Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Έξι βήματα προστασίας για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο

Online προστασία
Αναμφίβολα έχετε διδάξει στο παιδί σας πώς να προστατεύει τον εαυτό του όταν βγαίνει στον δρόμο ή όταν του μιλήσει κάποιος άγνωστος. Πώς, όμως, θα το μάθετε να νιώθει και να είναι ασφαλές στον κόσμο του διαδικτύου;

Μπορεί να φαντάζει σε εσάς σχεδόν ακατανόητη η εξαιρετική άνεση με την οποία περιηγείται σε αυτό και ταυτόχρονα να ανησυχείτε για το πώς θα αποκτήσετε τον έλεγχο προκειμένου να φιλτράρετε το περιεχόμενο και να το προστατεύσετε από τις κακοτοπιές. Σας προτείνουμε 6 τρόπους προστασίας για να είστε σίγουροι ότι θα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό κίνδυνο και ότι οι περιηγήσεις του θα είναι ασφαλείς.

Εγκαταστήστε φίλτρα ασφαλείας. Εγκαταστήστε ένα φίλτρο ασφαλείας που θα αποκλείσει σελίδες ακατάλληλες για παιδιά ή σελίδες, τις οποίες δεν θέλετε να επισκέπτονται. Μετά την εγκατάσταση, μεταβείτε στις ρυθμίσεις για να ελέγξετε και να καθορίσετε το επίπεδο ασφάλειας που επιθυμείτε.

Φροντίστε να είστε παρόντες. Δαπανήστε χρόνο για να σερφάρετε μαζί με το παιδί σας, ώστε να του δείξετε ποιες σελίδες είναι ασφαλείς και γενικότερα πώς να κάνει μια ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυοo και κυρίως πώς να ανακαλύπτει ιστότοπους που έχουν ενδιαφέρον για εκείνο. Το να εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτή τη δραστηριότητα, χωρίς διάθεση να το ελέγχετε, του δείχνει πως μπορεί να σας εμπιστευθεί και έτσι είναι πιο πιθανό να σας ενημερώσει αν δει ή διαβάσει κάτι ακατάλληλο.

Η σημασία της ιδιωτικότητας. Όπως είναι σημαντική η ιδιωτικότητα στην πραγματική ζωή, έτσι είναι σημαντική και στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει πως το μικρό σας πρέπει να μάθει από νωρίς πως δεν επιτρέπεται να δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες, όπως τηλέφωνο, διεύθυνση σπιτιού ή ονοματεπώνυμο, εκτός αν πρώτα σας ρωτήσει και δείτε μαζί αν υπάρχει λόγος δημοσίευσης.

Ευπρεπής συμπεριφορά. Οι κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν για την οικογένειά σας, συνεχίζουν να ισχύουν και διαδικτυακά. Το παιδί σας, λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζει πώς να αποφεύγει να απαντά σε ακατάλληλα μηνύματα, που κινούνται στο πλαίσιο της διαδικτυακής βίας (cyber-bulling) και φυσικά να μην κοινοποιεί ή γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτι που δεν θα έλεγε ποτέ σε κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο.

Άμεση ενημέρωση. Δείξτε του πώς να κλείνει άμεσα την οθόνη, αν εμφανιστεί κάτι περίεργο κατά την περίηγηση και ζητήστε του να έρθει αμέσως να σας ενημερώσει. Συζητήστε για ό,τι έγινε και βρείτε τρόπους για να μην ξαναγίνει την επόμενη φορά.

Δημιουργήστε μια ασφαλή ζώνη. Βεβαιωθείτε πως ο υπολογιστής βρίσκεται σε σημείο του σπιτιού όπου βρίσκεστε και εσείς, όπως το σαλόνι ή η κουζίνα. Υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να ανοίξει ακατάλληλες σελίδες, αν ξέρει πως αν πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να έρθει στο δωμάτιο. Σε περίπτωση που διαθέτει tablet ή smartphone, περιορίστε επίσης τη χρήση τους σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού και συμφωνήστε να μην τα χρησιμοποιεί πριν τον ύπνο (ή τουλάχιστον να μην σερφάρει στο διαδίκτυο). Τα φίλτρα προστασίας είναι απαραίτητα, αλλά δεν σημαίνει ότι είνα και άτρωτα, επομένως και η δική σας επίβλεψη είναι σημαντική.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου