Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί δεν περνάει καλά στον παιδικό σταθμό;

4 τρόποι για να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται την απογοήτευση!
Για να καταλάβετε αν το παιδί σας δεν περνάει καλά στον παιδικό σταθμό, θα πρέπει να προσέξετε αλλαγές στη συμπεριφορά του, αφού όμως έχει περάσει ένα διάστημα προσαρμογής 3 μηνών. 10 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί δεν περνάει καλά σύμφωνα με έμπειρες νηπιαγωγούς που έχουν πολυετή πείρα στον χώρο είναι τα παρακάτω:

  1. Μετά την περίοδο προσαρμογής αρνείται πεισματικά να πάει στον σταθμό ή κλαίει έντονα.
  2. Την ώρα που το πηγαίνετε στον παιδικό σταθμό ή την ώρα που το παίρνετε, σας παίρνει αγκαλιά και αρνείται να σας αφήσει.
  3. Δεν έχει όρεξη να φάει, έχει αδικαιολόγητη γκρίνια ή πολλά νεύρα.
  4. Δεν μιλάει ποτέ για τις δραστηριότητες του παιδικού. Συνήθως τα παιδιά που περνάνε ευχάριστα τις ώρες παραμονής τους στον παιδικό, θέλουν συνέχεια να μιλάνε για τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια που κάνουν, τις φιλίες που δημιουργούν, τη σχέση τους με τη νηπιαγωγό και ό,τι άλλο τους προσφέρει χαρά.
  5. Ενώ έχει κόψει την πάνα, αρχίζει ξανά να βρέχει το κρεβάτι του τη νύχτα.
  6. Ενώ έχει προσαρμοστεί και φαίνεται ότι περνάει ωραία, ξαφνικά παρακαλάει να μην πάει στο σχολείο ή κλαίει επίμονα.
  7. Εμφανίζει ιδιαίτερη ανυπομονησία όταν είναι στον παιδικό σταθμό και ρωτάει συνέχεια για το πότε θα γυρίσει σπίτι.
  8. Έχει χτυπήματα από άλλα παιδιά, αλλά δεν μιλάει γι' αυτό ίσως από φόβο. Το bulling είναι φαινόμενο που εμφανίζεται και στον παιδικό. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που χτυπάνε και φέρονται άσχημα σε ένα ή και περισσότερα παιδιά και τα φοβίζουν, ώστε να μην μιλήσουν στη νηπιαγωγό και τους γονείς τους.
  9. Δεν κοιμάται καλά τη νύχτα, ξυπνάει από εφιάλτες ή παραμιλάει και λέει ονόματα από τον παιδικό, τα οποία δεν αναφέρει την ημέρα.
  10. Οι ζωγραφιές του αλλάζουν. Μπορεί για παράδειγμα να ζωγραφίζει ένα πολύ μεγαλόσωμο παιδί που χτυπάει ένα άλλο.
Αν το παιδί σας παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει:
  • Να μιλήσετε με το παιδί, για να καταλάβετε τι είναι αυτό που το στεναχωρεί.
  • Να μιλήσετε με τη νηπιαγωγό του παιδιού, να της εξηγήσετε την αλλαγή που παρατηρείτε και να βρείτε μαζί τι είναι εκείνο που το ενοχλεί και δεν το αφήνει να περνάει όμορφα στον παιδικό σταθμό.
  • Αν επιμένουν τα συμπτώματα, να μιλήσετε και με τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού.
  • Στην περίπτωση που κάποιο άλλο παιδί το ενοχλεί, το κοροϊδεύει ή το χτυπάει, θα πρέπει να ζητήσετε από τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού να σας φέρει σε επαφή με τους γονείς του παιδιού ώστε να βρείτε μια κοινή λύση.
Είναι σημαντικό σαν γονείς να γνωρίζετε ότι όλες οι αντιδράσεις του παιδιού θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, εφόσον το παιδί έχει ήδη προσαρμοστεί στον παιδικό σταθμό (συνήθως οι 3 πρώτοι μήνες μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα) και υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί, εκείνη τη χρονική περίοδο δεν βιώνει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον κάποιο, ιδιαίτερης σημασίας, γεγονός που να το ταράζει, όπως έναν χωρισμό ή τον ερχομό ενός νέου μέλους.

aggou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου