Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Μαθήματα οικονομίας!

Μάθετε στα παιδιά την αποταμίευση
Ίσως ο κόσμος μας να ήταν πολύ καλύτερος αν δεν υπήρχαν τα χρήματα, οι δανεισμοί, τα χρέη και οι δόσεις, αλλά από τη στιγμή που υφίστανται είναι καλύτερο να διδάξετε τα παιδιά σας κάποια βασικές αρχές οικονομίας. Δείτε πώς να κάνετε την αρχή, έτσι ώστε να έχετε ένα συνειδητοποιημένο παιδί σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση και την κατανάλωση.

Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας πώς κάνετε την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού σας. Εξηγήστε του ότι λαμβάνετε έναν μισθό, ότι πρέπει να πληρώνετε φόρους και λογαριασμούς για το ρεύμα ή το νερό. Επίσης, για κάθε επιλογή εξηγήστε τους λόγους. Για παράδειγμα, αντί να πείτε αυτό είναι πολύ ακριβό και δεν μπορούμε να το αγοράσουμε, εξηγήστε ότι σε κάποιο άλλο κατάστημα μπορείτε να βρείτε φθηνότερα το ίδιο προϊόν ή ότι είναι καλύτερο να αποταμιεύετε χρήματα για να αγοράσετε κάτι αργότερα από το να το χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα.

Αφήστε το παιδί να χρησιμοποιεί πραγματικά χρήματα (π.χ. για να πληρώσει στο εστιατόριο στο οποίο φάγατε). Δώστε στο μικρό σας χαρτζιλίκι (μπορείτε να ξεκινήσετε από την πρώτη δημοτικού περίπου) και επιτρέψτε του να χρησιμοποιεί νομίσματα, έτσι ώστε τα χρήματα να είναι κάτι χειροπιαστό. Εξηγήστε του πώς γίνονται οι συναλλαγές μέσω internet ή μέσω πιστωτικών καρτών για να έχει κάποιες βασικές γνώσεις και να μην θεωρεί πως ψωνίζοντας με αυτόν τον τρόπο δεν ξοδεύετε χρήματα .

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια. Εκτός του ότι το ενημερώνετε σχετικά με τα χρήματα, το εμπλέκετε στην όλη διαδικασία της αγοραπωλησίας. Μπορείτε, για παράδειγμα, σε ένα κατάστημα με ρούχα ή στο σούπερ μάρκετ να του ζητήσετε να συγκρίνει τις τιμές και να επιλέξει το προϊόν, που θα είναι πιο συμφέρον για να αγοράσετε.

Βοηθήστε το καμάρι σας να αποταμιεύει με επιτυχία. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την υπομονή να αποταμιεύουν χρήματα για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να αγοράσουν κάτι που θέλουν. Ορίστε ως περίοδο αποταμίευσης τον ένα μήνα ή λίγο παραπάνω. Ακόμα, όλη η οικογένεια μπορεί να έχει έναν κοινό κουμπαρά, όπου κάθε μέλος θα συνεισφέρει για να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα, για παράδειγμα, στις διακοπές. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα αισθανθεί ότι συμβάλλει στην οικονομική διαχείριση του σπιτιού σας.

Εξηγήστε την έννοια του χρέους. Με απλό τρόπο εξηγήστε στο παιδί σας τι συμβαίνει όταν παίρνει κάποιος ένα δάνειο ή όταν πληρώνει με δόσεις ένα προϊόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου