Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το Feeding the 5.000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5.000 άτομα και σας προσκαλεί να είστε εκεί! To γεύμα θα προετοιμαστεί με ολόφρεσκες πρώτες ύλες, που δεν θα καταναλώνονταν είτε λόγω εμφάνισης είτε λόγω περισσεύματος.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Slow Food Thrace και το EU FUSIONS με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.
Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται ετησίως επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα και άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.
Το Με-Νού για 5.000 θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο σε επίπεδο νοικοκυριού, αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας Feeding the 5.000, μία σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Από τις 11 το πρωί έως τις 4 μ.μ., μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα -ένα γιγαντιίο μπριάμ- και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων παράλληλων δραστηριοτήτων.
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλούνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω "άσχημης" εμφάνισης, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με "χαρακτήρα".
Μάλιστα, όσοι καταφτάσουν στον Λευκό Πύργο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τρεις επώνυμους σεφ, τον Λευτέρη Λαζάρου (σεφ στο Varoulko Seaside), τη Νταϊάνα Κόχυλα και τον Ευτύχη Μπλέτσα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού, καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών!
Σημειώστε επίσης, ότι μπορείτε να πάρετε μέρος στo Disco Soup, όπου μαζί με άλλους εθελοντές θα μπορέσετε να φτιάξετε και να απολαύσετε μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στον ρυθμό της μουσικής των DJ.
Μάλιστα, όσοι καταφτάσουν στον Λευκό Πύργο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τρεις επώνυμους σεφ, τον Λευτέρη Λαζάρου (σεφ στο Varoulko Seaside), τη Νταϊάνα Κόχυλα και τον Ευτύχη Μπλέτσα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού, καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών!
Σημειώστε επίσης, ότι μπορείτε να πάρετε μέρος στo Disco Soup, όπου μαζί με άλλους εθελοντές θα μπορέσετε να φτιάξετε και να απολαύσετε μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στον ρυθμό της μουσικής των DJ.
Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup - ένα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.
Την Κυριακή το πρωί,τo WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους με τίτλο "Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα ενός προϊόντος;" Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι.
Την Κυριακή το πρωί,τo WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους με τίτλο "Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα ενός προϊόντος;" Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι.
Επιπλέον, τους μικρούς επισκέπτες περιμένουν δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Το Βρετανικό Συμβούλιο ξεδιπλώνει μία σειρά από έξυπνες εκπαιδευτικές δράσεις και δίνει τη σκυτάλη στα παιδιά να μάθουν και να εκφραστούν γύρω από το ζήτημα της σπατάλης.
Στον ίδιο χώρο, ο σεφ Κωνσταντίνος Αϊβάζογλου θα μοιραστεί μαζί με τα παιδιά πρωτότυπες συνταγές με φρούτα και λαχανικά. Τις εκδηλώσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας θα συστήσει ο Παιδικός Σταθμός το "Σχολείο της Φύσης", ενώ το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών δράσεων συντονίζουν η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και το WWF Ελλάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου