Είναι πολύ σημαντικό να μιλάνε οι γονείς στο μωρό τους από τη στιγμή σχεδόν που θα γεννηθεί, γιατί έτσι θα το βοηθήσουν να μάθει και το ίδιο να μιλάει, να ακούει και να επικοινωνεί σωστά με το περιβάλλον του. Όσο περισσότερο του μιλάτε, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να μιλήσει και το ίδιο νωρίς.
Ο ρόλος των γονιών είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνικοποίηση και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης του εγκεφάλου τελειοποιείται μέχρι την ηλικία των 2 ετών, είναι απαραίτητο να δίνετε ερεθίσματα και να μιλάτε στο μωρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί, για να βοηθήσετε τη σωστή γλωσσική και επικοινωνιακή ανάπτυξή του.
Γνωρίζουμε, ότι τα μωρά μπορούν και επικοινωνούν με τους γονείς και τους οικείους τους, πριν ακόμη μάθουν να μιλάνε. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους η γλώσσα του σώματος και οι ομιλίες των γονιών είναι πολύ σημαντικές για το μωρό, που ανταποκρίνεται πότε χαμογελώντας και πότε κουνώντας το στόμα ή τα άκρα του.
Το μωρό μοιράζεται μαζί σας εμπειρίες και περιμένει κάθε στιγμή την ανταπόκρισή σας. Μιλήστε του, λοιπόν, κοιτάξτε το στα μάτια, χαμογελάστε. Είναι καλό να ανταποκρίνεστε στην επικοινωνία του μωρού, γιατί θα το ενθαρρύνετε να μιλήσει γρήγορα και να αναπτύξει την ακοή του. Παράλληλα, μιλώντας συχνά στο μωρό σας, θα ενισχύσετε ακόμα περισσότερο το δεσμό σας και θα το κάνετε να νιώσει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και αγάπη.
Τα μωρά μαθαίνουν να μιλάνε ακούγοντας τις ομιλίες των άλλων. Ακούν τους ήχους των ομιλιών και σιγά, σιγά συνθέτουν τις πρώτες τους λέξεις. Όσο μεγαλύτερο δε είναι το ενδιαφέρον των γονιών, τόσο περισσότερο θα θέλουν να μιλήσουν. Μη ξεχνάτε, ότι τα νήπια αν και δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές λέξεις για να επικοινωνήσουν, καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να πουν.
Οι γονείς που μιλάνε στο μωρό τους, το βοηθούν να μάθει πολλά πράγματα. Η γλώσσα άλλωστε, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα μετάδοσης οποιασδήποτε γνώσης. Και όσο περισσότερο αναπτύσσεται ένα μωρό γλωσσικά, τόσο καλύτερα αναπτύσσεται και η ικανότητά του να σκέφτεται και να μαθαίνει. Αν ένα μωρό ακούει πολύ, θα μιλήσει γρήγορα. Και όσο καλύτερα μιλάει όταν μεγαλώσει, τόσο καλύτερα θα γράφει και θα διαβάζει στο μέλλον.
Αναπτύξτε εποικοδομητική επικοινωνία
Τι να λέτε στο μωρό σας; Πώς θα το βοηθήσετε να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του ικανότητες; Πώς θα το ενθαρρύνετε να μοιράζεται μαζί σας τρυφερές στιγμές;
- Τραβήξτε την προσοχή του πριν του μιλήσετε.
- Μιλάτε αργά και καθαρά και μη χρησιμοποιείτε μωρουδίστικες λέξεις.
- Ενθαρρύνετε το μωρό να ακούει πολλούς και διαφορετικούς ήχους, όπως π.χ. διαφορετικές μουσικές, ένα κελάηδισμα, τον ήχο της μηχανής του αυτοκινήτου, το γαύγισμα του σκύλου, κ.ά.
- Εκμεταλλευτείτε κάθε ειδική στιγμή της ημέρας. Το μπάνιο, το τάισμα, το άλλαγμα, το παιχνίδι, η βόλτα, κ.ο.κ.
- Εξηγήστε και περιγράψτε τι κάνετε κάθε στιγμή, π.χ. ετοιμάζουμε το φαγητό, θα κάνουμε μπάνιο, θα βάλουμε τα ρούχα.
- Δίνετε απλές οδηγίες, που θα το βοηθήσουν να κατανοήσει και να αναπαράγει έννοιες που έχουν σχέση με την κίνηση και το χώρο.
- Να λέτε κάθε φορά το όνομα κάθε αντικειμένου που χρησιμοποιείτε: το κουτάλι, η πιπίλα, η πάνα, το σαπούνι, η πετσέτα, κ.ά.
- Περιγράψτε τα αντικείμενα για τα οποία μιλάτε, π.χ. το κουτάλι είναι άσπρο, η πιπίλα είναι ροζ, το σαπούνι μυρίζει ωραία, η πετσέτα είναι απαλή.
- Συγκρίνετε. Το δωμάτιο είναι μεγάλο, το κουτάλι και η πιπίλα είναι μικρά. Το δέρμα του είναι απαλό, η καρέκλα είναι σκληρή.
- Μιλήστε του για τα πράγματα που κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πείτε του, πώς περάσατε στη δουλειά σας.
Ένα μωρό που έχει αναπτύξει δυνατό δεσμό επικοινωνίας με τους γονείς του, καθώς μεγαλώνει, έχει ενέργεια και μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνατότητές του. Αυτό θα το βοηθήσει στο μέλλον να έχει πιο εύκολη προσαρμογή στο σχολείο και να κάνει σωστές σχέσεις. Τι πρέπει να κάνετε, για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο αυτές τις ικανότητες, όσο είναι νήπιο;
- Να αυξάνετε σταδιακά το λεξιλόγιό του δίνοντας εναλλακτικές.
- Να δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε και απολαμβάνετε την επικοινωνία μαζί του, ακόμη και αν δεν μιλάει πολύ καλά.
- Περιορίστε τη χρονική διάρκεια που βλέπει τηλεόραση, προσφέροντας διασκέδαση και παιχνίδια. Το παιχνίδι είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος, για να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ερεθίσματα.
- Όταν μιλάτε μαζί του, να ακούτε προσεκτικά τι λέει.
- Να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να μιλάει.
- Να το αφήνετε να τελειώσει αυτό που θέλει να πει.
- Αν λέει κάτι λάθος, να το λέτε ξανά σωστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου