Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Τιμωρία: Αθώα ή ένοχη;

educationalapps
Αλήθεια, τα παιδιά πειθαρχούν καλύτερα όταν ξέρουν ότι τα περιμένει τιμωρία ή κάποια ανταμοιβή; Ορίστε τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα…

Το πώς η ανταμοιβή και η τιμωρία μπορεί να επηρεάσουν την συμπεριφορά των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ψυχολόγους εδώ και πολλά χρόνια. Και παρόλο που όλες οι τελευταίες παιδαγωγικές προσεγγίσεις προτιμούν να περιορίζουν ή να αποφεύγουν παντελώς την τιμωρία, μία νέα μελέτη έρχεται να προβληματίσει και να ταράξει τα νερά.

Η τιμωρία οδηγεί σε (θετικές) αλλαγές…

Ότι οι μαθητές είναι πιο πιθανό να αλλάξουν την όποια προβληματική συμπεριφορά τους, αν πιστεύουν ότι τους περιμένει κάποια τιμωρία, παρά αν πρόκειται να λάβουν κάποια ανταμοιβή. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον, απέδειξε ότι η τιμωρία μπορεί να είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική από ότι η διαπραγμάτευση, που προτείνει κάποια ανταμοιβή ιδιαίτερα στους μαθητές.

Η συμβουλή των ειδικών…

Παρόλα αυτά οι ψυχολογικές επιπτώσεις της τιμωρίας στα παιδιά θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη σοβαρά, καθώς μπορεί να θέλουμε καλούς και συνεπείς μαθητές, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε ευτυχισμένα παιδιά!

Φλώρα Κασσαβέτη
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου