Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ασφάλεια στο ποδήλατο!

Portrait of happy child on bicycle against blue sky Stock Photo - 9910524
Ένα παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε ετών, για να αρχίσει να οδηγεί ποδήλατο. Όταν αγοράσετε ποδήλατο, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι πολύ μεγάλο για το παιδί σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε έκπληξη στο παιδί σας με κάποιο ποδήλατο που αγοράσατε τυχαία. Να αντισταθείτε επίσης στον πειρασμό να κάνετε οικονομία αγοράζοντας ένα ποδήλατο πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό που μπορεί να οδηγήσει το παιδί, για να το έχει πολλά χρόνια.
  • Πάρτε το παιδί μαζί σας στο κατάστημα και βάλτε το να κάτσει πάνω στο ποδήλατο. Πρέπει να μπορεί να ακουμπήσει στο έδαφος τουλάχιστον το εμπρός μισό μέρος των πελμάτων του. Ένα καλό κριτήριο αγοράς του σωστού ποδηλάτου είναι το εξής: Να σταθεί όρθιο το παιδί, με την κεντρική μπάρα του ποδηλάτου ανάμεσα στα πόδια του. Η απόσταση μεταξύ της κεντρικής μπάρας και του καβάλου του παιδιού πρέπει να είναι περίπου 3 εκ. Επίσης, όταν το παιδί κάθεται στη σέλα του ποδηλάτου, να μπορεί να φτάσει άνετα το τιμόνι.
  • Ένα καλό ποδήλατο για μικρό παιδί πρέπει να έχει κόντρα φρένο. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, πρέπει να ελέγξετε αν μπορεί να ασκεί αρκετή πίεση στα χειρόφρενα, για να σταματάει εύκολα.
  • Αγοράστε οπωσδήποτε ένα κράνος ποδηλάτη, όταν αγοράσετε ποδήλατο. Τα κράνη αυτά μειώνουν τους σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Ελέγξτε το κράνος που αγοράζετε, για να διαπιστώσετε αν πληροί τους όρους ασφαλείας που θέτει η Ε.Ε.
  • Οι ποδηλάτες πρέπει να αποφεύγουν να φορούν φαρδιά και μακριά μπουφάν. Η χρήση ειδικών κλιπς γύρω από τις άκρες των παντελονιών τους μπορεί να εμποδίσει να πιαστεί το παντελόνι στην αλυσίδα του ποδηλάτου.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο νέος ποδηλάτης μπορεί να σταματήσει γρήγορα το ποδήλατό του με το φρένο και ότι μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να κλυδωνίζεται ή να βγει από έναν διάδρομο πλάτους 1 μ. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι μπορεί να σταματήσει και να κατεβεί από το ποδήλατο χωρίς να πέσει κάτω.
  • Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σταματάνε σε όλες τις διασταυρώσεις, δηλαδή τα σημεία όπου ο δρόμος τους συναντάει άλλους δρόμους ή ποδηλατόδρομους, αλέες, πεζόδρομους, κ.ά.
  • Πρέπει να μάθουν να οδηγούν στη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας. Αν οδηγούν κόντρα στο ρεύμα, ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξάνεται κατά ένδεκα φορές. Οδηγώντας κόντρα στο ρεύμα, ο ποδηλάτης καταλήγει σε ένα σημείο κάποιας διασταύρωσης, όπου οι οδηγοί αυτοκινήτων συχνά δε μπορούν να τον δουν.
  • Διδάξτε τα παιδιά να υπακούουν σε όλες τις πινακίδες κυκλοφορίας και τους φωτεινούς σηματοδότες.
  • Μάθετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, για να δηλώσουν την πορεία τους. Πείτε τους ότι στις διασταυρώσεις με μεγάλη κυκλοφορία δεν πρέπει να οδηγούν το ποδήλατο, αλλά να το κυλούν με τα χέρια.
  • Τονίστε ότι δεν πρέπει να φοράνε γουόκμαν, γιατί η ακοή παίζει ρόλο στη σωστή κυκλοφορία.
  • Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να οδηγούν τα ποδήλατά τους στο σκοτάδι. Οι έφηβοι, αν οδηγούν στο σκοτάδι, πρέπει να φροντίσουν να έχει το ποδήλατό τους φως μπροστά και πίσω. Φώτα που αναβοσβήνουν είναι ασφαλέστερα. Ανακλαστικές ταινίες που υπάρχουν στο ποδήλατο και στον ποδηλάτη βοηθούν τους οδηγούς αυτοκινήτων να τον δουν καλύτερα, δεν υποκαθιστούν όμως σε καμία περίπτωση τα φώτα.
  • Η οδήγηση στη βροχή είναι λιγότερο ασφαλής, γιατί τα ποδήλατα δεν μπορούν να σταματήσουν τόσο καλά όσο στο στεγνό οδόστρωμα. Επίσης, οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι λιγότερο πιθανό να δουν τους ποδηλάτες, καθώς οι υαλοκαθαριστήρες δεν καθαρίζουν ολόκληρο το παρμπρίζ και έτσι οι ποδηλάτες βρίσκονται συχνά έξω από το οπτικό πεδίο του οδηγού.
  • Τέλος, επειδή τα παιδιά είναι παιδιά, πρέπει να παρακολουθείτε την τήρηση των κανόνων ασφαλείας από εκείνα και αν δείτε ότι υπάρχει πρόβλημα, να τους απαγορεύσετε να πάρουν το ποδήλατο για κάποιο χρονικό διάστημα.
Προσέξτε: Το μικρό παιδί πρέπει να μάθει πού μπορεί να οδηγεί το ποδηλατάκι ή το αυτοκινητάκι του, αλλά το καλύτερο είναι να το συνοδεύει κάποιος, για να παίζει με ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου