Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εύκολες λύσεις για "πράσινο" νοικοκυριό!

Εύκολες λύσεις για «πράσινο» νοικοκυριό
Η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση και το "πράσινο" νοικοκυριό είναι αναγκαία στις μέρες μας και αναμφίβολα θα ακούτε παντού πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει κανείς τις παραπάνω συνήθειες. Το θετικό είναι πως τα περισσότερα από όσα μπορείτε να κάνετε είναι πολύ απλά και εκτός από το περιβάλλον, φροντίζουν και το πορτοφόλι σας. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες, εύκολες στην εκτέλεσή τους! 

Χρησιμοποιήστε υπεύθυνα τις πάνες..Ακόμα και αν δεν έχετε αντικαταστήσει πλήρως τις πάνες μιας χρήσης με υφασμάτινες, χρησιμοποιήστε τις τελευταίες το Σαββατοκύριακο ή όταν βρίσκεστε αρκετές ώρες στο σπίτι. Αυτό σημαίνει οικονομία, οικολογία, ενώ θέτει τις βάσεις και για να αποχωριστεί ευκολότερα τις πάνες. Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι εξελιγμένες, υπεραπορροφητικές πάνες αποτελούν τροχοπέδη στη διαδικασία, αφού δεν αφήνουν το παιδί να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει "εκεί κάτω".

Εξοικονόμηση ενέργειας στο πλυντήριο πιάτων..Απενεργοποιήστε τη λειτουργία που στεγνώνει τα πιάτα στο πλυντήριο και όταν αυτό τελειώσει, αφήστε το ανοιχτό προκειμένου να στεγνώσουν τα πιάτα με τον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε ενέργεια. Εάν το νερό είναι σκληρό και αφήνει σημάδια αλάτων πάνω τους, απλά σκουπίστε τα με μια βαμβακερή πετσέτα.

Πετσέτες αντί για χαρτί. Αντί να καθαρίζετε κάτι με χαρτί κουζίνας χρησιμοποιήστε ένα απλό πανί, π.χ. μια παλιά μπλούζα που δεν χρειάζεστε ή ένα ειδικό πανί καθαρισμού. Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που χρησιμοποιούσαν τις γνωστές σε όλους μας "πατσαβούρες". 

Γεμίστε το ψυγείο σας. Ένα γεμάτο ψυγείο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από ένα που είναι σχεδόν άδειο. 

Πληρώστε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικά. Θα εξοικονομήσετε χρόνο, βενζίνη, αλλά και χρήματα.

Ορίστε την ταχύτητά σας στο αυτοκίνητο. Οδηγείτε σταθερά και χαλαρά, χωρίς να ξεκινάτε ή να σταματάτε απότομα και πατώντας σταδιακά το γκάζι για να μειώσετε την κατανάλωση της βενζίνης. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι από άποψη οικονομίας σας συμφέρει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα όταν τρέχετε με λιγότερο από 90 km/h και να βάζετε aircondition μόνο όταν ξεπερνάτε την ταχύτητα αυτή. 

Επαναχρησιμοποιήστε τις σακούλες. Μπορείτε να τις φυλάξετε μέσα στο αυτοκίνητο για να τις χρησιμοποιείτε ξανά όποτε πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ. Εναλλακτικά τοποθετήστε τις στο καλαθάκι αχρήστων στην τουαλέτα ή, αν είναι χάρτινες, μετατρέψτε τις σε χαρτί συσκευασίας ή σε διασκεδαστικές μαριονέτες. 

Δώστε νέα ζωή στα αντικείμενα του μωρού. Αντί να πετάξετε τα αντικείμενα του μωρού σας που πλέον δεν τα χρειάζεται, χαρίστε τα σε φίλους και γνωστούς. Αν έχουν χαλάσει, ανακαλύψτε τρόπους για να τα χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο, όπως π.χ. ένα σκισμένο κορμάκι γίνεται εύκολα ξεσκονόπανο, ενώ τα ρούχα που δεν του κάνουν πια, μπορούν να αποτελέσουν κομμάτια ενός παπλώματος με σχέδια. 

Κάντε ανακύκλωση. Διαχωρίστε τις συσκευασίες που πετάτε μετά τη χρήση τους (όσες δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για άλλο σκοπό) και πετάξτε τις στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου