Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σούπες: Νόστιμες & θρεπτικές!


Μία σούπα μπορεί να αποτελέσει το φαγητό της ημέρας, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα και ένα ελαφρύ βραδινό. Οι σούπες με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και τις σημαντικές ποσότητες υγρών που προσφέρουν στα παιδιά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα ενυδατώνουν. Είτε κάνει κρύο, λοιπόν, είτε έ
χουν αρπάξει κάποιο κρύωμα, φτιάξτε τους μία σουπίτσα…

Κρεατόσουπα

Το κρέας προσφέρει τις απαραίτητες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αποτελεί και την καλύτερη πηγή σιδήρου. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά, καθιστούν τη σούπα ένα εξαιρετικά θρεπτικό, αλλά και πλήρες γεύμα. Η κλασική κρεατόσουπα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά. Επιλέξτε ένα καλό κομμάτι κρέας για σούπα, όπως μοσχάρι ποντίκι και άφθονα φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, σέλινο, κρεμμύδι και πατάτα ή αν θέλετε ζυμαρικό. Αν θέλετε να κάνετε βελουτέ σούπα, επιλέξτε πατάτα. Διαφορετικά μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο ζυμαρικό. Η τομάτα ταιριάζει πολύ με το μοσχάρι, το δε κόκκινο χρώμα που θα χαρίσει στη σούπα, θα την κάνει ακόμα πιο ελκυστική για τα παιδιά σας. Μπορείτε να προσθέσετε τομάτα κονσέρβα ή χυμό τομάτας ή ακόμα και πελτέ. 

Μία άλλη επιλογή με βάση το μοσχάρι είναι τα γιουβαρλάκια. Διαχρονικό φαγητό που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές. Εύκολο και νόστιμο με γεύση πολύ προσιτή στα παιδιά. Κάντε την κλασική συνταγή, χωρίς να το παρακάνετε στα μυρωδικά. Αυγοκόψτε τη σούπα σας. Το πλεονέκτημα που έχουν τα γιουβαρλάκια είναι το ότι η σούπα μπορεί να γίνει πολύ πηχτή, και είναι ό,τι πρέπει για τα παιδιά που δεν συμπαθούν πολύ τις σούπες, προσφέροντάς τα ως μπαλάκια κιμά με ζουμάκι.

Κοτόσουπα

Η αγαπημένη σε όλα σχεδόν τα παιδιά κοτόσουπα! Είναι αγαπημένη, όχι μόνο λόγω του κοτόπουλου, αλλά και λόγω του ότι δεν περιέχει λαχανικά. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς μπορείτε κάλλιστα να περάσετε τα λαχανικά από το blender μόλις βράσουν και να τα κρύψετε ωραιότατα μέσα στη σούπα. Εφόσον χρησιμοποιείτε ολόκληρο κοτόπουλο είναι πολύ πρακτικό να ξεψαχνίσετε το κοτόπουλο μέσα στη σούπα. Το αυγολέμονο δεν είναι απαραίτητο, αλλά συνήθως χαρίζει μία έξτρα γεύση που αγαπούν τα παιδιά

Ψαρόσουπα

Το ψάρι εκτός από την πρωτεΐνη παρέχει και τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε σούπα μόνο με ακριβά ψάρια, καθώς τα πιο ταπεινά πετρόψαρα κάνουν εξαιρετική σούπα. Επίσης, υπάρχουν και τα κατεψυγμένα ψάρια, τα οποία δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Προσέξτε πολύ με τα κόκαλα, γιατί ένα ατύχημα με κόκαλο εκτός από τον κίνδυνο, μπορεί να κάνει ένα παιδί να μην ξαναφάει ψάρι. Σουρώστε καλά τον ζωμό σας μόλις βράσει το ψάρι σας και μετά προσθέστε τα λαχανικά σας, όπως καρότα, κολοκυθάκια, σέλινο, κρεμμύδι και πατάτες. Η τελική μορφή της σούπας είναι ανάλογα με το τι τρώει το παιδί σας. Μπορείτε να σερβίρετε μόνο ζωμό και ξεχωριστά λαχανικά και ψάρι ή να ψιλοκόψετε το ψάρι και τα λαχανικά μέσα στον ζωμό. Και σε αυτή την περίπτωση η πολτοποίηση των λαχανικών προτείνεται, όταν το παιδί δεν τρώει τα λαχανικά που περιέχει η σούπα.

Με βάση τα λαχανικά

Μπορεί να μην είναι καλές πηγές πρωτεΐνης όπως οι σούπες με βάση το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι, αλλά είναι μία πολύ καλή λύση για να φάει ένα παιδί αρκετά λαχανικά σε μία μόνο μερίδα. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική για τα παιδιά που δεν τρώνε τα λαδερά, αλλά τρώνε τις σούπες. Για τους μικρούς φίλους των λαχανικών, λοιπόν, οι επιλογές είναι άπειρες. Είτε με κομματάκια λαχανικών είτε βελουτέ, με πατάτα, ζυμαρικό ή ρύζι, οι σούπες λαχανικών το μόνο που χρειάζονται είναι φαντασία. Επιλέξτε όποιο λαχανικό πιστεύετε ότι θα φάει το παιδί σας, κατά προτίμηση εποχής. Αν το παιδί είναι δύσκολο με τα λαχανικά, επιλέξτε το αγαπημένο του και κάντε μία σούπα βελουτέ με πατάτα, όπου το λαχανικό που κυριαρχεί (π.χ. το καρότο) θα δώσει και το χρώμα στη σούπα. 

Η σούπα μινεστρόνε με κάποιο ζυμαρικό είναι συνήθως πολύ αγαπητή στα παιδιά. Επιλέξτε και πιο παιχνιδιάρικα ζυμαρικά εκτός από τα κλασικά σε διάφορα σχήματα, αλλά και χρώματα. Επίσης, η κολοκύθα, η οποία είναι ιδιαίτερα γλυκιά, μπορεί να αποτελέσει τα βάση για μία εξαιρετική βελουτέ χορτόσουπα. Με μία χορτόσουπα μπορείτε να σερβίρετε στο παιδί σας και κομματάκια από το αγαπημένο του τυρί ή να συνδυάσετε με αυγό βραστό, για να συμπληρώνετε και την απαραίτητα πρωτεϊνη.

Μην ξεχνάτε τα όσπρια…

Εκτός από τις κλασικές σούπες με όσπρια της ελληνικής κουζίνας (φακές σούπα, φασολάδα, ρεβίθια), τα όσπρια μπορούν να προστεθούν και σε χορτόσουπες και κυρίως τα φασόλια. Μάλιστα, σε συνδυασμό με ρύζι, αλληλοσυμπληρώνουν τα απαραίτητα αμινοξέα και κάνουν τη χορτόσουπα να περιέχει και αυτή πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι απαραίτητη για ένα παιδί.

Ο παραδοσιακός τραχανάς

Ένα εξαιρετικό μίγμα από σιτάρι που μπορεί να περιέχει αυγά ή γάλα, αλλά και λαχανικά, ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Συνήθως, ο γλυκός τραχανάς είναι πιο αγαπητός στα παιδιά σε σχέση με τον ξινό. Γενικότερα, ο τραχανάς σε όλες τις παραλλαγές του, δίνει μία εξαιρετική σούπα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Στέφανος Περτσεμλίδης, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (s.pertsemlidis@gmail.com).
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου