Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μήπως δεν παίζει αρκετά;

Πρέπει να παίξει περισσότερο;
Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και ένας τρόπος για να καλλιεργήσει δεξιότητες, φυσικές και κοινωνικές. Το μικρό σας παίζει αρκετά καθημερινά; Πώς θα καταλάβετε ότι ίσως χρειάζεται να αφιερώνει και άλλο χρόνο στο παιχνίδι; Σας παρουσιάζουμε μερικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν έχει χορτάσει ή ότι εσείς δεν του αφήνετε μεγάλα περιθώρια για να παίξει.


Ξέρει τα επεισόδια από τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια απ’ έξω. Παρόλο που είναι αποδεκτό το μικρό σας να βλέπει κάποια ώρα τηλεόραση, δώστε μεγάλη προσοχή για να μην εξελιχθεί σε "τηλεορασάκιας". Επίσης, η τηλεόραση ή η έκθεση σε οθόνη (υπολογιστή, κινητού) δεν μπορεί να είναι ο βασικός τρόπος διασκέδασης του παιδιού σας. Φροντίστε παράλληλα να παρακολουθεί κινούμενα σχέδια που είναι εκπαιδευτικά. 

Δεν είναι κουρασμένο όταν πέφτει για ύπνο. Φυσικά κανένα παιδί δεν πρόκειται να παραδεχτεί ότι νυστάζει, αλλά αν το δικό σας δυσκολεύεται πολύ να κοιμηθεί και δεν υπάρχουν και ενδείξεις ότι νυστάζει, πιθανόν να μην έπαιξε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να εκτονώσει την ενέργειά του και να κουραστεί.

Είναι αντικοινωνικό και ντρέπεται σε μια ομάδα με άλλα παιδιά. Η ντροπή είναι συχνό φαινόμενο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν η τάση αυτή το εμποδίζει να σχετιστεί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσετε τις ώρες που παίζει με τα άλλα παιδάκια. Πηγαίνετέ το στην παιδική χαρά, σε παιδικές παραστάσεις ή σε σημεία που μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά μέσω του παιχνιδιού. 

Παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά. Αν το μικρό σας συμπεριφέρεται περίεργα (έχει πολλά ξεσπάσματα, φωνάζει συνέχεια "μαμά", σηκώνεται και ξανακάθεται, κ.λπ.) μπορεί να θέλει να σας πει απλά ότι βαριέται. Διοχετεύστε την ενέργεια του μικρού σας σε μια δραστηριότητα ή σε ένα παιχνίδι που του ταιριάζει και το ευχαριστεί.

Προτεραιότητα το παιχνίδι. Παρόλο που είναι σημαντικό και το διάβασμα, ένα παιδί στην ηλικία των 5 ετών χρειάζεται αρκετές ώρες παιχνιδιού. Συνεπώς, ισορροπήστε και τα δύο και μην θυσιάζετε το παιχνίδι για να βάλετε το μικρό σας να διαβάσει.

Μην το παραφορτώσετε με παιχνίδια. Δεν χρειάζεται να του αγοράζετε ένα καινούργιο παιχνίδι κάθε μέρα για να το διασκεδάζετε, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να κουραστεί και να χάσει το ενδιαφέρον του. Αντιθέτως, δημιουργήστε μικρές, καθημερινές περιπέτειες για το μικρό σας για να κινητοποιήσει το σώμα και το μυαλό του. Χρειάζεστε φαντασία, φρέσκες ιδέες και όχι πολλά υλικά αγαθά για παιχνίδια που θα απολαύσει το αγγελούδι σας.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου