Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Οι πρώτες ημέρες μετά το μαιευτήριο...

Να κοιμάμαι μαζί με το μωρό μου;
Έφτασε η ημέρα που επιστρέφετε στο σπίτι σας ως οικογένεια. Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να είναι ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστείτε για αυτήν την ημέρα. Και πράγματι έχετε προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορείτε, ακόμα και αν δεν το νιώθετε. Εξάλλου, σημασία τώρα έχει πως, ως γονείς, θα διαφυλάξετε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα νιώθετε την ασφάλεια και την ηρεμία που χρειάζεστε για να φροντίσετε το παιδί σας και εσάς. 

Ζητήστε βοήθεια και εμπιστευτείτε τους άλλους! Ζητήστε τη βοήθεια εκείνη που εσείς έχετε ανάγκη από τους ανθρώπους που εσείς χρειάζεστε δίπλα σας. Είναι απαραίτητο να ξεκουράζεστε και να μην επιβαρύνεστε με δουλειές και ανησυχίες που μπορείτε να αποφύγετε. Τα συναισθήματα είναι πολλά και έντονα αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα η χαρά για τον ερχομό του παιδιού σας να συνοδεύετε από ένταση, αγωνία και εκνευρισμό. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και δε χρειάζεται να νιώθετε τύψεις. Είναι αναγκαίο, όμως, να δημιουργήσετε το χώρο και το χρόνο, που θα σας επιτρέπει να παίρνετε μία ανάσα, προκειμένου να φροντίζετε το παιδί σας με ηρεμία και σιγουριά.

Πείτε όχι! Οι προτεραιότητες σας αλλάζουν. Μόνο εσείς γνωρίζετε τις αντοχές και τις ανάγκες σας και είναι καλό να είστε ξεκάθαροι στους άλλους για αυτές. Επιπλέον, εσείς ορίζεται το τι είναι "καλό" για το παιδί σας. Μην επιτρέπεται να σας επιβάλλουν οι άλλοι τις δικές τους συνταγές φροντίδας του παιδιού σας, μολονότι σίγουρα παρεμβαίνουν από ενδιαφέρον και αγάπη. Οι σχέσεις σας δε θα χαλάσουν αν "στενοχωρήσετε" κάποιους. Το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό σας περιβάλλον θα χρειαστούν χρόνο να προσαρμοστούν στην καινούργια σας οικογένεια.

Πάνω από όλα εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Χρειάζεται χρόνος για να "γνωριστείτε" με το παιδί σας και η σχέση σας συνέχεια θα εξελίσσεται. Μαζί θα δημιουργήσετε ένα ζεστό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Το παιδί από την αρχή εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, αρκεί να του το επιτρέπετε και να τις ακούτε. Να θυμάστε, το μόνο σίγουρο είναι ότι εσείς είστε οι καλύτεροι γονείς για το παιδί σας!

Ιωάννα Φικιώρη, Ψυχολόγος

www.all4mama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου