Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μηνύματα αγάπης...

Ο ρόλος του πατέρα στην εγκυμοσύνη αλλά και αργότερα
Ακούει, αισθάνεται, θυμάται, μαθαίνει… Όλα δείχνουν πως οι δρόμοι της επικοινωνίας με τη ζωούλα που μεγαλώνει μέσα σας είναι ανοιχτοί. Χτίστε, λοιπόν, από τώρα μια μοναδική σχέση.

Από τη στιγμή που το σώμα σας καλωσορίζει τον γλυκό φιλοξενούμενο, αναλαμβάνει δύο πολύ σημαντικούς ρόλους: πρώτον, να του εξασφαλίσει ένα άνετο πρώτο σπίτι, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή του ανάπτυξη, και δεύτερον, να του "μεταφέρει" τα συναισθήματα που σας πλημμυρίζουν, βοηθώντας τη δημιουργία της πολύτιμης σχέσης μεταξύ σας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως ο συναισθηματικός δεσμός με το μωρό σας δεν ξεκινά από τη γέννηση αλλά από την ενδομήτρια ζωή.

Δείξτε τα συναισθήματά σας

Όσο απίστευτο και να σας φαίνεται, είναι γεγονός: θα αποκτήσετε μωράκι! Οι 9 μήνες που ακολουθούν θα είναι σίγουρα οι πιο ενδιαφέροντες της ζωής σας, αφού τώρα θα ανακαλύψετε τα τρυφερά συναισθήματα που φέρνει η μητρότητα και αντίστοιχα η πατρότητα. Το πλασματάκι που έχει φωλιάσει μέσα σας σε λίγο καιρό θα βρίσκεται στην αγκαλιά σας και παρέα θα ξεκινήσετε ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο μοναδικές στιγμές και ανεπανάληπτες εμπειρίες… 

Οι όμορφες σκέψεις, η στοργή, η αγάπη και η τρυφερότητα για το νέο μέλος, σας κάνουν δικαιολογημένα να αισθάνεστε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου! Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θησαυρός σας μπορεί να καταλάβει τα αισθήματα που τρέφετε για εκείνον πολύ πριν γεννηθεί. Και δεν εννοούμε μόνο την αγάπη της μαμάς, αλλά και του μπαμπά, αφού έρευνες έχουν αποκαλύψει πως οι μέλλοντες μπαμπάδες παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού τους απ' όσο νομίζουν: εκτός από τη συμπαράσταση που προσφέρουν στη σύντροφό τους, η καλή σχέση τους μαζί της διώχνει τους φόβους της που πιθανότατα επηρεάζουν αρνητικά το έμβρυο.

Ώρα για χαδάκια

Ένας από τους σπουδαιότερους τρόπους επικοινωνίας με το μωρό που βοηθά στη δημιουργία μιας δυνατής σχέσης μεταξύ σας είναι το άγγιγμα της κοιλίτσας. Η διαδικασία είναι απλή: κάθεστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι και τοποθετείτε τις παλάμες σας στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης κάνοντας άλλοτε μικρές κινήσεις, άλλοτε χαϊδεύοντας την και άλλοτε αγγίζοντας απαλά το σημείο που αισθανθήκατε μια κίνηση ή… ένα φτερούγισμα! 

Φανταστείτε πώς μπορεί να είναι το μωράκι σας αυτήν τη στιγμή, σε ποια στάση μπορεί να βρίσκεται, πώς θα είναι το προσωπάκι του όταν γεννηθεί, σε ποιον από τους δυο σας θα μοιάζει... Το μικρούλι σας αισθάνεται τη θερμότητα των χεριών σας και εισπράττει μέσω αυτής της επαφής όλη σας την αγάπη! Αφεθείτε, λοιπόν, σε όμορφες σκέψεις, κάντε σχέδια για τον γλυκό απόγονο και με κάθε ευκαιρία χαρίστε του την τρυφερότητα που χρειάζεται. 

Όσον αφορά τον σύντροφό σας, προσπαθήστε να τον φέρετε κοντά στο θαύμα της ζωής που βιώνετε παροτρύνοντάς τον να χαϊδεύει την κοιλίτσα σας, ώστε να νιώθει και εκείνος τις κινήσεις του μωρού, να την αγκαλιάζει και να τη φιλά. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει και εκείνος τα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν, "συμμετέχοντας" και στην εγκυμοσύνη σας.

Ανοίξτε (του) την καρδιά σας

Άλλος ένας εξίσου σημαντικός, σύμφωνα με τους ειδικούς, δρόμος επικοινωνίας της μαμάς και του μπαμπά με το έμβρυο είναι ο λεκτικός. Η φωνή σας συγκεκριμένα, την οποία ακούει δυνατά και καθαρά, είναι ένα σπουδαίο μέσο που το βοηθά να σας γνωρίσει και να δεθεί μαζί σας ψυχικά πριν γεννηθεί. Με δεδομένο πως αυτό το σημαντικό άκουσμα είναι απόλυτα οικείο στο μωρό, καταλαβαίνετε γιατί ηρεμεί αμέσως μόλις ακούσει τη φωνή σας. 

Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι, εκτός από χαδάκια και τρυφερά αγγίγματα, να του μιλάτε για… τα πάντα. Μην περιμένετε βέβαια να καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημα των λόγων σας! Αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι απευθύνεστε σε εκείνο και φυσικά μπορεί να νιώσει τη στοργή και τη ζεστασιά που εμπεριέχουν τα λόγια σας. 

Ανοίξτε, λοιπόν, την καρδιά σας όχι μόνο εσείς, αλλά και ο μπαμπάς, και εμπιστευτείτε του τα συναισθήματα που σας προκαλεί ο ερχομός του, τις προσδοκίες σας, τα όνειρά σας για εκείνο, τα μελλοντικά σας σχέδια για την κοινή σας ζωή, κ.λπ. Εκμυστηρευθείτε του πόσο ευτυχισμένους σας έχει κάνει, πόσο το έχετε αγαπήσει, πόσο θα αλλάξει τη ζωή σας. 

Δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσετε όσα νιώθετε (τραγουδάκια, παραμύθια, νανουρίσματα, κ.λπ.). Αυτό που μετρά είναι η διάθεσή σας να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας στο μωρό το οποίο σας διαβεβαιώνουμε, έχει απόλυτη επίγνωση του συναισθηματικού περιεχομένου του λόγου σας.

Μα, καταλαβαίνει;

Βεβαίως! Το μωράκι σας μπορεί να καταλάβει πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε χάρη στις αισθήσεις του, οι οποίες αναπτύσσονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τα σπουδαία αυτά όπλα αφενός εξερευνά το περιβάλλον της μήτρας και αφετέρου μπορεί να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα αγάπης που του στέλνετε. Οι αισθήσεις που βοηθούν σημαντικά τη δημιουργία μιας υπέροχης σχέσης μαζί σας είναι ουσιαστικά δύο:

Αφή: Από την 12η εβδομάδα το δέρμα του μωρού γίνεται αρκετά ευαίσθητο, κυρίως στις παλάμες, στις πατούσες και τα γεννητικά όργανα. Δέχεται συνεχώς ερεθίσματα αφού πιάνει το πρόσωπό του, πιπιλά το δάκτυλό του, αγγίζει τα τοιχώματα της μήτρας, κ.λπ. Στις 32 εβδομάδες όλο το σωματάκι του είναι υπερευαίσθητο και μπορεί να καταλάβει ευκολότερα κάθε σας χάδι και... το περιμένει!

Ακοή: Το μωράκι σας από την 23η εβδομάδα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ακουστικά ερεθίσματα με πρώτα και καλύτερα τους χτύπους της καρδιάς σας, το θόρυβο του εντέρου σας, το γουργουρητό σας. Όσο για τη φωνή σας είναι, χωρίς αμφιβολία, το αγαπημένο του άκουσμα, αφού του μεταδίδει το αίσθημα της ασφάλεια και το βοηθά να ηρεμεί και να γαληνεύει.

Το έμβρυο σάς ξέρει!

Μπορεί να μη σας έχει ακόμη δει, το μικρούλι σας όμως γνωρίζει πολλές πληροφορίες για εσάς. Διαθέτει μνήμη και μπορεί να απομνημονεύσει, εκτός από το αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι ή την προσωπική σας μυρωδιά, πιο "πολύπλοκα" πράγματα. Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως είναι ικανό να απομνημονεύσει τις σκέψεις σας, τη σχέση σας με τον μπαμπά του, ακόμα και τη νοοτροπία, τα ιδανικά, και τους στόχους σας! 

Αξίζει, επίσης, να πούμε πως το έμβρυο διαθέτει την ικανότητα να αισθάνεται όχι μόνο τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματά σας. Μπορεί για παράδειγμα να καταλάβει αν επιθυμείτε ή όχι τη γέννησή του, αν και κατά πόσο χαίρεστε που θα το φέρετε στον κόσμο και κατά συνέπεια, αν και κατά πόσο είναι αποδεκτό από εσάς την ίδια. 

Όπως βλέπετε, το έμβρυο, σας ξέρει πολύ καλύτερα από όσο νομίζατε, ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, που θα γνωρίζατε και θα συναναστρεφόσασταν επί 9 μήνες!

Έλενα Γεμελιάρη 
Με τη συνεργασία της Σταυρούλας Σανίδα, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου