Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Βασικοί κανόνες για τη φροντίδα της βρεφικής επιδερμίδας!

Article_show_newborn-sleeping
Το δέρμα του μωρού δεν είναι ίδιο με αυτό των ενηλίκων. Έτσι, οι κανόνες περιποίησης και φροντίδας είναι διαφορετικοί, για να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Η κατανόηση αυτών των διαφορών, είναι σημαντική για τη δημιουργία των σωστών συνθηκών, ώστε το βρεφικό δέρμα να γίνει δυνατό και υγιές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του και να παραμείνει έτσι μέχρι την ενηλικίωση. 

Για την καλή υγεία και τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας είναι γενικά απαραίτητο να χρησιμοποιούνται ειδικά προϊόντα για βρέφη και νήπια, που υποβάλλονται σε αυστηρές κλινικές δοκιμές.

Μπάνιο 
Ο χρόνος που μπορεί να παραμείνει το μωρό στο μπάνιο, εξαρτάται από την ηλικία και από το κατά πόσο διασκεδάζει. Τα νεογέννητα μπορούν να παραμένουν στο μπάνιο για 2 - 3 λεπτά, γιατί σε αυτή την ηλικία κρυολογούν εύκολα και κουράζονται. Όσο περνούν οι μήνες, τα παιδιά θα δείχνουν την ευχαρίστηση και την αγάπη τους για το νερό. Πάντως και πάλι ο χρόνος του μπάνιου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 - 15 λεπτά. Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι 36/37 βαθμοί Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να είναι γύρω στους 25 - 26 βαθμούς. Το μπάνιο είναι μία ολοκαίνουργια και συναρπαστική εμπειρία για τα βρέφη. Είναι μία στιγμή διασκέδασης, ευτυχίας και χαλάρωσης, η οποία ενισχύει το δέσιμο γονιού - παιδιού! 

Όχι μόνο μπάνιο… 
Φροντίδα και προσοχή πρέπει να δίνεται και στο λούσιμο των μαλλιών, καθώς και στην επιλογή του σωστού σαμπουάν. Διαλέξτε ένα σαμπουάν ειδικό για μωρά, που να μην προκαλεί ερεθισμό στα μάτια. Μετά το μπάνιο του μωρού, καθαρίστε τα μάτια και το πρόσωπο ξεχωριστά με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε φυσιολογικό ορό. Τα αυτάκια τους πρέπει να καθαρίζονται αρκετές φορές την εβδομάδα με ωτοκαθαριστές ασφαλείας, μόνο στο εξωτερικό μέρος και όχι στο εσωτερικό, για να αποφύγετε πιθανή βλάβη του τυμπάνου και την εισαγωγή κεριού στο εσωτερικό του αυτιού. Μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να κόβετε τα νύχια των ποδιών και των χεριών, χρησιμοποιώντας ψαλιδάκι ασφαλείας. Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, προτιμήστε να του κόβετε τα νύχια όταν χαλαρώνει, δηλαδή στο φαγητό ή ακόμη και στον ύπνο. 

Αλλαγή πάνας
Οι περιοχές του σώματος που καλύπτονται από την πάνα, όπως οι γλουτοί, η περιγεννητική περιοχή και το εσωτερικό των μηρών, είναι ευαίσθητες περιοχές όπου το δέρμα του μωρού μπορεί να ερεθιστεί από τα ούρα ή τα κόπρανα, με αποτέλεσμα να συγκαεί, να εμφανίσει δηλαδή ερυθρότητα, ξηρότητα και ερεθισμό. Το σύγκαμα μπορεί να αποφευχθεί με μερικούς εύκολους κανόνες:
  • Πλένετε το δέρμα του μωρού με χλιαρό νερό κάθε φορά που του αλλάζετε την πάνα.
  • Όταν πλένετε κοριτσάκια, πάντοτε καθαρίζετε το μωρό από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε τυχαία μεταφορά μικροβίων από την περιοχή του πρωκτού στο αιδοίο.
  • Χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα ή μαντηλάκια από βαμβάκι για τον καθαρισμό του μωρού.
  • Καθαρίστε με προσοχή όλες τις πτυχές του δέρματος του μωρού.
  • Στεγνώστε το δέρμα, ταμπονάροντας και όχι τρίβοντας την περιοχή.
  • Μετά τον καθαρισμό και το στέγνωμα, απλώστε μία προστατευτική κρέμα κατάλληλη για μωρά. Με την κρέμα δημιουργείται ένας αποτελεσματικός "μανδύας". Η κρέμα βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση της κοκκινίλας και μειώνει το αίσθημα του κνησμού.
  • Εάν το σύγκαμα δεν υποχωρεί και οι κοκκινίλες εξαπλώνονται με ένταση πόνου και φαγούρας, είναι πιθανό το παιδάκι να έχει μολυνθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου