Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Απαιτητικό μωρό. Μήπως είναι το δικό σου;

10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για την όσφρηση του νεογέννητου!
Το μικρό πλασματάκι στην κούνια κλαίει με το παραμικρό, θέλει συνέχεια αγκαλιά κι αλίμονο αν καθυστερήσεις να το ταΐσεις, να το αλλάξεις, να του δώσεις την πιπίλα ή κάνεις θόρυβο την ώρα που κοιμάται… Την ίδια ώρα κάποια άλλα μωρά, π.χ. το μωρό της διπλανής, της από πάνω, της αδερφής, της ξαδέρφης ή της φίλης σου μπορεί να είναι τo πιο βολικό μωρό του κόσμου.


Χαλάρωσε! Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το δικό σου μωρό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα μωρό να γκρινιάζει, να ξυπνά με το παραμικρό, να κλαίει μέχρι να τα ταΐσουν ή επειδή έχει κολικούς και να μην ησυχάζει παρά μόνο αν το πάρεις αγκαλιά (και κάποιες φορές ούτε καν τότε)… - ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα απαιτητικό μωρό. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται, είναι να το γνωρίσεις καλύτερα…

Το προφίλ του


Ευαίσθητο, υπερευαίσθητο, γκρινιάρικο, δύσκολο, ανήσυχο είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν οι γονείς για να χαρακτηρίσουν το μωρό που ησυχάζει ή ικανοποιείται δύσκολα, κλαίει όταν το αφήνουν μόνο ή συνεχίζει να κλαίει όταν το κρατούν αγκαλιά, ξυπνά συχνά τη νύχτα, αποκοιμιέται δύσκολα, έχει σύντομους ύπνους, κλαίει περισσότερο ή με το παραμικρό. 

Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, ο σωστός χαρακτηρισμός είναι "απαιτητικό μωρό" και αφορά έναν τύπο προσωπικότητας αρκετά συνηθισμένο ανάμεσα στα μωρά τον οποίο κουβαλούν από τη γέννησή τους. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις που εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά του. Ένα πρόβλημα υγείας, η πρόωρη γέννηση, η παραμονή στη θερμοκοιτίδα, οι κολικοί μπορεί να είναι μερικοί από τους λόγους που ένα μωρό κλαίει περισσότερο, ησυχάζει πιο δύσκολα ή χρειάζεται περισσότερη αγκαλιά. Ακόμα, όμως, και το υπερβολικό άγχος των νέων γονιών μπορεί να επηρεάσει το μωρό.

Είναι το μωρό σου απαιτητικό;

Ανακάλυψέ το μέσα από το mini τεστ που ακολουθεί… Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν.

1. Κλαίει εύκολα και με το παραμικρό;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

2. Όταν κλαίει συνήθως το κλάμα του είναι έντονο;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

3. Δυσκολεύεται να μπει σε πρόγραμμα ή να αποκλίνει από αυτό;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

4. Είναι ευαίσθητο σε φυσικά εξωτερικά ερεθίσματα όπως ήχοι, γεύσεις, οσμές, θερμοκρασία;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

5. Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σε ότι το ενοχλεί με έντονο τρόπο;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

6. Είναι επιφυλακτικό με νέα πρόσωπα;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

7. Αναστατώνεται, όταν έρχεται αντιμέτωπο με αλλαγές ή νέες καταστάσεις;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

8. Κάποιες φορές δεν ησυχάζει, παρά μόνο αν το πάρεις αγκαλιά παρόλο που το έχεις ταΐσει ή αλλάξει;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

9. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας γκρινιάζει;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

10. Η διάθεσή του μεταβάλλεται εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη;
ΝΑΙ ΟΧΙ 

Αποτελέσματα: Το μωρό σου πιθανόν είναι απαιτητικό αν έχεις απαντήσει ΝΑΙ σε πάνω από τις μισές ερωτήσεις.

Πώς θα γίνει όταν μεγαλώσει;

Είναι μία ερώτηση για την οποία σίγουρα θα ήθελες να ξέρεις την απάντηση αν θεωρείς ότι μεγαλώνεις ένα απαιτητικό μωρό. Οι συγγραφείς του βιβλίου "The Fussy Baby Book: Parenting Your High Need Child from Birth to Age Five", William και Martha Sears μελετώντας την εξέλιξή τους, καθώς μεγαλώνουν, αναφέρουν πως τα απαιτητικά μωρά συνήθως εξελίσσονται σε απαιτητικά παιδιά. 

Καθώς, λοιπόν, μεγαλώνουν είναι πιθανό να αντιδρούν λέγοντας πιο συχνά όχι, να έχουν πιο έντονες απαιτήσεις ή να μην δέχονται εύκολα όρια. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να είναι πιο πνευματώδη, περισσότερο ενεργητικά και με ανεβασμένη αυτοπεποίθηση, ενώ μπορεί να υιοθετούν τη θέση του αρχηγού στις ομάδες, γιατί έχουν μάθει από πολύ μικρά να διεκδικούν και να παίρνουν αυτό που θέλουν. 

Παρόλο πάντως που η ανατροφή τους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάζονται έναν ήρεμο και υποστηρικτικό ενήλικα δίπλα τους, συνήθως στο τέλος του δρόμου περιμένει τους γονείς η επιβράβευση για τις προσπάθειές τους, αφού συνήθως τα απαιτητικά παιδιά αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους γονείς τους.

Φλώρα Κασσαβέτη 
Με τη συνεργασία του παιδίατρου Γιώργου Μουστάκα.
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου