Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

"Παίζουμε με την καρδιά μας" στο θέατρο Αλκμήνη

DSC_0054-1024x680
Ζούμε στον κόσμο των συναισθημάτων. Αυτός ο αόρατος κόσμος, όμως, παραμένει στο μεγάλο μέρος του άγνωστος. Μπορούμε, για παράδειγμα, να δώσουμε όνομα σε αυτό που νιώθουμε; Να ξέρουμε τι το προκάλεσε; Να το εκφράσουμε; Σε ποιον; Θα μας καταλάβει; Κι ύστερα, μπορούμε να το διαχειριστούμε; Αν αποτελεί πρόβλημα, μπορούμε να το λύσουμε; 

Το project "Παίζω με την καρδιά μου", που ξεκινά από το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 και θα διεξάγεται κάθε Σάββατο στο Θέατρο Αλκμήνη, συνδυάζει: Θέατρο και παιχνίδι
(δρώμενο - εργαστήρι).

Συναισθηματική αγωγή
Πρόκειται για ένα θεατρο-παιδαγωγικό εργαστήρι που δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς και θεατροπαιδαγωγούς, Μαρία Μαλταμπέ και Σοφία Στυλιανού, με την επιστημονική επιμέλεια του ψυχολόγου Δρ. Δημήτρη Θεοδοσάκη. Ολοκληρώνεται σε τέσσερις συναντήσεις με στόχο την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης του παιδιού. Και πιο συγκεκριμένα: την αναγνώριση των συναισθημάτων, την έκφρασή τους και προοδευτικά τη διαχείριση τους.

Γιατί Θεατρικό Παιχνίδι;


Εστιάζει στην ενεργή συμμετοχή του παιδιού.
Συμβάλλει στην αποδέσμευση του συναισθήματος.
Καλλιεργεί τη συνεργατικότητα και την επικοινωνία.
Αναπτύσσει τη λεκτική και κινητική έκφραση.
Ενισχύει τη φαντασία και τον αυθορμητισμό.
Προωθεί την αυτενέργεια του παιδιού.
Η σύμβαση του παιχνιδιού παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης και διαχείρισης της πραγματικότητας.
Προσφέρει την απόλαυση της χαράς του παιχνιδιού.

Στο πρώτο στάδιο παρουσιάζεται μια πρωτότυπη δραματοποιημένη ιστορία, η οποία θα αποτελέσει το ερέθισμα για να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο των δραστηριοτήτων. Στόχος είναι πρωτίστως η γνωριμία των παιδιών με τα συναισθήματα, αλλά και η καλλιέργεια της ικανότητάς τους να μπορούν να τα αναγνωρίσουν. Θα διερευνήσουν τα βασικά συναισθήματα, όπως τη χαρά, τον φόβο, τη λύπη και τον θυμό, και θα ανακαλύψουν το διαφορετικό τρόπο που αυτά βιώνονται από κάθε άνθρωπο.

Το δεύτερη στάδιο περιλαμβάνει την ανακάλυψη τρόπων έκφρασης συναισθημάτων μέσα από σειρά θεατρικών αυτοσχεδιασμών, μουσικο-κινητικών παιχνιδιών, εικαστικών δραστηριοτήτων, μουσικών πειραματισμών, φύλλων εργασίας, αλλά και αφήγηση ιστοριών. Με όχημα το σώμα, τη φωνή και τη φαντασία τους, μέσα από τις τέχνες και το παιχνίδι, τα παιδιά εκφράζουν δημιουργικά τον εσωτερικό τους κόσμο.

Στο τρίτο στάδιο, τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά στην έκβαση του μύθου προτείνοντας και αναπαριστώντας τη δική τους εκδοχή. Αρχικά αναλύουν τους χαρακτήρες, κατανοώντας τις πράξεις, τα κίνητρα, τις επιθυμίες, τους φόβους και τα συναισθήματά τους. Στη συνέχεια, αναρωτιούνται τι θα έκαναν στη θέση τους παίρνοντας στα χέρια τους τον μύθο και τις καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες. Τέλος, "απελευθερώνουν" τα πλάσματα του μύθου δίνοντας τη δική τους προοπτική.

Όλες οι δραστηριότητες κινούνται στον άξονα της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης, που αφορά την κατανόηση και τη συμμετοχή στα προβλήματα και τα βιώματα του άλλου. Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης αποτελεί τη βάση για να οικοδομήσει το παιδί υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και επιτυχημένη προσωπική και κοινωνική προσαρμογή.

Κύριο χαρακτηριστικό του εργαστηρίου είναι ο βιωματικός χαρακτήρας των συναντήσεων που προσφέρει την εμπειρία της αυτογνωσίας, αλλά και της δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την ομάδα. Άλλωστε, η θεατρική τέχνη παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για να πειραματιστεί το παιδί με τον εαυτό του, την εικόνα του, αλλά και να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει με τους άλλους.

Το project "Παίζω με την καρδιά μου", εντάσσεται θεωρητικά στο πλαίσιο των Θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με τις βασικές θεωρίες για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας - Κρατήσεις θέσεων:
Μαρία Μαλταμπέ: 6944 878.676, e-mail: marmalt@hotmail.com
Σοφία Στυλιανού: 6979 278.928, e-mail: sofiastyl@gmail.com

Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Στάση Μετρό Κεραμεικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου