Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τι θα πρέπει να προσέξετε στην παιδική χαρά και πώς θα φροντίσετε να παίζει με ασφάλεια;

Ασφάλεια στην παιδική χαρά
Η παιδική χαρά, το μέρος που αγαπά να επισκέπτεται περισσότερο από όλα, θεωρητικά είναι ένας ασφαλής χώρος παιχνιδιού. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε τον δικό σας έλεγχο για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ατυχήματος, να προετοιμάσετε κατάλληλα το μικρό σας πριν την έξοδο και φυσικά να το επιβλέπετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. 


Αρχικά επιλέξτε μια παιδική χαρά που απευθύνεται στην ηλικία του. Για παράδειγμα ένα νήπιο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κούνιες ή την τσουλήθρα που είναι για μεγαλύτερα παιδιά.
  • Επιλέξτε, ει δυνατόν, μια παιδική χαρά που αντί για βότσαλο να έχει χλοοτάπητα ή άμμο.
  • Επιθεωρήστε τα παιχνίδια και δείτε μήπως υπάρχουν σπασμένα ή σκουριασμένα σίδερα, αιχμηρές μεταλλικές γωνίες και γενικά κρυμμένες παγίδες. Γενικά, μια καλή παιδική χαρά πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση και να μην έχει σκουπίδια.
  • Επιλέξτε μια παιδική χαρά που να διαθέτει φυσική (με δέντρα) ή τεχνητή (με συρματόπλεγμα, πεζούλια, κ.λπ.) περίφραξη. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος το παιδί να διαφύγει της προσοχής σας και να πηδήξει στον δρόμο ή να το "σκάσει".
  • Ντύστε το κατάλληλα. Εκτός του ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον καιρό και το γεγονός ότι θα τρέχει και θα παίζει, άρα είναι καλύτερα να μπορεί να βγάλει κάποια ρούχα, αποφύγετε τα ρούχα και τα παπούτσια με κορδόνια ή κορδέλες για να προλάβετε την πιθανότητα να εγκλωβιστούν σε κάποιο από τα παιχνίδια.
  • Για τους ίδιους λόγους φορέστε του κασκόλ λαιμοδέτη με κουμπιά όταν κάνει κρύο αντί για απλό κασκόλ ή μαντίλι για να μην περισσεύει ύφασμα που μπορεί αφενός να πιαστεί κάπου αφετέρου να του το τραβήξει κάποιο άλλο παιδάκι.
  • Αν πηγαίνετε στην παιδική χαρά με το ποδήλατό του, φροντίστε να του αφαιρείτε το κράνος, καθώς παίζει γιατί υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστεί το κεφαλάκι του σε κάποιο άνοιγμα, επειδή το κράνος είναι μεγαλύτερο.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί σωστά τα παιχνίδια. Δεν επιτρέπεται να σηκώνεται ή να πηδά από την κούνια. Στην τσουλήθρα καλό θα ήταν να μάθετε στο παιδάκι σας να μην ανεβαίνει ανάποδα και να περιμένει να κατέβουν και να σηκωθούν τα παιδιά που είναι μπροστά για να προχωρήσει. Επίσης, είναι αναγκαίο να μάθει να μην κάθεται στην βάση της για πολύ ώρα, μιας και το επόμενο παιδάκι μπορεί να μην είναι τόσο προσεκτικό!
  • Επιλέξτε για τη διασκέδασή του παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του. Τα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, έχουν ειδικές πλαστικές κούνιες με κάθισμα σαν… βρακάκι. Εκείνες που έχουν μεγάλα ανοίγματα ή δεν έχουν πλάτη, είναι για μεγαλύτερα παιδιά.
  • Διατηρείτε την παιδική χαρά καθαρή και απομακρύνετε σκουπίδια ή αντικείμενα, που είναι επικίνδυνα αν τα πιάσει ένα παιδί (π.χ. γυαλιά, κορδόνια).
  • Παραμείνετε κοντά στο παιδί σας για να το επιβλέπετε στενά και μάθετέ του βασικούς κανόνες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και τι να προσέχει (π.χ. να μην περνάει πίσω ή μπροστά από τις κούνιες σε κοντινή απόσταση, όταν άλλα παιδάκια λικνίζονται). 
  • Βεβαιωθείτε πως είστε πάντα κοντά του και μην παίρνετε τα μάτια σας από πάνω του.
  • Πείτε του να μην στριφογυρίζει τις κούνιες, γιατί θα ξετυλιχθούν μόλις τις αφήσει κι έτσι μπορεί να χτυπήσει.
  • Διδάξτε το να μην περνάει ποτέ μπροστά ή πίσω από μια κούνια στην οποία κάποιος λικνίζεται.
  • Πείτε στο παιδάκι σας να περιμένει μέχρι ο μύλος να σταματήσει τελείως για να ανέβει. Επίσης, ζητήστε του να κρατιέται καλά και να μην χοροπηδάει πάνω του.
  • Στην τραμπάλα θα πρέπει να μάθει πότε είναι η ώρα για να σηκώνεται. Εάν σηκωθεί, όταν το άλλο παιδάκι βρίσκεται στον αέρα ή εάν το άλλο παιδάκι εγκαταλείψει το παιχνίδι χωρίς να έχουν και τα δύο παιδιά τα πόδια τους στο έδαφος, τότε σίγουρα κάποιος θα χτυπήσει.
  • Τέλος, επειδή όσο και να προσέχετε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μικρούλι σας να πέσει και να χτυπήσει, έχετε πάντα μαζί σας ένα mini παιδικό φαρμακείο με οινόπνευμα, αντιβακτηριδιακή κρέμα, τσιρότα, βαμβάκι και κρέμα για τα τσιμπήματα εντόμων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου