Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Όλο χτυπάει; Βρείτε τι φταίει!

Λάθη στην αγορά παπουτσιών
Αν το παιδί σας πέφτει και χτυπάει συνέχεια, καιρός να τσεκάρετε τους συνήθεις υπόπτους…

…το σπίτι

Η έντονη κινητικότητα του μικρού παιδιού και η διάθεσή του να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του, δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιορίζονται. Την περίοδο, όμως, που αρχίζει να περπατά είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο σπίτι: Πώς;
  • Με σταθερά έπιπλα και σταθερά χαλιά για να μπορεί να περπατήσει και να τρέξει με ασφάλεια.
  • Να μην αφήνετε ποτέ παιχνίδια στο πάτωμα, στο σαλόνι, στην κουζίνα, σε διαδρόμους ή στις σκάλες, γιατί μπορεί να σκοντάψει πάνω σε αυτά.
Γενικά να θυμάστε ότι το να προειδοποιείς συνεχώς ένα μικρό παιδί με "μη", "όχι" και "πρόσεχε" για τον κίνδυνο που πιθανόν διατρέχει δεν είναι ούτε καλό, ούτε αποτελεσματικό.

…τα παπούτσια

Το παιδί που μόλις ξεκίνησε να περπατάει δεν βηματίζει σταθερά. Είναι μάλιστα πιο πιθανό να σκουντουφλήσει, αν φορά παπούτσια που είναι μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που πρέπει. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδάκια που τρέχουν και πηδούν συνεχώς. Ο γενικός κανόνας όταν αγοράζετε παπούτσια είναι να υπάρχει ένα με ενάμιση δάχτυλο κενό από την άκρη του παπουτσιού κι όχι περισσότερο. Επίσης:
  • Τα κορδόνια, επειδή λύνονται αποτελούν αιτία για πτώσεις. Γι αυτό καλό είναι στα μικρά παιδιά να αποφεύγονται.
  • Προτιμήστε παπούτσια που έχουν λάστιχο από κάτω και όχι σόλα που γλιστράει.
  • Τα μικρά παιδάκια δεν καταφέρνουν να περπατήσουν καλά με σαγιονάρες και γενικά με παπούτσια σε μορφή παντόφλας, τα οποία φεύγουν από τα ποδαράκια. Γι’ αυτό προτιμάτε τα παπούτσια σε μορφή πέδιλου που παραμένουν σταθερά στο πόδι.
…την όρασή του

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση γίνεται κατά τη γέννηση του παιδιού, ενώ οι επόμενες μόλις συμπληρώσει των πρώτο χρόνο ζωής και στη συνέχεια -εφόσον δεν έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα- στην ηλικία των 4 - 5 χρονών και στην ηλικία 5 - 6 ετών. Αν, όμως, ενδιάμεσα σε αυτά τα διαστήματα υπάρχουν σημάδια που προβληματίζουν, δεν θα πρέπει να περιμένετε. Ένα παιδί που πέφτει και σκουντουφλάει συχνά, τρίβει τα μάτια του, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην τηλεόραση για να δει καλύτερα, μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όρασης, όπως π.χ. μυωπία και να χρειάζεται να φορέσει γυαλιά. Γι’ αυτό θα πρέπει να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό επίσκεψη στον παιδοοφθαλμίατρο.

…τυχόν προβλήματα στα πόδια

Πολλά παιδιά γύρω στα δύο έχουν την τάση να γυρίζουν τις μύτες των ποδιών προς τα μέσα όταν περπατάνε. Ή μπορεί να γυρίζουν μόνο το ένα πέλμα προς τα μέσα. Επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό αν ο τρόπος αυτός βάδισης επιμένει ή αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σκουντουφλάει ή πέφτει συχνά όταν περπατάει, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στα ισχία ή άλλο ανατομικό πρόβλημα στα πόδια που επηρεάζει τη βάδιση.

Μήπως χρειάζεται αναπτυξιακό έλεγχο;

Σύμφωνα με την παιδίατρο - αναπτυξιολόγο, Δρ. Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, παιδιά που δυσκολεύονται στην αδρή και λεπτή κίνηση χωρίς κάποιο νευρολογικό ή νοητικό πρόβλημα, έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως αδέξια ή άχαρα, επειδή μπορεί να σκουντουφλούν και να χτυπούν πιο συχνά. Στη σημερινή εποχή όλα αυτά τα παιδιά ανήκουν διαγνωστικά στην ομάδα της "αναπτυξιακής δυσπραξίας" ή αλλιώς "αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού" και χρήζουν περαιτέρω εκτίμησης και καθοδήγησης από παιδίατρο - αναπτυξιολόγο. Επίσης, προβλήματα όπως το σύνδρομο υπερκινητικότητας -η διάγνωση της οποίας γίνεται επίσης από τον αναπτυξιολόγο- μπορεί να αποτελούν αιτία ατυχημάτων.

Πιο ευάλωτα στα χτυπήματα είναι…

  • …τα αγόρια λόγω του ότι είναι πιο ζωηρά και έχουν πιο έντονη εξερευνητική τάση.
  • …τα παιδιά που νυστάζουν. Φροντίστε τα παιδιά σας να κοιμούνται επαρκώς και στην ώρα τους.
  • …τα ιδιαίτερα ζωηρά και τολμηρά παιδιά.
  • …τα μικρά παιδάκια, μεταξύ 1 - 3 ετών, τόσο γιατί δεν έχουν ωριμάσει πλήρως οι κινητικές τους δεξιότητες, όσο και γιατί έχουν άγνοια κινδύνου. Γι’ αυτό οι παιδίατροι συστήνουν "τα μάτια σας 14"!
Φλώρα Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία της παιδιάτρου-  αναπτυξιουλόγου, Δρ. Κωνσταντίνας Γκόλτσιου.
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου