Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Κατάλληλος φωτισμός

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Κατάλληλος φωτισμός
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να έχουμε τον κατάλληλο φωτισμό στο παιδικό δωμάτιο; Ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε τρία σημεία: 
  • Γενικός φωτισμός Παράγει ομοιόμορφο φωτισμό σε όλο το χώρο του δωματίου. Για το βρεφικό δωμάτιο προτείνεται ρυθμιζόμενος ροοστάτης σε επίπεδο 150-200 lux (μονάδα έντασης φωτισμού), αφού το μωρό βρίσκεται κυρίως σε ανάσκελη θέση και ένας άμεσος φωτισμός με υψηλή στάθμη θα ερεθίζει τα ευαίσθητα ματάκια του με αποτέλεσμα να το εκνευρίζει και να μην μπορεί να κοιμηθεί εύκολα. Προσοχή, λοιπόν, στο φωτισμό, ώστε να μη δημιουργεί εκνευρισμό, να γίνεται πιο εύκολα η εργασία και να μη διασπάται η προσοχή.
  • Τοπικός φωτισμός Χρησιμοποιείται για να παράγει φωτεινότητα σε ένα σημείο. Στο παιδικό δωμάτιο ο τοπικός φωτισμός αφορά συνήθως το γραφείο που διαβάζει και κάνει τις εργασίες του το παιδί και το κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι. Στα καταστήματα θα βρείτε φωτιστικά γραφείου και μικρά μεταλλικά ή πλαστικά φωτιστικά που τοποθετούνται στο κομοδίνο, βιδώνουν στο έπιπλο ή καρφώνονται στον τοίχο.
  • Φωτισμός νυχτός Ο διακριτικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απαραίτητος, τουλάχιστον στην αρχή, γιατί κάποια παιδάκια φοβούνται το σκοτάδι και νιώθουν δυσάρεστα, παρουσιάζοντας προβλήματα στον ύπνο. Έτσι, μικρά φωτάκια σε διάφορα σχέδια και χρώματα, όχι μόνο θα τα ηρεμούν το βράδυ, αλλά και θα τους προσφέρουν ασφάλεια σε περίπτωση που σηκωθούν τη νύχτα από το κρεβάτι.
www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου