Ποια είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα εξάρτησης (εθισμού); Η απομόνωση από τους συνομήλικους (το παιδί σταματά να βγαίνει έξω βόλτα) και η αγωνιώδης προσμονή τις ώρας που θα ξαναπαίξει. Αν γίνει απότομη διακοπή της εξάρτησής του από τον Η/Υ (π.χ. βρεθεί σε χώρο που δεν υπάρχει Η.Υ), τότε παρουσιάζονται συμπτώματα, όπως τρέμουλο χεριών, αϋπνία, υπερκινητικότητα. Συχνά κάνει αναφορά (στις κουβέντες με άλλους) για τους "ήρωες" των παιχνιδιών σαν να είναι υπαρκτά, αληθινά πρόσωπα.
Τι να κάνουμε:
- Δεν έχει νόημα η απόλυτη απαγόρευση του Η/Υ και των παιχνιδιών.
- Το "απαγορευμένο" μαγνητίζει την περιέργεια του παιδιού και το ωθεί ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.
- Ο γονιός πρέπει να δείξει "προσαρμογή σκέψης". Να αντιληφθεί πως η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι σημείο των καιρών μας!
- Όμως, δεν πρέπει να παραδοθεί εύκολα στις επιθυμίες του παιδιού. Οφείλει με σοβαρό, αποφασιστικό, τρόπο να κάνει συμφωνία (ένα κάποιο συμβόλαιο) μαζί του. Να διαλέξουν "μαζί" παιχνίδια με μειωμένη βία, συμφωνώντας στον χρόνο διάρκειας του παιχνιδιού.
- Να προειδοποιήσουμε το παιδί μας πως η συμφωνία μας μπορεί να είναι προφορική, αλλά είναι μια μορφή συμβολαίου και κάθε παραβίαση του έχει επιπτώσεις.
- Αν παραβιασθούν, τα συμφωνηθέντα, ο γονιός είναι υποχρεωμένος να επιβάλλει ποινή (στέρηση για αρκετό χρόνο του Η/Υ).
- Τέλος, αν δυστυχώς, ο γονιός διαπιστώσει σημεία εθισμού, να μην κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, να μην αγνοήσει τον τεράστιο κίνδυνο που καραδοκεί και να ζητήσει -το συντομότερο- βοήθεια από ψυχολόγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου