Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Παιχνίδια απλά ή "υπερπαραγωγή";

A Simpler Time
Τα καλύτερα παιχνίδια είναι τα απλά!!! Και αυτό γιατί ευνοούν τη συγκέντρωση της προσοχής. Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό αρκεί να παρατηρήσετε ένα μωρό. Θα διαπιστώσετε ότι μπορεί για αρκετή ώρα ν' ασχολείται μ' ένα απλό καθημερινό αντικείμενο. Το πιάνει, το βάζει στο στόμα του ή το ακουμπά πάνω του, το ρίχνει κάτω. Έτσι, για ώρα "παρατηρεί" την αίσθηση αφής, το σχήμα του, τους ήχους που βγάζει, κ.λπ.

Αντίθετα, τα μωρά τείνουν να εγκαταλείπουν γρήγορα την ενασχόληση με παιχνίδια, που τους δίνουν ταυτόχρονα πολλά ερεθίσματα (π.χ. ανάβουν συγχρόνως πολλά φωτάκια, ακούγονται ταυτόχρονα πολλοί ήχοι). Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοια παιχνίδια δεν ευνοούν τη συγκέντρωση της προσοχής. Για τον ίδιο λόγο πρέπει ν' αποφεύγετε παιχνίδια με τα οποία το παιδί δεν κάνει κάτι, αλλά παρακολουθεί παθητικά, γιατί λειτουργούν παρόμοια με την τηλεόραση και το video, δηλαδή καθηλώνουν το παιδί και δεν το ενθαρρύνουν να παρατηρεί και να εξερευνά. 

Για το λόγο αυτό ας έχουμε υπόψη ότι το καλό παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα ένα ακριβό παιχνίδι - υπερπαραγωγή. Ακόμα και ένα παιχνίδι που φτιάξαμε μόνοι μας με απλά υλικά, μπορεί να αποδειχθεί ένα θαυμάσιο παιχνίδι που θα διδάξει στο παιδί πριν απ' όλα να αξιοποιεί δημιουργικά τα υλικά που έχει στη διάθεσή του. 

Όπως σχολιάζει ο κύριος Γεώργιος Ι. Ψυχογίδης, Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Παιδιών - Εφήβων - Ενηλίκων:  "Ας ενημερωθούμε και ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στις επιλογές μας. Μην φοβάστε ότι η άρνησή σας στα παιδιά για κάποιο παιχνίδι που είναι της μόδας, αλλά ακατάλληλο, θα πληγώσει το παιδί σας ή θα του κάνει περισσότερο κακό από το ίδιο το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι τροφή της ψυχής και του μυαλού και πρέπει να μείνει ένα μέσο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Τέλος, όσο κουρασμένοι και απασχολημένοι κι αν είστε, βρείτε έστω λίγο χρόνο και ασχοληθείτε ποιοτικά με το παιδί σας. Παίξτε μαζί, συζητήστε, διαβάστε παραμύθια, διηγηθείτε ιστορίες, αγκαλιαστείτε, φιληθείτε και πείτε του πόσο το αγαπάτε. Το έχετε και οι δυο ανάγκη και το παιδί σας θα το εκτιμήσει πραγματικά!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου