Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Τέσσερα βήματα για να τακτοποιεί το δωμάτιό του με ευκολία

White dreams
Αναμφίβολα μια από τις προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι με ποιον τρόπο θα πείσετε ή θα ενθαρρύνετε το μικρό σας να τακτοποιεί το δωμάτιό του. Αν το κάνει χωρίς τη δική σας προτροπή, τότε είστε από τους τυχερούς - και μάλλον από τις εξαιρέσεις! Φυσικά, για να διευκολύνετε την κατάσταση, καλό είναι να έχετε οργανώσει το δωμάτιο, δημιουργώντας αποθηκευτικούς χώρους για τα αντικείμενα και τα παιχνίδια του. Στη συνέχεια διδάξτε του 4 βήματα για το πώς να καθαρίζει και να τακτοποιεί σε χρόνο ρεκόρ.

1ο βήμα: Προτείνετε να τακτοποιήσει πρώτα το κρεβάτι του και μετά να τοποθετήσει πάνω του ό,τι βρίσκεται στο πάτωμα. Το να βρίσκεται σε έναν χώρο όπου επικρατεί πανικός από αντικείμενα που είναι απλωμένα παντού είναι πιθανό να το αποθαρρύνει ή να το κάνει να αισθάνεται πως θα χρειαστεί υπερβολικά πολύ χρόνο για να τα συμμαζέψει. Έτσι στόχος του πρώτου βήματος είναι να περιορίσει το χάος σε ένα σημείο, να ξεκινήσει από κάπου εύκολα, αλλά και να αδειάσει το πάτωμα, αποκτώντας έτσι την αίσθηση ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς. Είναι και αυτό μια καλή αρχή!

2ο βήμα. Ζητήστε του να διαχωρίσει και να βάλει σε ένα καλάθι τα άπλυτα ρούχα. Ένα μεγάλο μέρος από τα σκόρπια πράγματα είναι αναμφίβολα τα άπλυτα ρούχα. Αφού, λοιπόν, τα ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα, προτείνετε να βάλει τα άπλυτα σε ένα καλάθι και τα καθαρά στη ντουλάπα ή σε κάποιο άλλο σημείο που προορίζεται για αυτά. Ήδη το δωμάτιο φαίνεται πιο τακτοποιημένο, ενώ έχει γίνει η μισή δουλειά.

3ο βήμα: Προτείνετε να τοποθετήσει στους ειδικούς χώρους φύλαξης κάθε αντικείμενο που βρίσκεται ακόμα πάνω στο κρεβάτι του. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πως υπάρχει ειδικός χώρος αποθήκευσης για τα παιχνίδια του (π.χ. ένα ντουλάπι ή ένα μπαουλάκι) ή για τα βιβλία του (μια μικρή βιβλιοθήκη). Αν δεν υπάρχουν χώροι για να αποθηκεύσει τα πράγματα που χρησιμοποιεί, το πιθανότερο είναι να επικρατεί διαρκώς ένα χάος στο δωμάτιό του και να αναγκάζεστε να το τακτοποιείτε συχνά. Φυσικά, οποιοδήποτε αντικείμενο προέρχεται από άλλο χώρο του σπιτιού (π.χ. κουτάλες και μπολ) θα πρέπει να επιστρέψει στη θέση του.

4ο βήμα: Σειρά έχει το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα. Μπορεί να έχει τακτοποιήσει όλα τα πράγματα και να έχει στρώσει το κρεβάτι, αλλά το δωμάτιο χρειάζεται ανά διαστήματα ξεσκόνισμα και σκούπισμα. Ηλεκτρική σκούπα, λοιπόν, και ξεσκονόπανο στο χέρι, μερικές χορευτικές φιγούρες υπό το άκουσμα της αγαπημένης του μελωδίας (απαραίτητη η μουσική για να το συνοδεύει στην επιχείρηση καθαριότητα) και η δουλειά ολοκληρώνεται ευχάριστα. Ώρα να το γιορτάσετε με έναν θριαμβευτικό χορό ή μερικές κωλοτούμπες στο κρεβάτι!

Extra tip

Για μικρότερα παιδιά, ίσως είναι πιο αποτελεσματική η ενθάρρυνση για να συνεχίσουν μετά την ολοκλήρωση του κάθε βήματος (π.χ. με ένα αυτοκόλλητο σε ειδικό πίνακα που θα έχετε φτιάξει για την τακτοποίηση του δωματίου). Αυτή θα τα βοηθήσει να παραμένουν προσηλωμένα στον στόχο τους και να έχουν κίνητρα να συνεχίσουν. Ωστόσο, φροντίστε ώστε να κάνετε κατανοητό πως η επιβράβευση είναι η απόλαυση του αποτελέσματος (π.χ. καθίστε μαζί στο καθαρό πλέον δωμάτιο και διαβάστε ένα παραμύθι ή συζητήστε ή παίξτε). Βοηθητικές επίσης είναι οι εικονογραφημένες οδηγίες με απλά σκίτσα, αλλά και η συχνή υπενθύμιση του τι πρέπει να κάνουν.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου