Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

"Λιγότερο πλαστικό = καλύτερη ζωή"

Πτηνά, θαλάσσιες χελώνες και κήτη απειλούνται άμεσα από τα πλαστικά σκουπίδια και τις σακούλες, καθώς τα καταπίνουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για μέδουσες ή άλλες μορφές τροφής
"Έφόσον το ανακυκλώνω, δεν πειράζει να το χρησιμοποιώ!": Είναι σίγουρα ένα αγαπημένο επιχείρημα όσων αρνούνται να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, ένας πρόχειρος υπολογισμός κατανάλωσης πλαστικού μέσα στη μέρα μας, μπορεί να ισούται με: μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, πλαστικές σακούλες για ψώνια, αγορά ροφημάτων σε πλαστική συσκευασία, φαγητό από έξω σε πλαστικές θήκες, καθαριστικά και είδη οικιακής χρήσης σε πλαστικές συσκευασίες και η λίστα μεγαλώνει.


Σκεφθείτε ότι κάθε χρόνο 250 δισεκατομμύρια (ναι, δισεκατομμύρια!) πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού εισέρχονται στο περιβάλλον. Προσθέστε έπειτα τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης που συχνά χρησιμοποιούμε στη δουλειά, τη σχολή ή όταν γευματίζουμε εκτός σπιτιού. Πολλαπλασιάστε το επί 12 μήνες και θα δείτε μία στοίβα από πλαστικά σκουπίδια να σας κυκλώνει... 


Από αυτά μονό το 24% ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι χωματερές και στη χειρότερη οι θάλασσες με τον επίμονο αυτό "ξενιστή" να παραμένει σε αυτές για πάνω από 100 χρόνια. Για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο χέρι μας. Αρκεί να αλλάξουμε λίγο τις καθημερινές μας συνήθειες και έτσι θα επωφεληθεί και ο πλανήτης και το πορτοφόλι μας. 

Το πλαστικό είναι ένα υλικό που επιβαρύνει ιδιαίτερα τον πλανήτη τόσο κατά την παραγωγή του όσο και μετά το πέταγμά του στον κάδο. Την ίδια στιγμή, το να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μέσα από επαναχρησιμοποιούμενες και πιο οικολογικές συσκευασίες, θα δώσει μία ανάσα στον πλανήτη και το πορτοφόλι μας. Μήπως ήρθε ώρα να δούμε ότι "το πλαστικό δεν είναι και τόσο φανταστικό";

Πλαστικό: Όχι, δεν είναι φανταστικό…


Έχετε σκεφτεί ότι με μικρές αλλαγές στη ζωή σας θα μπορούσατε να συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος; Η μείωση του αριθμού των σκουπιδιών που εισέρχονται κάθε χρόνο σε αυτό με καταστροφικές συνέπειες είναι μία καλή αρχή!

Ιδέες για την αντικατάσταση και τη μείωση χρήσης του πλαστικού

Αντικαταστήστε το πλαστικό μπουκαλάκι νερού που αγοράζετε καθημερινά με δροσερό νερό από το σπίτι σας, το οποίο και μπορείτε να το μεταφέρετε σε θερμό. Έτσι και χρήματα θα γλυτώσετε και δεν θα επιβαρύνεις το περιβάλλον.

Επενδύστε σε μία καλή καφετιέρα, για να μην χρειαστεί να αγοράζετε καφέ από έξω τόσο συχνά. Μπορείτε να τον μεταφέρεις σε ένα shaker ή σε ένα θερμό, ώστε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή.

Αποφύγετε τις συσκευασίες delivery και προτιμήστε σπιτικό φαγητό σε τάπερ. Σκεφτείτε πόσες σακούλες, πόσες πλαστικές συσκευασίες και πόσα πλαστικά κουβέρ καταναλώνουν πολλοί από εμάς κάθε μήνα. Έπειτα, πολλαπλασιάστε το νούμερο επί 12 για να κάνετε έναν ετήσιο υπολογισμό κατανάλωσης πλαστικού… Θα εκπλαγείτε με το πλαστικό αποτύπωμά σας...

Σταματήστε να κουβαλάτε τα ψώνια σε πλαστικές σακούλες και προτιμήστε υφασμάτινες σακούλες, τις οποίες και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πολύ καιρό.

Προτιμήστε σαπούνι σε μορφή μπάρας αντί σαπουνιού σε υγρή μορφή, αποφεύγοντας έτσι την πλαστική συσκευασία.

Αντί του έτοιμου χυμού σε πλαστικές συσκευασίες, μπορείτε να στύβετε χυμούς από φρέσκα φρούτα, τους οποίους μπορείς να αποθηκεύσετε σε γυάλινα μπουκάλια.


Αντικαταστήστε τα οικιακά καθαριστικά με φυσικά. Και πιο οικονομικό είναι και αποφεύγετε τις συσκευασίες των καθαριστικών.

Αν έχετε
 κάποιο κατοικίδιο, αλλάξτε το πλαστικό πιατάκι φαγητού με ένα κεραμικό. Και πιο όμορφο και πιο καλό για την υγεία του κατοικίδιου σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου