Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Χρήσιμες συμβουλές για την πρωινή προετοιμασία για τον παιδικό σταθμό

Γιατί πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς;
Αν ρωτήσετε μία μαμά ή έναν μπαμπά ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του με τα παιδιά, η απάντηση θα είναι μία και μοναδική: Το πρωινό ξύπνημα!


Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει χάσει την ψυχραιμία του το πρωί, όταν το γλυκό του παιδάκι -που μόλις έχει ντυθεί και πλυθεί-, έχυσε ολόκληρο το ποτήρι με το γάλα επάνω του. Δεν υπάρχει μάνα, Ελληνίδα ή όχι, που να μην έχει βρεθεί στα πρόθυρα εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν η κορούλα της αρνείται πεισματικά να φορέσει το γκρι παντελόνι, ζητώντας επίμονα να φορέσει, τι άλλο, την αγαπημένη της φούστα. Αν υπάρχει ένας μπαμπάς που δεν έχει μαλώσει το πρωί με τα παιδιά του γιατί δεν θέλουν να πλύνουν τα δόντια τους, ας σηκώσει το χέρι του.

Σας προσφέρουμε, λοιπόν, τις ακόλουθες συμβουλές που θα κάνουν το πρωινό ξύπνημα παιχνιδάκι και τη διαδικασία προετοιμασίας για το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό την πιο χαρούμενη στιγμή της ημέρας με το παιδί σας.

Καταρχήν, προετοιμαστείτε. Από το προηγούμενο βράδυ αποφασίστε μαζί με την κόρη ή τον γιο σας τι θα φορέσουν το επόμενο πρωί. Ακόμα καλύτερα, αφού έχετε τσεκάρει τον καιρό στο ίντερνετ, δώστε του 2 επιλογές. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε και την ικανότητα του να αποφασίζει, αλλά παίρνει και τη χαρά ότι αυτό που θα φορέσει θα είναι κάτι που του αρέσει.

Ρίξτε νερό στο κρασί σας. Παιδί είναι! Και να φορέσει ροζ φόρμα με κόκκινη μπλούζα επειδή της αρέσει, μην το παίρνετε τόσο προσωπικά. Δεν πρόκειται να προταθεί για υποψηφιότητα στα "βατόμουρα", αντίθετα, θα έχετε ένα χαρούμενο παιδί που φοράει το αγαπημένο του ρούχο.

Φτιάξτε λίστα. Από το βράδυ για το τι θα πρέπει το κάθε παιδί να έχει μαζί του στην τσάντα, και καθώς προχωράει η προετοιμασία, διαγράψτε τα πράγματα που έχετε κάνει.
Βάλτε τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Ένα παιδί στην ηλικία των τριών ετών χρειάζεται γύρω στις 12 με 13 ώρες ύπνο ημερησίως, ενώ από την ηλικία των 5 ετών η ανάγκη αυτή μειώνεται στις 11 ώρες. Προσπαθήστε, λοιπόν, τα παιδιά να κοιμούνται τις ώρες που προβλέπει η ηλικία τους και όχι οι δικές σας ανάγκες.

Ετοιμάστε το φαγητό του. Αφού το παιδάκι σας αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα, και ας ελπίζουμε ότι δεν σας έχει πάρει 3 ώρες για να γίνει αυτό, εσείς που είστε μία τόσο καλή μάνα, ή εσείς πατέρα που η λέξη οργάνωση είναι το δεύτερό σας όνομα, ετοιμάστε το φαγητό του παιδιού, το γνωστό ταπεράκι, ή τέλος πάντων φτιάξτε την τσαντούλα του, ώστε το πρωί να τη βρείτε έτοιμη.

Ξυπνήστε πιο νωρίς από όλους. Αν έχετε σηκωθεί τη νύχτα λιγότερο από δύο φορές, κάντε ξανά τον σταυρό σας, υπάρχει Θεός. Τώρα μπορείτε να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Απολαύστε το. Ετοιμαστείτε και όταν είστε σίγουρη/ος ότι τα έχετε όλα υπό έλεγχο, ξυπνήστε, πάντα με χαμόγελο και τραγούδια, τα παιδιά σας. Έχετε υπόψη ότι τα παιδιά, είναι η συνέχειά μας. Αν εσείς είστε χαρούμενη/ος και εκπέμπετε θετική ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο θα ενεργήσει και το παιδί σας. Οπότε το προηγούμενο βήμα, λίγος χρόνος για τον εαυτό σας, είναι απαραίτητο.

Δημιουργήστε ρουτίνα. Στα παιδιά αρέσει να ακολουθούν μία ρουτίνα, αυτό ισχύει από τη γέννησή τους. Έτσι, το πρωί προσπαθήστε να μάθουν ότι όταν ξυπνήσουν, πάνε τουαλέτα, πλένονται (χέρια, πρόσωπο, δόντια), μετά ντύσιμο και τέλος πρωινό.

Βάλτε μουσική και κλείστε την τηλεόραση. Όπως ξέρετε η τηλεόραση είναι μία άσχημη συνήθεια για τα παιδιά, ιδιαίτερα το πρωί που είναι πηγή απόσπασης από τη διαδικασία προετοιμασίας για το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Έτσι μην ανοίγετε την τηλεόραση, στην θέση της ανοίξτε το ραδιόφωνο και γεμίστε με όμορφες μελωδίες το σπίτι σας.

Να είστε ήρεμη/ος. Όσο πιο ήρεμη/ος είστε εσείς, τόσο πιο ήρεμα θα κυλήσει αυτή η δύσκολη στιγμή της καθημερινότητάς σας. Φυσικά, μην παραλείψετε να πεις στο παιδί σας πόσο το αγαπάτε και να του δώσετε ένα γλυκό φιλί για καλημέρα λίγο πριν το αποχωριστείτε.


Μπέτυ Σύγγελου
www.followme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου