Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίκτερος στο νεογέννητο;

Νεογνικός ίκτερος
Ίκτερος είναι ο κίτρινος χρωματισμός του δέρματος και/ή των επιπεφυκότων των οφθαλμών (άσπρο μέρος των ματιών). Οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα της χολερυθρίνης, που κυκλοφορεί στο αίμα και εναποτίθεται στο δέρμα. Η χολερυθρίνη παράγεται από την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Ποια νεογέννητα μωράκια εμφανίζουν ίκτερο;

Ίκτερος εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα νεογνά, διότι σε αυτή την ηλικία παράγεται αυξημένη ποσότητα χολερυθρίνης. Ονομάζεται φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος και είναι καλοήθης. Δεν προκαλούνται βλάβες στο μωράκι.

Ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος εμφανίζεται μετά την 1η ημέρα ζωής και μεγιστοποιείται την 3η - 4η ημέρα ζωής. Κατόπιν, υποχωρεί σταδιακά μέσα στις επόμενες 10 - 15 ημέρες. Στα μωράκια που έχουν γεννηθεί πρόωρα (< 38 εβδομάδες κύησης), καθώς και σε εκείνα που θηλάζουν αποκλειστικά, ίσως χρειαστούν περισσότερες ημέρες μέχρι να υποχωρήσει.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ίκτερου;

Η διάγνωση του ίκτερου γίνεται στο μαιευτήριο, από τον παιδίατρο που εξετάζει το νεογνό τις πρώτες ημέρες της ζωής. Ακολουθεί εξέταση αίματος, που μετρά τα επίπεδα χολερυθρίνης.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καλοήθης ίκτερος στο νεογέννητο;

Στην εξέταση αίματος που γίνεται στο μαιευτήριο, εάν η χολερυθρίνη βρεθεί αυξημένη, εφαρμόζεται φωτοθεραπεία, μέχρι να μειωθούν τα επίπεδα της χολερυθρίνης στα επιθυμητά. Κατά τη φωτοθεραπεία, το μωράκι τοποθετείται κάτω από ένα ειδικό φως, συνήθως για 1 - 2 24ωρα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς στο σπίτι;

Κατά την έξοδο από το μαιευτήριο, οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς στο σπίτι είναι:

  • η συχνή σίτιση του νεογνού
  • η τοποθέτηση του βρέφους σε μέρος ευήλιο (το ηλιακό φως βοηθά στη διάσπαση της χολερυθρίνης στο δέρμα)
  • η παρακολούθηση του νεογέννητου για επιδείνωση του κίτρινου χρώματος στο δέρμα, για υπνηλία, για έντονη ευερεθιστότητα, για ανορεξία
  • η επανεξέταση από παιδίατρο σε 2-3 ημέρες
Τονίζεται ότι, εκτός από τον φυσιολογικό νεογνικό ίκτερο, ο ίκτερος εμφανίζεται και σε άλλες σοβαρές καταστάσεις, όπως: ο υποθυρεοειδισμός, η ουρολοίμωξη, η μικροβιακή λοίμωξη / σηψαιμία, τα αιματολογικά νοσήματα, κ.ά.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το νεογνό να εκτιμάται πάντοτε από τον παιδίατρο, ώστε να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες.

Ελένη Μαρία Κότσιφα, Παιδίατρος
www.mytwins.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου