Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, αναπτύσσει και την ικανότητα της σκέψης του. Σιγά, σιγά θα αρχίσει να κατανοεί περισσότερα πράγματα για τη ζωή και τον εαυτό του. Θα αρχίσει να σκέφτεται και να κατανοεί νέες έννοιες, καταστάσεις και ιδέες μέσα από το παιχνίδι, τον πειραματισμό και την εξερεύνηση του χώρου γύρω του. Ας δούμε με ποιους πειραματισμούς βοηθά τη σκέψη του να εξελιχθεί και με ποια παιχνίδια μπορείτε να δώσετε ώθηση στην προσπάθειά του να γνωρίσει τον κόσμο.
- Πιστεύει πως ξέρετε τι σκέφτεται περίπου μέχρι τα 3 έτη, οπότε και θα έχει συνειδητοποιείσει εντελώς ότι είναι μια ξεχωριστή οντότητα.
- Είναι προορισμένο να δοκιμάζει τα πάντα, εξελίσσοντας έτσι τη σκέψη του για το πώς λειτουργεί και πού χρησιμεύει το καθετί. Απολαμβάνει να εξερευνά το περιβάλλον χρησιμοποιώντας τις 5 αισθήσεις και έχει φοβερή περιέργεια για τα άγνωστα αντικείμενα. Από τους 8 μέχρι τους 16 μήνες θα εξερευνά ενδελεχώς τα παιχνίδια του, αλλά και τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του, χτυπώντας τα, πετώντας τα και κουνώντας τα για να διαπιστώσει τι θα συμβεί. Φροντίστε την περίοδο αυτή να εξασφαλίσετε στο μικρό σας ένα ασφαλές περιβάλλον, για να έχει την ελευθερία να εξελίξει τη σκέψη του μέσα από πειραματισμούς χωρίς κινδύνους.
- Από τους 16 μήνες θα μπορεί να κατηγοριοποιεί τα αντικείμενα, κατανοώντας ότι υπάρχουν ομάδες και διαφορετικοί τύποι πραγμάτων. Στους πειραματισμούς αυτούς θα βοηθήσουν τόσο τα παιχνίδια του όσο και τα αντικείμενα του σπιτιού, όπως τα δοχεία και οι κουτάλες.
- Παρόλη την τεράστια ικανότητά του να μαθαίνει και να αναπτύσσει τη σκέψη του δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να αντιληφθεί απόλυτα πως συνδέονται μεταξύ τους κάποιες πράγματα ή καταστάσεις. Για παράδειγμα, καταλαβαίνει ότι το νερό από το καζανάκι απομακρύνει αυτό που υπάρχει στη λεκάνη, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι και το ίδιο μπορεί να πέσει στη λεκάνη και να το ρουφήξει το νερό.
- Παράλληλα, επειδή έχει μικρή εμπειρία ή δεν μπορεί ακόμα να κατανοήσει πλήρως τον κόσμο, πιθανόν να φοβηθεί ή να αναστατωθεί από καταστάσεις που για έναν ενήλικα είναι φυσιολογικές ή ασήμαντες. Αν λόγου χάρη, το αρκουδάκι του χάσει το πόδι του, μπορεί να φοβηθεί ότι και εκείνο θα πάθει το ίδιο. Επίσης, δεν έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι ψεύτικο για αυτό και μπορεί εύκολα να τρομάξει από εικόνες στην τηλεόραση ή από παράξενα cartoons, επειδή πιστεύει ότι είναι υπαρκτά.
- Από τους 36 μήνες θα μπορεί να χρησιμοποιεί λέξεις όπως "σκοτάδι", "δυνατά", "βαρύ", "σκληρό" και να κατανοεί το νόημά τους.
Για να ενθαρρύνετε τη σκέψη του, επιλέξτε παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξή της.
- Βοηθήστε το να φτιάξει μικρά παζλ κατάλληλα την ηλικία του.
- Εφοδιάστε το με αρκετά παιχνίδια για το μπάνιο, για να μπορεί να παίζει με το νερό μετρώντας και ανακατεύοντας. Κουτάλες, σφουγγάρια, κουβαδάκια και μπουκάλια είναι ιδανικά για να πειραματίζεται.
- Διαβάστε του βιβλία και τραγουδήστε μαζί νανουρίσματα ή αγαπημένα τραγουδάκια. Εάν μπορεί να εκφραστεί με άνεση, δείξτε του εικόνες και κάντε του ερωτήσεις τύπου "Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί στην Κοκκινοσκουφίτσα τώρα που μπήκε στο δάσος;".
- Δώστε του αντικείμενα που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν, όπως τουβλάκια ή μπαλάκια σε διαφορετικά χρώματα, πλαστικές κούπες ή κουτιά με διαφορετικό μέγεθος και κουτάλες, για να μπορεί να μετράει ποσότητες.
- Προσφέρετε παιχνίδια που έχουν κουμπιά, ώστε να δει τι γίνεται, όταν τα πατάει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου