ο Εθνικός Κήπος παραμένει ανοιχτός για το κοινό όλες τις ημέρες του χρόνου και η είσοδος είναι ελεύθερη. 


Αττικό Άλσος

Στην περιοχή των Τουρκοβουνίων βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου της Αττικής. Μια έκταση 550 στρεμμάτων με κυπαρίσσια, πεύκα και πολλά ακόμα είδη δένδρων φιλοξενεί καθημερινά τις βόλτες μικρών και μεγάλων, παρέες και συζητήσεις σε κάθε γωνιά του. Στην έκταση του πάρκου ένα ποσοστό 33% περίπου καλύπτεται από ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις, όπως υπαίθριο θέατρο, θερινός κινηματογράφος, δυο αναψυκτήρια, παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Έτσι, το Αττικό Άλσος εκτός από χώρος οικολογικής σημασίας όπου καθημερινά απολαμβάνει τις βόλτες του ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, προσφέρεται και για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Διαθέτει ανακαινισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με 4 γήπεδα τένις, 2 βόλεϊ, 2 μπάσκετ και 2 ποδοσφαίρου 5Χ5, ενώ έχουν δημιουργηθεί και ειδικές διαδρομές για τζόκινγκ. Στις νέες παιδικές χαρές τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού.

Το άλσος περιλαμβάνει 230 στρέμματα πρασίνου με φυτά ελληνικής και μεσογειακής προέλευσης, κυρίως δασικά. Μετά την ανάπλαση του πάρκου (2008) φυτεύτηκαν 1.165 νέα δέντρα, 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά, ενώ διαμορφώθηκε και βοτανικός περίπατος για τη γνωριμία των επισκεπτών του με τα δέντρα της Αθήνας.

Εδώ, οι επισκέπτες θα περιπλανηθούν και θα απολαύσουν στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας ανάμεσα σε πεύκα, κουκουναριές, κυπαρίσσια, καλλωπιστικά δέντρα, πικροδάφνες, πασχαλιές, λυγαριές και ακακίες. Παράλληλα, στο δρόμο τους θα συναντήσουν άγρια πουλιά - στο άλσος έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 95 είδη πουλιών, από τα οποία τα 26 αναπαράγονται εδώ. Ανάμεσα σε πολλά άλλα θα δείτε βραχοκιρκινέζους, πετρίτες, τσιχλογέρακες, γερακίνες, τσίχλες, κεφαλάδες, κουκουβάγιες, κ.ά. Επίσης, θα συναντήσετε το Βραχοτσοπανάκο, τον Τσαλαπετεινό, το Γαλαζοκότσυφα, κ.ά.

Η είσοδος στο Αττικό Άλσος είναι ελεύθερη και μπορείτε να το επισκέπτεστε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. 

Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Αντώνης Τρίτσης”

Ένας υπέροχος χώρος πρασίνου και ανάπαυλας για τους επισκέπτες του, το Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” έχει έκταση 1.000 στρεμμάτων με ποικιλόμορφη βλάστηση και φιλοξενεί διαφορετικά είδη πουλιών. Τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που διατηρούν εδώ εγκαταστάσεις για να παρατηρούν και να καταγράφουν τα πουλιά του πάρκου, έχουν παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια 168 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ οργανώνουν προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του πάρκου και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Μαζί με τα παιδιά σας μπορείτε να απολαύσετε πεζοπορία, να κάνετε ποδήλατο, αλλά και να συναντήσετε φίλους -πλάι στις 5 τεχνητές λίμνες που η μια υπερχειλίζει στην άλλη- για κουβέντα σε ένα όμορφο περιβάλλον με πουλιά και πλούσια βλάστηση.

Στο πάρκο θα συναντήσετε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, 1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φιστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές, 150 πλατάνια, 100 ευκαλύπτους, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή.

Έχουν καταγραφεί επίσης 3 είδη ψαριών (κυπρίνος, χρυσόψαρο, κουνουπόψαρο), 2 είδη αμφιβίων (λιμνοβάτραχος, πρασινόφρυχος), αλλά και κάποια είδη ερπετών (σαμιαμίδι, σαύρα πρασινογουστέρα, χερσαία Κρασπεδοχελώνα, νεροχελώνα Χρυσέμυς ή Κοκκινοχοιράδα). Τις βόλτες σας συνοδεύουν με το πέταγμά τους πολύχρωμες πεταλούδες, ενώ αν είστε τυχεροί δίπλα σας θα συναντήστε και σκαντζόχοιρους. Εδώ αναπαράγεται ο δεντροσπουργίτης, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν υδρόβια πουλιά, όπως ερωδιούς και νερόκοτες.

Τις μεταναστευτικές περιόδους εμφανίζονται και άλλα είδη πτηνών, όπως μπεκατσίνια, λευκοτσικνιάδες, περλαργούς, χαλκόκοτες, αργυροπελεκάνους, κ.ά.

Το πάρκο διαθέτει 2 θερινά θέατρα, 2 εκκλησίες, αναψυκτήρια, κέντρο προσανατολισμού και ενημέρωσης, εκθεσιακό χώρο, εγκαταστάσεις της ΕΟΕ, κ.ά. Παραμένει ανοιχτό καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. 

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Ο Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Διομήδους, που βρίσκεται μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, στο Χαϊδάρι, αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Βοτανικό Κήπο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδρύθηκε το 1952, αλλά άνοιξε τις πύλες του στο κοινό 23 χρόνια μετά. Έκτοτε, πραγματοποιεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, από τη μια φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με μέρος από το φυτικό πλούτο του πλανήτη και από την άλλη βοηθώντας στη διατήρηση και προστασία σπανίων και απειλούμενων φυτών.
Ο κήπος διαθέτει συνολικά 3.500 είδη φυτών (φιλοξενούμενα και ενδημικά) και πάνω από 10.000 αποξηραμένα φυτά στη φυτοθήκη του, τα οποία έχουν φυτευτεί σε 6 διαφορετικά τμήματα:
  • Ιστορικό: με φυτά που αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας και της θρησκείας, όπως π.χ. το δέντρο του Ιούδα, η Άκανθος του Χριστού, το κώνειο, η ελιά, ο κρίνος, κ.ά.
  • Ανθώνας: με παρτέρια που είναι ανθισμένα όλο το χρόνο και μπορεί κανείς να βρει μανόλιες, αγιοκλήματα, γιασεμιά, ντάλιες, ζουμπούλια, βιολέτες, πανσέδες, 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, ρόδινο νερό στις λίμνες του, νερόκρινα και νούφαρα.
  • Δενδρώνας: με δέντρα από όλον τον κόσμο. Εδώ, κανείς θα συναντήσει φυτά από την Ωκεανία (ευκάλυπτος, καλλιστήμονα, κ.ά.), τη Μεσόγειο (κέδροι του Άτλαντα, φοίνικας του Θεόφραστου, κ.ά.), τη μη μεσογειακή ζώνη, τη μη μεσογειακή Ασία (σινική γλεδισχία, κέδρος των Ιμαλαΐων, κ.ά.), τη Νότια Αφρική (αφρικανικές ελιές, μελίανθοι, κ.ά.), τη βόρεια και κεντρική Αμερική (σεκόϊα, είδη γιούκας και αγαύγης, κ.ά.) και τη νότια Αμερική.
  • Οικονομικό τμήμα: με είδη ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία, όπως καμφορά, φελλόδενδρο, βαμβάκι, λινάρι, οπωροφόρα και ποικιλίες αμπελιού, κ.ά.
  • Φαρμακευτικό: με φυτά με σημαντική θέση στη φαρμακολογία και στην υγιεινή διατροφή, όπως: δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βαλεριάνη, λουΐζα, κ.ά.
  • Συστηματικό τμήμα: έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής.
Ο Βοτανικός Κήπος διαθέτει άρτιες και οργανωμένες εγκαταστάσεις (κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναψυκτήριο), ενώ δίνεται και η δυνατότητα ξενάγησης στους επισκέπτες με τη μορφή περιπάτου.

Στα 1.860 στρέμματα, τα 250 έχουν διαμορφωθεί για να καλλιεργηθούν πάνω από 2.500 είδη φυτών. Εκτός από τα αυτοφυή ενδημικά φυτά καλλιεργούνται και φυτά από όλον τον κόσμο, όπως Αυστραλία, Β. Δ. Αφρική, Ασία, Ινδία και φυσικά την Ευρώπη.

Τη βόλτα σας εδώ συντροφεύουν κωνοφόρα αειθαλή, όπως τραχιά πεύκα της Μεσογείου και της Ευρώπης, ποικιλία ελάτων, μεγάλοι θάμνοι και ξυλώδη φυτά, όπως λυγαριές, ακακίες, κουμαριές και διάφορα φοινικοειδή. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει άγρια ωδικά πουλιά: κοκκινολαίμηδες, σπίνους, σπουργίτια, καρδερίνες, τρυποφράκτες, κ.ά. Τα μικρά σας θα λατρέψουν τις εντυπωσιακές κίτρινες και κόκκινες πεταλούδες. Ανηφορίζοντας προς το μνημείο των πεσόντων υπάρχει ένα φυσικό ρέμα, ενώ διακρίνονται και βραχώδη σημεία όπου φωλιάζουν μεγάλα αρπακτικά πτηνά, όπως γεράκια.

Στο θερμοκήπιο μπορεί κανείς να παρατηρήσει το ζαχαροκάλαμο, το καφεόδεντρο, το “μη μου άπτου”, κάκτους, κ.ά., ενώ στο φυτώριο φιλοξενούνται ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα φυτά της Ελληνικής χλωρίδας.

Ο Βοτανικός κήπος δέχεται τους επισκέπτες του καθημερινές 09:00 - 14:00 και Σαββατοκύριακα 09:00 - 15:00.

Κήπος Προεδρικού Μεγάρου

Όταν ανακοινώθηκε, ότι ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα ανοίγει κάθε Κυριακή τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, οι περισσότεροι βρήκαν εξαιρετική την ιδέα να επισκεφτούν το χώρο που μέχρι σήμερα μπορούσε να επισκέπτεται μόνο η πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας.

Ο κήπος έχει έκταση περίπου 25 στρέμματα. Κατά το 19ο αιώνα το χώρο αυτό καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων (σημερινή Βουλή), αφού το έδαφος στη θέση αυτή ήταν ιδιαίτερα εύφορο.

Το σχεδιασμό του ανέλαβε το τεχνικό γραφείο του Τσίλλερ. Ο κήπος ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχιακών ανθοφόρων φυτών. Την εικόνα συμπληρώνουν αιωνόβια πλατάνια, φιλύρες, φοίνικες και κυπαρίσσια. Μπορείτε να περπατήσετε στο μακρύ διάδρομο με τα ψηλά κυπαρίσσια, που καταλήγει στην πισίνα και το περίπτερο. Δεξιά και αριστερά του διαδρόμου υπάρχουν χλοοτάπητες, βαθμιδωτές ταράτσες, παρτέρια και νησίδες με δέντρα και θάμνους.

Ο κήπος περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δέντρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών, κ.ά, κάποια από αυτά ιδιαίτερα σπάνια. Ανάμεσα στα δέντρα που θα συναντήσετε, οι αριές και τα κυπαρίσσια ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, κάθε Κυριακή από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου