Κάθε φορά που ξεσπάει σε κλάματα, ουρλιαχτά και φωνές νιώθετε τον θυμό σας να φουντώνει. Λογικό. Θυμηθείτε, όμως, ότι ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε εύκολα κάποιον άλλον, μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Τι μπορείτε να κάνετε για να μην χειροτερεύετε τα ξεσπάσματα του μικρού σας; Αποφύγετε τρία συχνά λάθη που πολλές φορές κάνουν οι γονείς και θέστε τις βάσεις για να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις φωνές και τα κλάματα φέρνοντας πιο γρήγορα την ηρεμία στο σπίτι σας.
Λάθος Νο.1: Ξεχνάτε το συναίσθημα. Όπως ακριβώς είναι αδύνατο να το κάνετε να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να παίζει με τη μπάλα μέσα στο σπίτι, έτσι δεν μπορείτε να το κάνετε να σκεφτεί λογικά για το αν είναι αποδεκτό ή όχι να ουρλιάζει μέχρι να εξαντληθεί. Όταν το ξέσπασμα λαμβάνει χώρα τότε το μικρό σας αντιδρά εντελώς συναισθηματικά. Η προσπάθειά σας να του εξηγήσετε κάτι εκείνη τη στιγμή δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, γιατί απλά δεν σας ακούει. Ακόμα χειρότερα η αντίδρασή σας ενισχύει την άσχημη συμπεριφορά, δείχνοντάς του ότι, ναι, το ξέσπασμά του είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στρέψετε όλη την προσοχή σας σε εκείνο.
Λάθος Νο.2: Υποχωρείτε. Όταν του έχετε αρνηθεί κάτι και αμέσως ξεκινά το ξέσπασμα, φροντίστε να παραμείνετε συνεπείς και να μην υποχωρήσετε ακόμα και αν βρίσκεστε μέσα σε ένα κατάστημα, σε μια καφετέρια ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. Εάν δεν κατορθώσετε να σταματήσετε το ξέσπασμα και, αφού πρώτα το προειδοποιήσετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε και να φύγετε. Μπορεί αυτοστιγμής όλα τα σχέδιά σας να ακυρωθούν, αλλά με τον τρόπο αυτό επενδύετε στο ότι σύντομα οι έξοδοί σας θα είναι πιο ήρεμοι, μιας και το μικρό σας θα έχει καταλάβει ποια είναι η συνέπεια της άσχημης συμπεριφοράς του. Αντίθετα, αν υποχωρείτε -έστω και κάποιες φορές- στο ξέσπασμα, ενώ αρχικά έχει πει όχι, του δείχνετε ότι αυτός είναι τελικά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχει τοn σκοπό του.
Λάθος Νο.3: Χάνετε την ψυχραιμία σας. Οι φωνές, οι απειλές και τα νεύρα το μόνο που κάνουν είναι να χειροτερεύουν το ξέσπασμα του μικρού σας. Επομένως, την επομένη φορά που ο θυμός σας χτυπήσει κόκκινο, προσπαθήστε να τον διαχειριστείτε. Γιατί όσο το μικρό σας βλέπει πως σας θυμώνει ή σας νευριάζει τόσο θα ακολουθεί αυτή την πρακτική, γιατί αντιλαμβάνεται ότι προκαλεί κάτι που έχει δυναμική (καλύτερα αρνητική παρά καθόλου). Αντίθετα αν διατηρήσετε την ηρεμία σας, τόσο πιο γρήγορα θα ηρεμήσει και εκείνο.
www.happyparenting.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου