Λίγο μετά τη γέννηση καλωσορίζετε και αγκαλιάζετε το μωράκι σας και αισθάνεστε η πιο ευτυχισμένη μαμά του κόσμου! Όσο, όμως, το μωράκι σας υποβάλλεται στις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί πως είναι γερό και υγιές, εσείς μπαίνετε σε ένα νέο κύκλο της ζωής σας… Οι ανησυχίες της νέας μαμάς θα σας επισκεφθούν σύντομα και δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψουν ποτέ!
Είναι το πρώτο σας παιδάκι. Μετά τα 2 - 3 πρώτα 24ωρα ξεχάσατε σχεδόν τους πόνους, την αναμονή, τον τοκετό... Οι αδελφές, ο γυναικολόγος, ο παιδίατρος σας δίνουν οδηγίες. Πώς θα θηλάσετε, τι πρέπει να προσέχετε. Έχετε άγχος και αγωνία για το πώς θα τα καταφέρετε. Είναι μια καινούργια εντελώς εμπειρία, εσείς δεν έχετε ειδικές γνώσεις. Έχετε, βέβαια, συζητήσει πολύ με τη μαμά σας, με φίλες και συγγενείς. Και έχετε διαβάσει πολύ... Όμως, τώρα, με το μωράκι σας στην αγκαλιά έχετε γεμίσει απορίες...
Δεκάδες ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό κάθε νέας μητέρας τον πρώτο χρόνο του παιδιού της. Η αγωνία της να κάνει ό,τι καλύτερο για εκείνο, η ανάγκη της να νιώσει ασφαλής και, κυρίως, το όνειρο και η ελπίδα της να πετύχει στον πιο σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο της ζωής της είναι συναισθήματα που όλες οι νέες μητέρες μοιράζονται. Παράλληλα, οι περισσότερες συνομιλούν με τον παιδίατρο σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας ένα σωρό ανησυχίες… Ας δούμε, λοιπόν, μαζί μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες:
Το δέρμα του
Δεκάδες ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό κάθε νέας μητέρας τον πρώτο χρόνο του παιδιού της. Η αγωνία της να κάνει ό,τι καλύτερο για εκείνο, η ανάγκη της να νιώσει ασφαλής και, κυρίως, το όνειρο και η ελπίδα της να πετύχει στον πιο σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο της ζωής της είναι συναισθήματα που όλες οι νέες μητέρες μοιράζονται. Παράλληλα, οι περισσότερες συνομιλούν με τον παιδίατρο σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας ένα σωρό ανησυχίες… Ας δούμε, λοιπόν, μαζί μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες:
Το δέρμα του
Όταν σας φέρνουν σε επαφή για πρώτη φορά με το μωρό σας στο μαιευτήριο, οι αντιδράσεις σας είναι περίεργες, γιατί βλέπετε ένα μωρό που καλύπτεται από λευκωπό λιπαρό επίχρισμα. Η επιδερμίδα του μωρού είναι πολύ λεπτή και το επίχρισμα αυτό το προστατεύει από το να σπάσει το δέρμα και να εισέλθουν μικρόβια, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να το απομακρύνετε αμέσως.
Η επιδερμίδα του βρέφους μπορεί να είναι γεμάτη κοκκινίλες που φεύγουν μόνες τους μετά από 3 - 4 εβδομάδες. Τις πρώτες μέρες της ζωής του μπορεί να εμφανίσει μικρά άσπρα σπυράκια στη μύτη και το πρόσωπο, που οφείλονται στην απόφραξη σμηγματογόνων αδένων. Μην αγγίζετε το προσωπάκι του με άπλυτα χέρια και πλένετε τακτικά την περιοχή με νερό. Δεν επιτρέπεται να τα σπάσετε, θα εξαφανιστούν μόνα τους σε 3 - 4 εβδομάδες. Μικρά κόκκινα σημάδια μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπο του μωρού, αν θερμαίνεται υπερβολικά.
Μετά την πρώτη εβδομάδα, είναι δυνατόν στο πρόσωπό του να εμφανισθούν κόκκινες κηλίδες που είναι άσπρες στο κέντρο. Αυτό είναι αρκετά σύνηθες και ονομάζεται τοπικό ερύθημα. Μοιάζει σαν να το έχουν τσιμπήσει έντομα, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία και εξαφανίζεται μόνο του.
Μερικά, τέλος, νεογνά καλύπτονται από ένα χνούδι και ορισμένα από αυτά έχουν ένα ζαρωμένο δέρμα που ξεφλουδίζει τις πρώτες εβδομάδες. Θα περάσει μόνο του γρήγορα.
Τέλος, πολλά νεογέννητα εμφανίζουν σε όλο τους το σώμα ή σε μερικά σημεία (ώμοι, πλάτη, αφτιά και πιο σπάνια στα μάγουλα) χνουδωτές, σκουρόχρωμες τρίχες. Η υπερτρίχωση είναι μια ακόμη συνέπεια της παραμονής δικών σας ορμονών στον οργανισμό του, η οποία πολύ σύντομα θα υποχωρήσει.
Το τριχωτό της κεφαλής
Το μωρό σας μπορεί να είναι τελείως φαλακρό, να έχει άφθονα μαλλιά ή να έχει το κεφάλι του σκεπασμένο με χνούδι. Μην ανησυχείτε, το χνούδι θα πέσει και θα βγάλει μαλλιά όπως κι αν έχει γεννηθεί. Το χρώμα των μαλλιών πιθανόν να αλλάξει αργότερα.
Τέλος, μπορεί ακόμη και μετά από αρκετές ημέρες οι αντιαισθητικές “νιφάδες” να παραμένουν για τα καλά στο βρεφικό κεφαλάκι. Η λεγόμενη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (γνωστή και ως νεογνική νινίδα) εμφανίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό σαμπουάν, σύντομα το μωρό σας θα έχει ένα καθαρό κεφάλι.
Το κεφάλι του
Το μωρό γεννιέται με ένα τεράστιο κεφάλι: αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του μήκους του σώματός του και το σχήμα του είναι μυτερό και παραμορφωμένο. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα κόκαλα που δεν είναι κολλημένα μεταξύ τους, γι’ αυτό το κεφάλι του μωρού είναι παραμορφωμένο. Τα μαλακά σημεία στο πάνω μέρος του κεφαλιού ονομάζονται πηγές και κλείνουν στην ηλικία των 18 - 24 μηνών. Δεν είναι επικίνδυνες, ούτε χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η περίμετρος του κεφαλιού είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο του θώρακα.
Τα μάτια του
Το μωρό όταν γεννιέται έχει πρησμένα μάτια, διότι πιέζεται το κεφάλι του κατά τον τοκετό. Αν η πίεση είναι μεγάλη, μπορεί να σπάσουν μικρά αγγεία μέσα στο ασπράδι του ματιού και έτσι το άσπρο του ματιού να έχει κόκκινες γραμμώσεις ή κόκκινα σημάδια. Όλα αυτά θα εξαφανιστούν μόνα τους μέσα σε 10 - 15 μέρες.
Κάποια μωρά τις πρώτες ημέρες της γέννησης εμφανίζουν τη λεγόμενη νεογνική επιπεφυκίτιδα ή διαφορετικά οφθαλμία. Πρόκειται για τη συνηθισμένη μόλυνση με χαρακτηριστικό σημάδι τις συγκεντρωμένες τσίμπλες που εμποδίζουν το μωρό να ανοίξει τα βλέφαρά του γιατί κολλούν μεταξύ τους. Ο παιδίατρος θα σας συστήσει το κατάλληλο κολλύριο, ενώ εσείς μπορείτε να καθαρίζετε τις τσίμπλες με χλιαρό χαμομήλι ή φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένες γάζες.
Ο ομφαλός του
Ο ομφάλιος λώρος κόβεται και στο κολόβωμα τοποθετείται ένα μανταλάκι. Το κολόβωμα είναι υγρό κατά τη γέννηση. Μέσα σε 2 - 4 ώρες ξεραίνεται και μαυρίζει. Χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση κάτω από το μαύρο κολόβωμα με οινόπνευμα. Σε 1 - 4 εβδομάδες θα πέσει. Για τις επόμενες μέρες (15 - 20) πιθανόν να βγάζει 1 - 2 σταγόνες αίμα. Μην ανησυχείτε, θα αποκατασταθεί μόνο του.
Φροντίζετε η πάνα να μην καλύπτει αυτό το σημείο και να το καθαρίζετε τοπικά χρησιμοποιώντας αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα. Προσέχετε μήπως μολυνθεί (έντονα κόκκινη η περιοχή γύρω από τον ομφαλό). Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευθείτε άμεσα τον παιδίατρό σας.
Φροντίζετε η πάνα να μην καλύπτει αυτό το σημείο και να το καθαρίζετε τοπικά χρησιμοποιώντας αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα. Προσέχετε μήπως μολυνθεί (έντονα κόκκινη η περιοχή γύρω από τον ομφαλό). Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευθείτε άμεσα τον παιδίατρό σας.
Στήθος και γεννητικά όργανα
Τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, το στήθος και τα γεννητικά όργανα είναι συνήθως διογκωμένα. Η διόγκωση αυτή οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των ορμονών της μητέρας πριν τον τοκετό, που μεταφέρονται στο μωρό και έχουν επίδραση σε αυτό.
Παλαιότερα το στήθος του μωρού το πίεζαν οι γιαγιάδες για να βγει “το γάλα”. Προσοχή, απαγορεύεται να βάλετε χέρι στο στήθος του μωρού, γιατί θα κάνετε κακό. Θα ξεπρηστεί μόνο του ύστερα από έναν περίπου μήνα. Στα κορίτσια, εκτός από το πρήξιμο του αιδοίου και της κλειτορίδας, μπορεί να εμφανιστούν λίγες βλέννες και αίμα (ψευτοπερίοδος). Όλα αυτά θα αποκατασταθούν μόνα τους στο τέλος του πρώτου μήνα.
Χέρια και πόδια
Τα δάκτυλα των χεριών είναι σφιγμένα σε γροθιές. Τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια του μωρού είναι λυγισμένα, όπως βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της μάνας.
Η κοιλιά
Η κοιλιά του μωρού σας είναι φουσκωμένη και βατραχοειδής. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πώς πρέπει να κρατάτε το μωρό;
Οι νέοι γονείς αναγνωρίζονται από τον τρόπο που κρατάνε το μωρό τους. Νομίζουν ότι είναι εύθραυστο και έχουν πρόβλημα στο πώς θα το αγγίξουν και πώς θα το πιάσουν. Να ξέρετε ότι το μωρό είναι πιο ανθεκτικό και πιο ελαστικό από τους ενήλικες, οπότε να είστε άνετοι, να πιάνετε όπως θέλετε το μωρό και να δείχνετε αυτοπεποίθηση. Αν κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας σαν ξένο σώμα, αυτό αισθάνεται το δισταγμό σας και ανησυχεί για το τι θα επακολουθήσει.
Για να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας, κάνετε τις εξής κινήσεις: α) σκύψτε πάνω από το ξαπλωμένο ανάσκελα μωρό σας, β) τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι κάτω από το λαιμό και το κεφάλι του, γ) τοποθετήστε το δεξί σας χέρι κάτω από τον ποπό του, δ) ανασηκώστε το μωρό σας κρατώντας το βάρος του στα χέρια σας, ενώ ταυτοχρόνως ισιώνετε το σώμα σας και φέρνετε το μωρό στο στήθος σας, χαμηλώνοντας το αριστερό σας χέρι στην πλάτη του, ώστε το κεφάλι του να στηρίζεται στον πήχη σας. Αν θέλετε, ενώνετε τα χέρια σας. Η καλύτερη απόσταση του μωρού από το πρόσωπό σας είναι 20 - 25 εκατοστά, για να μπορεί να εστιάζει το βλέμμα του στο πρόσωπό σας.
Όταν αποφασίσετε να το βάλετε στο κρεβάτι του, φροντίστε να στηρίζετε το κεφαλάκι του και όταν το ακουμπήσετε στο κρεβάτι, τραβήξτε ελαφρά το χέρι σας κάτω από το σώμα του μωρού σας.
Μετά τον πρώτο μήνα που αρχίζει να ελέγχει ελαφρά το κεφαλάκι του (δυναμώνουν οι αυχενικοί μυς), σε πολλά μωρά αρέσει να στηρίζουν τα ποδαράκια τους ανοιχτά στον γοφό σας. Θα πρέπει, αν προτιμάτε αυτή τη θέση, να το στηρίζετε και στους δύο γοφούς σας, για να μην έχετε εσείς προβλήματα με την πλάτη σας.
Tip: Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο του καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλου “Το μωρό σας από τη γέννηση μέχρι τα πρώτα του γενέθλια” (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου