Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Παιδί και άσκηση!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Παιδί και άσκηση
Απομακρύνετε τα παιδιά σας από την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες που θα τους χαρίσουν διασκέδαση, καλύτερη υγεία και ζωή.

Η άσκηση που απευθύνεται στα παιδιά δεν σχετίζεται με εκείνη που ακολουθούν οι ενήλικες και φυσικά δεν αφορά την καθημερινότητα σε κάποιο γυμναστήριο. Πολύ περισσότερο, όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά. Άσκηση για παιδιά θα πει: φυσική δραστηριότητα με συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, παιχνίδι, μικρές δουλειές στο σπίτι, κ.λπ., οργανωμένα προγράμματα με αθλήματα που γίνονται σε σωματεία και συλλόγους, όπως μπάσκετ, ενόργανη γυμναστική, βόλεϊ, κολύμπι, χορός, κ.ά.

Δυστυχώς, έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά έδειξαν, ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό συμμετέχει σε κάποια φυσική δραστηριότητα είτε οργανωμένη είτε όχι. Οπωσδήποτε, αυτό αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία αλλά και γενικότερα στη ζωή του παιδιού και φυσικά, αν σκεφτούμε πόσα πολλά αθλήματα και δραστηριότητες υπάρχουν για τα οποία κάθε παιδί μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον.


Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη της άσκησης;

Έχει αποδειχθεί, ότι τα παιδιά που συμμετέχουν συστηματικά και για μεγάλο διάστημα σε δραστηριότητες αποκτούν δυνατότερους μυς και οστά, μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη καρδιοαναπευστική λειτουργία. Οι έρευνες έχουν δείξει ακόμα, ότι μακροπρόθεσμα η άσκηση εμποδίζει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 και μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, ενισχύεται το ανοσοποιητικό, ενώ παράλληλα βελτιώνεται ο μεταβολισμός αποτρέποντας την παχυσαρκία. Έτσι, ένα όμορφο και γυμνασμένο σώμα χαρίζει στον “κάτοχό” του καλύτερη αυτοεκτίμηση όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση. Παράλληλα, η συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες μαζί με τους φίλους και την οικογένεια βοηθά σημαντικά στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Υπάρχουν πολλά είδη άσκησης και δραστηριοτήτων από τα οποία μπορεί να επιλέξει το παιδί. Αν και όσο το παιδάκι είναι ακόμα μικρό, συνηθίζεται οι γονείς να επιλέγουν την πρώτη του αθλητική δραστηριότητα, καλό είναι να ακούσετε τα “θέλω” του και να σκεφτείτε τι θα του άρεσε πιο πολύ να κάνει. Και φυσικά να συμβουλευτείτε το γιατρό του, σε περίπτωση που το παιδάκι σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Μην ξεχνάτε, ότι κάθε δραστηριότητα πρέπει να είναι διασκεδαστική για να την απολαμβάνει το παιδί και να τη ζητά στην καθημερινότητά του, ενώ στα ομαδικά αθλήματα δε θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός. Έτσι, από το απλό περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο όσο είναι μικρούλι, μπορεί τελικά να επιλέξει μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, τένις και πολλά άλλα. Επιπλέον, το παιχνίδι στο σχολείο και στο πάρκο είναι σίγουρα διασκεδαστικό και φυσικά θα το κρατήσει σε φόρμα.

Όσον αφορά τώρα τη διάρκεια της άσκησης, να έχετε στο νου σας ότι όσο το παιδάκι είναι μικρό καθημερινή άσκηση για μισή ώρα περίπου είναι αρκετή, ενώ όσο μεγαλώνει 45 - 60 λεπτά, 3 - 5 φορές την εβδομάδα αρκούν.

www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου