Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Από τα δάχτυλα στο πιρούνι!

Νήπιο που τρώει με πιρούνι
Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να εγκαταλείψει το μικρούλι σας την ευκολία των δαχτύλων και να προχωρήσει σε πιο "ευπρεπείς" τρόπους στο τραπέζι;

Αρχικά, δείτε εάν το μικρούλι σας είναι σωματικά έτοιμο για κάτι τέτοιο. Μπορεί το να φάει με πιρούνι να μην σας μοιάζει με άθλο, ωστόσο απαιτεί συντονισμό χεριού - ματιού - στόματος, σταθερότητα, οπτική αντίληψη και, φυσικά, την επιθυμία του μικρού σας να συνεργαστεί. 

Έπειτα, καλό θα ήταν να κάνετε την ζωή του ευκολότερη και ασφαλέστερη επιλέγοντας για αυτό ειδικά πιρούνια. Αυτά καλό θα ήταν, να είναι από μπαμπού ή κατάλληλο πλαστικό, να έχουν στρογγυλεμένες άκρες, να έχουν μακρύ "χέρι" και να είναι ελαφριά. Όπως καταλαβαίνετε, όποιος και αν έρθει για επίσκεψη τα "καλά" μαχαιροπίρουνα για το μικρό σας δεν συνίστανται! 

Εκείνο που θα ενθουσιάσει το μικρό σας να χρησιμοποιήσει τα κουταλοπίρουνά του είναι ένα παιδικό σετ. Πηγαίνετε μαζί και αφήστε το να διαλέξει τι του αρέσει πιο πολύ. Ποιος ξέρει; Μπορεί να βρείτε κι ένα με τον αγαπημένο του ήρωα! 

Ξεκινήστε με το κουτάλι. Κάπου μεταξύ 9 -14 μηνών το μικρούλι σας θα είναι έτοιμο για τις πρώτες του απόπειρες να χρησιμοποιήσει το κουτάλι. Αφήστε το να πειραματιστεί, ώστε να μάθει σταδιακά να μεταφέρει την τροφή χωρίς να χάνει μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο στη διαδρομή και να βρίσκει σχεδόν πάντα τον δρόμο για το στόμα. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε δύο κουτάλια, ένα για να το ταΐζετε και ένα για να κάνει τα πειράματά του. Μεγαλώνοντας λίγο, μπορείτε να του γεμίζετε εσείς το κουτάλι και να του το δίνετε για να το μεταφέρει μόνο του. 

Φυσικά, αφήστε το να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του. Με τον τρόπο αυτό θα καταπραΰνει τα ερεθισμένα ούλα του, θα μάθει να συντονίζει χέρι - μάτια - στόμα (και άρα θα μάθει ταχύτερα να χρησιμοποιεί με επιτυχία το κουτάλι) και θα αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στα γεύματα, απολαμβάνοντας κατά συνέπεια τις ώρες των γευμάτων στο οικογενειακό τραπέζι.

Μόλις το μικρούλι σας αποκτήσει άνεση με το κουτάλι και κατορθώσει να τρώει με επιτυχία τα γεύματά του, ίσως έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε ένα βήμα παρακάτω. Δώστε του το πιρούνι μαζί με το κουτάλι και αφήστε το να καρφώσει μικρά μαλακά κομμάτια τροφής. Μην το αποτρέψετε από το να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα κατά τη μεταφορά. Μόλις μάθει πως το φαγητό δεν πρόκειται να πέσει θα σταματήσει να τα χρησιμοποιεί.

Αναλόγως με το πόσο νωρίς έχετε εισάγει το κουτάλι, η μετάβαση στο πιρούνι μπορεί να γίνει κάπου ανάμεσα στους 18 με 24 μήνες. Ωστόσο, μην το πιέζετε υπερβολικά γύρω από τους τρόπους στο τραπέζι. Έχετε πολύ χρόνο για αυτό! Προτεραιότητα έχει το να αποκτήσει καλές διατροφικές συνήθειες, να μην απορρίπτει νέες γεύσεις και να απολαμβάνει το πρωινό, το γεύμα ή το δείπνο ως οικογενειακή συνήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου