Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στο σπίτι; Και όμως γίνεται!

188970-kharatsi-dee-630x420
Ο λογαριασμός του ρεύματος είναι φουσκωμένος; Τότε, δεν μένει παρά να προσπαθήσετε να… τον ξεφουσκώσετε ακολουθώντας κάποιες από τις συμβουλές που σας προτείνουμε.


Αλλαγές με μηδέν κόστος

  • Κλείνετε τις συσκευές του σπιτιού από τον κεντρικό διακόπτη (On/Off) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Για μεγαλύτερη ευκολία, συνδέετε τις συσκευές σε πολύμπριζο με διακόπτη, ώστε με μία κίνηση να κλείνουν μαζί, π.χ. τηλεόραση, βίντεο κ.λπ.
  • Αποφεύγετε να ανοιγοκλείνετε την πόρτα της ηλεκτρικής κουζίνας την ώρα που βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς κάθε φορά που την ανοίγετε χάνεται σημαντικό ποσό θερμότητας.
  • Ρυθμίστε το ψυγείο στη μέγιστη κλίμακα, αλλά κοντά στη μεσαία σκάλα ψύξης. Επίσης, μην βάζετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο και μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του, ενώ καλό είναι να φροντίζετε να κάνετε τακτική απόψυξη, αν δεν έχει αυτόματη.
  • Μην τοποθετείτε το ψυγείο κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας και φροντίζετε να αερίζεται η πλάτη του, γιατί διαφορετικά αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας.
  • Βάζετε πλυντήριο μόνο όταν γεμίσει και μειώστε τη θερμοκρασία πλύσης στους 30 - 40οC. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά καθαρίζουν το ίδιο καλά τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Χαμηλού κόστους αλλαγές
  • Αλλάξτε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που έχουν 10-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 80% λιγότερη κατανάλωση.
  • Τοποθετείστε έξυπνο μετρητή στο σπίτι, ώστε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή που και πως καταναλώνεται ο ηλεκτρισμός. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών φέρνει μεγάλα οφέλη λόγω βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών.
Οικονομία και στη θέρμανση

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα σπίτι παγωμένο, όταν σε αυτό μεγαλώνουν μικρά παιδιά. Η στροφή μάλιστα στα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα έχει αυξηθεί όπως φαίνεται λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να κάνετε οικονομία και να αυξήσετε την απόδοση στη θέρμανση.
  • Ανοίξτε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως στα νότια παράθυρα για περισσότερη ζέστη.
  • Αερίστε το σπίτι μόνο όταν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό ή άλλα θερμαντικά μέσα που έχετε στην πρίζα.
  • Μην αφήνετε τις τέντες κατεβασμένες έτσι ώστε να αξιοποιήσετε τη δωρεάν θέρμανση από τον ήλιο.
Με υψηλό κόστος, αλλά μακροπρόθεσμη οικονομία
  • Χρησιμοποιείστε, αν είναι δυνατό, ζεστό νερό χρήσης από το μπόιλερ. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, τοποθετείστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Έτσι καλύπτετε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες για ζεστό νερό (σχεδόν 70%), εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας.
  • Αν πρόκειται να αντικαταστήσετε κάποια από τις ηλεκτρικές σας συσκευές στο σπίτι, επιλέξτε εκείνες με υψηλή ενεργειακή απόδοση (Α++,Α+,Α), διαβάζοντας προσεκτικά τις "ενεργειακές ετικέτες" πριν την αγορά.
Φλώρα Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του Αχιλλέα Πληθάρα, Υπεύθυνος προγράμματος "Καλύτερη Ζωή", WWF Ελλάς.
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου