Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Απαντήσεις στα συχνότερα οφθαλμολογικά ερωτήματα των γονιών!

little-girl-being-fitted-for-glasses
Η όραση είναι η κορυφαία αίσθηση για τον άνθρωπο.Το 85% των πληροφοριών που προσλαμβάνει ο εγκέφαλός μας από το εξωτερικό περιβάλλον είναι εικόνες. Η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση της οπτικής οδού πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της ζωής του παιδιού.

Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση των οφθαλμών, που θα εμποδίσει τη φυσιολογική ανάπτυξη στα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του παιδιού, θα καταλήξει μόνιμα, για όλη του τη ζωή,σε χαμηλή όραση (αμβλυωπία), εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι' αυτό και είναι απαραίτητος ο οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά, από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Πότε θα πρέπει να ελέγχεται οφθαλμολογικά ένα παιδί;

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να είναι υποχρεωτική τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού και να γίνεται από οφθαλμίατρο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους το παιδί πρέπει να ελέγχεται εκ νέου οφθαλμολογικά, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής πάθησης, υψηλής αμετρωπίας, ανισομετρωπίας, αμβλυωπίας ή στραβισμού.

Οι λοιπές συνήθεις οφθαλμολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται στην ηλικία των 2 ετών , των 3 - 4 ετών και με την έναρξη των μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο. Ακολούθως πρέπει να εξετάζεται ετησίως.

Ένα παιδί που δεν μιλάει ή δεν ξέρει τα γράμματα και τους αριθμούς πως θα εξετασθεί;

Η οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να μη στηρίζεται στις απαντήσεις τους, οι οποίες σπάνια είναι αξιόπιστες μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Η εξέταση θα πρέπει να εκτελείται με ταχύτητα, αλλά και υπομονή, γιατί το παιδί γρήγορα κουράζεται, σε ευχάριστο περιβάλλον και να είναι ενδιαφέρουσα.

Ελέγχεται η κινητικότητα των ματιών στις διάφορες βλεμματικές θέσεις, η σύγκλιση, η χρωματική αντίληψη και η στερεοσκοπική όραση. Η εξέταση της οπτικής οξύτητας γίνεται ανάλογα με την ηλικία με διαφορετικά τεστ με κυκλοπληγία ή μη. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με τη σχισμοειδή λυχνία και την εξέταση του βυθού.

Ποιες διαταραχές της όρασης αφορούν την παιδική & σχολική ηλικία;

Οι βασικότερες διαταραχές της όρασης που αφορούν την παιδική ηλικία είναι:
η αμβλυωπία
ο στραβισμός,
η μυωπία
η υπερμετρωπία
ο αστιγματισμός.

Υπάρχει πρόβλημα όταν ένα παιδί κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση;

Στα περισσότερα παιδια αρέσει να κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση. Αν δεν υπάρχουν άλλα ευρήματα, αυτή η συμπεριφορά θεωρείται φυσιολογική.

Ένα παιδί παραπονιέται για κεφαλαλγίες. Έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του;


Υπάρχουν διάφορες αιτίες κεφαλαλγίας. Η εξέταση πρέπει να ξεκινήσει από τον παιδιατρό του. Οι πιο πολλοί παιδίατροι θα περαπέμψουν το παιδί και στον οφθαλμίατρο για έλεγχο τυχόν διαθλαστικών ανωμαλιών,  αν και τις περισσότερες φορές οι κεφαλαλγίες δεν προκαλούνται από οφθαλμολογικά προβλήματα.

Ένα παιδί που διαβάζει πολύ μπορεί να αποκτήσει μυωπία;

Οι δραστηριότητες που απαιτούν την αίσθηση της όρασης δεν μεταβάλλουν τη διαθλαστική κατάσταση των ματιών τους. Πιο απλά, δεν μπορεί ένα παιδί να αναπτύξει μυωπία επειδή διαβάζει πολύ.

Οι μαθησιακές δυσκολίες σχετίζονται με προβλήματα όρασης;

Η καλή όραση των παιδιών είναι σίγουρα βασική προϋπόθεση επιτυχίας στο σχολείο. Όταν η όραση του παιδιού υστερεί, υστερεί και η σχολική του επίδοση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη έως και 25% των παιδιών έχουν προβλήματα όρασης, που επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα.

Εάν οι γονείς έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία, θα την κληρονομήσει και το παιδί τους;


Υπάρχει κάποια μορφή κληρονομικής προδιάθεσης, αλλά όχι απόλυτη κληρονομικότητα στο θέμα των διαθλαστικών ανωμαλιών. Γι' αυτό συστήνεται προληπτικός έλεγχος στα παιδιά, ώστε αν υπάρχουν, να διαγνωστούν έγκαιρα και σωστά .

Να θυμάστε! Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από αυτό το κείμενο δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Δήμητρα Γρηγορίου, Οφθαλμίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου