Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα διδάξετε τα παιδιά καλούς τρόπους στο τραπέζι;


Υπάρχουν ορισμένα απαραίτητα μαθήματα καλών τρόπων που πρέπει οπωσδήποτε να διδάξετε το παιδί, αν θέλετε να γίνει ευγενικό, καλό και αγαπητό. Ποια είναι αυτά; Όταν ζητάμε κάτι, λέμε "παρακαλώ". Όταν δεχόμαστε κάτι, λέμε "ευχαριστώ".

Τώρα που είναι πλέον "μεγάλο παιδάκι" και τρώει μόνο του, μπορεί να μάθει κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς για την ώρα του φαγητού. Δείτε πώς θα του μάθετε να είναι ευγενικό στο τραπέζι.
  • Θυμίζετε στο παιδί να πλένει πάντα τα χέρια πριν από το φαγητό και επιτρέψτε του να βοηθά στο στρώσιμο του τραπεζιού. Εντάξτε το στην προετοιμασία του γεύματος, ρωτώντας τη γνώμη του για το φαγητό και ζητώντας του να σας δίνει πράγματα.
  • Διδάξτε στο παιδί τους βασικούς κανόνες ευγένειας όταν καθόμαστε στο τραπέζι, όπως να λέει "ευχαριστώ" και "παρακαλώ" και να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα. Φροντίστε να επαινείτε κάθε προσπάθειά του.
  • Αν δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα σωστά, θα πρέπει να ζητά τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά.
  • Ρωτήστε το παιδί "μπορείς να μαντέψεις τι έχει μέσα το φαγητό σου;" ή "ξέρεις πού είναι ωφέλιμο το κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα;". Η συζήτηση την ώρα που τρώει, θα κάνει το παιδί να παραμείνει περισσότερη ώρα στο τραπέζι και η ευχάριστη ατμόσφαιρα θα το κάνει να θέλει να έρχεται για φαγητό κάθε φορά που το φωνάζετε.
  • Καθιερώστε τον κανόνα της "μπουκίτσας", για να κάνετε το παιδί να δοκιμάζει μία νέα γεύση κάθε μέρα στο οικογενειακό τραπέζι, προκειμένου να μάθει σταδιακά να τρώει όλα τα φαγητά.
  • Τονίστε ότι δεν διακόπτουμε τους μεγάλους, όταν μιλούν μεταξύ τους, εκτός και αν πρόκειται για κάτι επείγον. Οι μεγάλοι θα προσέξουν πότε το παιδί θέλει να πει κάτι και θα ανταποκριθούν μόλις τελειώσουν τη συζήτησή τους.
  • Αν το παιδί θέλει να αποσπάσει την προσοχή κάποιου οπωσδήποτε, ο πιο ευγενικός τρόπος για να διακόψει τη συζήτησή του είναι λέγοντας "με συγχωρείτε".
  • Όταν τρώμε όλοι μαζί, ακουμπάμε την πετσέτα μας στα πόδια μας και -όταν χρειάζεται- την χρησιμοποιούμε για να σκουπίσουμε το στόμα μας.
  • Δεν τεντωνόμαστε και δεν σκαρφαλώνουμε για να πιάσουμε πράγματα πάνω στο τραπέζι. Ζητάμε από κάποιον δίπλα μας να μας τα δώσει.
  • Τέλος, καλύπτουμε πάντα το στόμα μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και δεν "σκαλίζουμε" τη μύτη μπροστά σε άλλους. 
Σωστή συμπεριφορά στο εστιατόριο
  • Προετοιμάστε το παιδί: Πριν επισκεφθείτε το εστιατόριο, ενημερώστε το παιδί πού θα πάτε, τι θα φάτε εκεί και πώς περιμένετε από αυτό να συμπεριφερθεί, π.χ. να κάθεται σωστά στην καρέκλα του, να ακουμπήσει την πετσέτα στα πόδια του, να χρησιμοποιεί πιρούνι και μαχαίρι (αν η ηλικία του το επιτρέπει), να μιλά χαμηλόφωνα, κ.λπ.
  • Επιλέξτε προσεκτικά το εστιατόριο: Θα είναι καλύτερα για όλους να επιλέξετε κάποιο που να ταιριάζει στην ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού σας. Για παιδιά κάτω των 4 ετών (ή γενικώς για "ζουζούνια") είναι προτιμότερο να επιλέγετε πιο απλές, οικογενειακές ταβέρνες.
  • Τονίστε ότι δεν πρέπει να ενοχλούν: Εξηγήστε στα παιδιά ότι ο υπόλοιπος κόσμος που τρώει στο εστιατόριο δεν θέλει να ακούει δυνατές φωνές και φασαρία.
  • Υπερκινητικότητα: Το ξέρετε πολύ καλά πως για ένα νήπιο είναι σχεδόν αδύνατο να κάτσει σε μία καρέκλα για αρκετή ώρα (έχει υπολογιστεί ότι για ένα 5χρονο ο μέγιστος χρόνος "ακινησίας" σε μία καρέκλα είναι 45 λεπτά). Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε πάρει μαζί από το σπίτι τα απαραίτητα "όπλα" για να απασχοληθεί το παιδί όσο εσείς θα τρώτε, π.χ. παιχνιδάκια ή μαρκαδόρους και, αν αρχίσει να ενοχλεί τους γύρω, πηγαίνετέ το μία βόλτα έξω από το εστιατόριο.
  • Αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, φύγετε: Χωρίς, όμως, να αρχίσετε να φωνάζετε στο παιδί. Απλά ζητήστε τον λογαριασμό, εν ανάγκη ζητήστε τα φαγητά που έχουν περισσέψει σε πακέτο και συνεχίστε το γεύμα σας είτε στο σπίτι είτε σε κάποιον υπαίθριο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, σκεφτείτε τους υπόλοιπους πελάτες, που θέλουν να απολαύσουν το γεύμα τους.
Παραγγέλνοντας για το παιδί στην ταβέρνα ή στο εστιατόριο
  • Παραγγείλετε εγκαίρως: Δηλαδή με το που θα καθίσετε, ζητήστε να σας πάρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται παραγγελία για να μην κουραστούν τα παιδιά περιμένοντας. Επίσης, παραγγείλετε έτσι ώστε να έρθουν όλα τα πιάτα και ποτά μαζί.
  • Πρώτο το πιάτο του παιδιού: Αν υπάρχει η δυνατότητα, ζητήστε το πιάτο του παιδιού να έρθει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα, αφενός για να το βοηθήσετε, αν χρειάζεται, να φάει πριν έρθουν τα δικά σας πιάτα και να κερδίσετε χρόνο, καθώς τα παιδιά τρώνε πιο αργά από τους μεγάλους.
  • Ζητήστε πλαστικό ποτήρι: ...αν δεν θέλετε να κινδυνεύσει να σπάσει το γυάλινο ή ζητήστε καλαμάκι, αν το παιδί δεν έχει μάθει να πίνει από κανονικό ποτήρι.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά: Προτιμήστε να παραγγείλετε στο παιδί κάποιον χυμό, αν υπάρχει, διαφορετικά το νερό αρκεί. Οι παιδο-διατροφολόγοι λένε ότι, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αποδεκτό είναι το αναψυκτικό μετά τα 7 - 8 χρόνια του παιδιού.
  • Προτιμήστε απλά πιάτα: Φροντίστε αυτά να είναι όσο πιο κοντινά γίνεται στις γεύσεις που έχει συνηθίσει το παιδί, να είναι αρκετά μαλακά (ειδικά αν πρόκειται για κρέας) και να περιλαμβάνουν έστω ένα τρόφιμο που ξέρετε ότι θα φάει σίγουρα (π.χ. πουρές πατάτας ή μακαρόνια).
  • Αποφύγετε τις σάλτσες και τις γαρνιτούρες: Το πιθανότερο είναι ότι τα παιδί θα προτιμήσει να φάει σκέτα μπιφτέκια, παρά μπιφτέκια α λα κρεμ.
  • Προσοχή με τις σαλάτες: Μία σαλάτα είναι σημαντικό να υπάρχει στο τραπέζι, αλλά προτιμήστε αυτή να είναι από τις κλασικές, π.χ. χωριάτικη ή ντοματοσαλάτα αντί για μαρουλοσαλάτα, αφενός για να αυξηθούν οι πιθανότητες να τη φάει το παιδί (ανεξήγητη η αντιπάθεια των παιδιών προς το μαρούλι!) και αφετέρου γιατί μία μαρουλοσαλάτα πιθανώς να μην έχει πλυθεί τέλεια.
  • Νέες γεύσεις: Στο εστιατόριο έχετε τη δυνατότητα να συστήσετε νέες γεύσεις στα παιδιά, από πιάτα που έχετε παραγγείλει για εσάς -προσοχή, όχι για εκείνα. Αν, για παράδειγμα, δουν εσάς να τρώτε ψάρι ή ένα ιδιαίτερο λαχανικό, είναι πιθανό να θέλουν να δοκιμάσουν από το πιάτο σας, παρά να παραγγείλετε κάτι αντίστοιχο και για εκείνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου