Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Δεν γιατρεύονται όλα με μια αγκαλιά!

Η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά μπορεί να γίνει το καλύτερο καταφύγιο των παιδιών ανακουφίζοντάς τα από τα περισσότερα άγχη και τους προβληματισμούς τους. Κάποιες φορές όμως δεν είναι αρκετή, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ, η στοργή δεν μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος και την επιθετικότητα, που μπορεί να αναπτύξουν μετά την άσκηση σωματικής βίας εις βάρος τους. Αντίθετα μπορεί να τα επιδεινώσει.

“Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να “ταρακουνάτε” τα παιδιά σας ή να τα χαστουκίζετε και μετά να περιμένετε να φτιάξουν τα πράγματα χαϊδεύοντάς τα, κάνετε λάθος”
, λέει η επικεφαλής της έρευνας Jennifer E. Lansford. "Η εκδήλωση στοργής σε ένα παιδί που έχετε χτυπήσει σπάνια εξομαλύνει την κατάσταση. Αντίθετα, μπορεί να του προκαλέσει περισσότερο και όχι λιγότερο άγχος”, συνεχίζει.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1000 παιδιά και οι μητέρες τους, από 8 διαφορετικές χώρες, που ερωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα και το είδος της τυχόν σωματικής τιμωρίας των παιδιών, καθώς και για την εκδήλωση άγχους και επιθετικότητας από μέρους τους.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι, ενώ η μητρική τρυφερότητα μπορεί να μειώσει σε κάποιο βαθμό -όχι να εξαφανίσει- την επίδραση “χαμηλών επιπέδων” σωματικής τιμωρίας (π.χ. ένα μικρό χτύπημα στον “ποπό”) σε παιδιά 8-10 ετών, δεν μπορεί επουδενί να κάνει το ίδιο όταν η σωματική τιμωρία είναι πιο σοβαρής μορφής.

“Γενικά, το παιδικό άγχος χειροτερεύει, όταν οι γονείς από τη μία χτυπάνε τα παιδιά και από την άλλη τα παρηγορούν, πιθανότατα επειδή αυτή η συμπεριφορά τους δημιουργεί μεγάλη σύγχυση” λένε οι ερευνητές. Και συνεχίζουν “είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επικίνδυνο να τους επιβάλλετε την πειθαρχία με τρόπους που δεν θα εμπλέκουν σωματική βία. Πειθαρχία βέβαια σημαίνει να τα διδάσκετε όχι να τα τιμωρείτε.”

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου