Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα διαχειριστείτε ένα δύσκολο παιδί;

Η ανατροφή είναι από μόνη της απαιτητική διαδικασία και γίνεται ακόμα περισσότερο για τους γονείς που έχουν παιδιά που δεν είναι τα πιο εύκολα στον κόσμο. Άραγε τι μπορείτε να κάνετε, για να τα μεγαλώσετε σωστά παρά τις δυσκολίες;

Όταν το παιδί εκδηλώνει συμπεριφορές που δε σας αρέσουν, είναι ανώφελο να αντιδράτε έντονα και μάλιστα μπροστά σε τρίτους. Το πολύ - πολύ να του δώσετε άθελά σας το έναυσμα να κάνει κάτι αντίστοιχο σε επόμενες φορές από αντίδραση!

Μην παίρνετε προσωπικά ακατανόητες αντιδράσεις του μικρού σας, αφού σχετίζονται με την ιδιοσυγκρασία του και μόνο. Και φυσικά δεν επέλεξε εκείνο να γίνει οξύθυμο.

Ιεραρχήστε τις περίεργες συμπεριφορές του παιδιού με βάση τη συχνότητα και κυρίως τη σημαντικότητά τους, προκειμένου να μάθει να τις διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Υπάρχουν κάποιες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και άλλες που μπορούν να περιμένουν.

Αναρωτηθείτε αν οι προσδοκίες που έχετε από το παιδί είναι ρεαλιστικές με βάση τον δύσκολο χαρακτήρα του. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι είναι ανεφάρμοστες, τροποποιήστε τες για να μην νιώθετε άσκοπα απογοήτευση και δώστε χρόνο στο παιδί να τις δικαιώσει.

Μην επισημαίνετε μόνο τις άσχημες πτυχές της προσωπικότητας του παιδιού σας. Μάθετε να το επαινείτε, όταν φέρεται σωστά ή κάνει βήματα προόδου στο συγκεκριμένο θέμα.

Όσο μεγαλύτερες τάσεις ιδιορρυθμίας δείχνει το παιδί, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να βρίσκετε τρόπους, χώρους και ανθρώπους που το ηρεμούν.

Αν το παιδί σας συνηθίζει να γίνεται ανεξέλεγκτο και αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά στο κομμάτι της υγιούς ανάπτυξής του, μιλήστε άμεσα με ειδικό για θέματα συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου