Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ένα περίεργο "πλασματάκι"

ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ
Πολλές φορές οι γονείς, λένε στα παιδιά "Μην είσαι περίεργος" ή "Μην ρωτάς συνέχεια" και όταν υποκύψουν στα επίμονα "Γιατί μαμά;" τότε απαντούν "Έτσι" χωρίς να εξηγήσουν παραπάνω. Κι όμως, αν δεν ρωτήσουν τα μικρά σας, πώς θα μάθουν; Η περιέργεια είναι αυτή που γεννά τη μάθηση και κρατά ζωντανή τη γνώση. Ο Einstein έχει πει “Μοναδικό κίνητρο της επιστημονικής μου δουλειάς είναι η ακατανίκητη επιθυμία μου να κατανοήσω τα μυστικά της φύσης. Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ταλέντο, είμαι απλώς παθιασμένα περίεργος.”

Τα μικρά σας, λοιπόν, προκειμένου να ανακαλύψουν τον κόσμο των μεγάλων, κάνουν συνεχώς ερωτήσεις για το τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο. Από τους πρώτες μήνες κιόλας της ζωής τους αρχίζουν να παρατηρούν το περιβάλλον τους, να ταυτοποιούν και να διακρίνουν ήχους, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και αισθήσεις. 

Έτσι ξεκινούν και αναπτύσσουν το αίσθημα της περιέργειας για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Στην πραγματικότητα, η περιέργεια είναι ένα από το πιο βασικά εργαλεία της μάθησης και θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο μέλλον της ανάπτυξης του παιδιού. Διευρύνει το μυαλό του παιδιού και αυτό βοηθά στην ανάπτυξή του. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και πνευματική βελτίωση του παιδιού. Οδηγεί στην εξερεύνηση, η οποία είναι το κλειδί της μάθησης. 

Οι γονείς και το περιβάλλουν του παιδιού θα πρέπει να ενθαρρύνουν την προδιάθεσή του και το κίνητρο για περιέργεια. Όσο πιο θετική και υποστήριξη λάβει το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταμοιβή και η χαρά για αυτό που κατέκτησε και τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αυτοεκτίμηση θα έχει στο μέλλον για τον εαυτό του και τις ικανότητές του. 

Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους; 

Οι γονείς τις περισσότερες φορές δεν έχουν την ψυχική διάθεση ή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να απαντήσουν, στα αμέτρητα "Γιατί μαμά…". Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά σας για να μάθουν νέα πράγματα. Μπορείτε να αναζητήσετε μαζί τους πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ακόμα, μπορείτε να κάνετε πειράματα στο σπίτι, που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να κατανοήσουν καλύτερα κάποια φαινόμενα.

Επίσης, είναι βασικό οι γονείς να περιορίσουν τα "Μη". "Μη εκεί θα λερωθείς", "Μη εκεί θα πέσεις", "Μη φωνάζεις", "Μη σκαρφαλώνεις" και πόσα ακόμη "Μη" εμποδίζουν την περιέργεια του παιδιού και το αποτρέπουν από την εξερεύνηση. Έτσι, το μικρό σας αναπτύσσει φοβίες, αρνείται να αναζητήσει πράγματα, πλήττεται η αυτοπεποίθησή του και η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς του.

Οι έρευνες όμως δείχνουν, ότι το συναισθηματικό, κοινωνικό και γνωστικό δυναμικό του παιδιού, εκφράζεται μέσα από την ποσότητα και την ποιότητα των εμπειριών του. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν την έμφυτη περιέργεια των παιδιών, και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν είναι μέσα από το παιχνίδι. Οι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και το δημιουργικό παιχνίδι βοηθούν τα παιδιά να ικανοποιούν την περιέργειά τους, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να την ενισχύσουν και να την πάνε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας νέες απορίες και αναζητήσεις. 

www.jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου