Δείτε γιατί χρειάζεται να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στο μαιευτήριο, αλλά και οδηγίες για να το φροντίσετε τον πρώτο καιρό.
Τους τελευταίους μήνες περάσατε πολύ χρόνο οραματιζόμενοι τη γέννηση του παιδιού σας. Εκείνο, όμως, δεν ήρθε την αναμενόμενη ημερομηνία αλλά 3 (ή και περισσότερες) εβδομάδες νωρίτερα. Έτσι, η χαρούμενη εικόνα που είχατε πλάσει για την περίοδο της λοχείας αντικαταστάθηκε από ανησυχία. Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές στα πρόωρα μωρά, ειδικά σε εκείνα με χαμηλό βάρος γέννησης (<2.500g), υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για επιπλέον εξετάσεις και πρόσθετη, πιο εντατική ιατρική φροντίδα. Επίσης, είναι πιθανό να χρειαστεί να μπουν σε θερμοκοιτίδα ή στη μονάδα νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ).
Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρόωρα μωρά συνήθως γεννιούνται με προβλήματα ανωριμότητας. Καθώς, δηλαδή, δεν ήταν ακόμα "έτοιμα" να εγκαταλείψουν το ασφαλές περιβάλλον της μήτρας ίσως να μην έχουν αναπτύξει πλήρως τους πνεύμονες, το κυκλοφορικό και πεπτικό τους σύστημα, κ.λπ. Ακόμη, τα πρόωρα μωρά δεν μπορούν ακόμη να ρυθμίσουν και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, παραμένουν στο μαιευτήριο και σε περιβάλλον προστατευμένο από τον έξω κόσμο για μερικές ακόμα ημέρες ή εβδομάδες.
Οπότε τα όνειρα που κάνατε για την επιστροφή σας στο σπίτι, τις αγκαλιές με το μωράκι σας και την "επίδειξή" του σε φίλους και συγγενείς αναβάλλονται και μεταβάλλονται για λίγο καιρό. Μέχρι πότε; Μέχρι να επιστρέψετε σπίτι και να βεβαιωθείτε πως όλα βαίνουν καλώς.
Πότε θα πάρω το μωρό μου σπίτι;
Για να σας επιτρέψουν οι γιατροί να πάρετε το μικρούλι σας από το μαιευτήριο θα πρέπει εκείνο:
1. Να μπορεί να αναπνεύσει μόνο του ή με τη βοήθεια ειδικής συσκευής οξυγόνου, την οποία θα έχετε μάθει να χρησιμοποιείτε σωστά από τις νοσοκόμες του ΜΕΝΝ.
2. Να μπορεί να θηλάσει. Τα πολύ μικρά πρόωρα μωρά δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικές κινήσεις θηλασμού και τρέφονται μέσω ενός φαρδιού σωλήνα που περνά από τη μύτη ή από το στόμα και καταλήγει στο στομάχι τους, πάντα με μητρικό γάλα που η μαμά αντλεί από το στήθος της.
3. Να μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του.
4. Να βάζει σταθερά βάρος.
Επιπλέον, θα πρέπει εσείς να έχετε ενημερωθεί για όλα τα στάδια τις φροντίδας του, τουλάχιστον για όσα χρειάζονται ειδική μεταχείριση (κράτημα, θηλασμός, μπάνιο, κ.λπ.), αλλά και για τα πιθανά προβλήματα υγείας και τους τρόπους που αντιμετωπίζονται.
Πιο συγκεκριμένα, προβλήματα υγείας που εμφανίζονται σε πρόωρα βρέφη αλλά όχι πάντα αμέσως μετά τον τοκετό είναι το άσθμα, κάποιες λοιμώξεις αναπνευστικού, η εγκεφαλική παράλυση, το σύνδρομο διάσπαση προσοχής, κ.λπ.
Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι για την περίπτωσή σας να επισκέπτεστε για τακτικούς ελέγχους τόσο τον παιδίατρό σας, με τον οποίο θα πρέπει να έρχεστε συχνά σε επαφή και να επικοινωνείτε κάθε σας ανησυχία, καθώς και παιδονευρολόγο και παιδοφθαλμίατρο.
Ακόμη, τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα είναι καλό να παρακολουθούνται στενά από αναπτυξιολόγο. Τέλος, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα φάρμακα ή τις βιταμίνες που το καμάρι σας είναι πιθανό να παίρνει, ενώ καλό θα ήταν, αν το μωρό σας έχει σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα ή άπνοια, να διδαχθείτε ειδικές τεχνικές επαναφοράς για την απίθανη περίπτωση που θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε.
Στο σπίτι θα χρειαστεί ειδική φροντίδα;
Καταρχήν, η επιπλέον παραμονή στο μαιευτήριο θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε από τους ειδικούς τον τρόπο φροντίδας νεογνών. Θα δείτε τις νοσοκόμες να το αλλάζουν, να το καθαρίζουν, να του δίνουν τα φάρμακα, να το κρατούν και θα σας δείξουν πως ακριβώς να το θηλάζετε. Εκείνα που επίσης θα χρειαστεί να κάνετε είναι:
Στο σπίτι θα χρειαστεί ειδική φροντίδα;
Καταρχήν, η επιπλέον παραμονή στο μαιευτήριο θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε από τους ειδικούς τον τρόπο φροντίδας νεογνών. Θα δείτε τις νοσοκόμες να το αλλάζουν, να το καθαρίζουν, να του δίνουν τα φάρμακα, να το κρατούν και θα σας δείξουν πως ακριβώς να το θηλάζετε. Εκείνα που επίσης θα χρειαστεί να κάνετε είναι:
- Να ελαχιστοποιήσετε, τουλάχιστον στην αρχή, τους επισκέπτες του μωρού. Αρκεστείτε σε λίγους στενούς συγγενείς και ελάχιστους καλούς φίλους και φροντίστε να μην ακουμπάει ο καθένας το μωρό. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του θα πρέπει να έχει πλύνει καλά τα χέρια του και να έχει χρησιμοποιήσει ειδικό αντιβακτηριδιακό τζελ. Επίσης, καλό θα ήταν ανάμεσα σε εκείνον και στο μωρό να υπάρχει μια καθαρή κουβέρτα ή πετσέτα. Φυσικά, εννοείται πως δεν θα πρέπει να επιτρέπετε σε αρρώστους να σας επισκέπτονται, όχι τουλάχιστον πριν γίνουν εντελώς καλά, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε τους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.
- Να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη του σπιτιού στους 20 - 22⁰C και να το ντύνετε με μια επιπλέον στρώση ρούχων από εκείνη που θα φορούσατε εσείς. Επίσης, να ελαχιστοποιήσετε τις φορές που το αγγελούδι σας είναι γυμνό ή κρυώνει.
- Να το θηλάζετε αποκλειστικά. Το μητρικό γάλα θα βοηθήσει το μικρό σας να αποφύγει τις λοιμώξεις (οι οποίες είναι στην περίπτωσή σας ευκολότερο να εξελιχθούν από απλό κρυολόγημα σε δύσπνοια, βρογχιολίτιδα, πνευμονία, κ.λπ. μιας και το μικρό σας έχει πιο ανώριμο ανοσοποιητικό και, εφόσον έχει γεννηθεί πριν την 34η εβδομάδα, στερείται μητρικών αντισωμάτων), αφού περιέχει αντισώματα και ανοσοποιητικά κύτταρα που δρουν κατά των μικροβίων.
- Να το αγγίζετε, να το παίρνετε αγκαλιά και να του δείχνετε την αγάπη σας. Μελέτες έδειξαν πως τα πρόωρα που τα αγγίζουν και τους μιλάνε τακτικά ωριμάζουν καλύτερα.
- Να το μεταφέρετε σε ένα σλινγκ ή ένα μάρσιπο για πρόωρα, ώστε να μπορεί να ακούσει τον χτύπο της καρδιάς σας, να νιώθει την αναπνοή και τις κινήσεις σας. Κι αυτό γιατί τα πρόωρα επίσης μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν μεταφέρονται σε σλινγκ (μοιάζει με τη μήτρα) ενώ, παράλληλα, αναπτύσσονται καλύτερα και ενισχύουν τον συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς τους βρισκόμενα στην αγκαλιά τους.
Με τη συνεργασία της παιδιάτρου - αναπτυξιολόγου, Δρ Κωνσταντίνας Γκόλτσιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου