Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Πότε αρχίζει η έγκυος να νιώθει τις κινήσεις του εμβρύου και με ποια συχνότητα;

97ec6035-5c03-4761-af14-7960c7cc4279
Η αντίληψη των κινήσεων του εμβρύου από τη μητέρα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αναγνώρισης της εμβρυϊκής ζωής και θεωρείται ως μια εκδήλωση της καλής κατάστασης του εμβρύου. Οι κινήσεις γίνονται αρχικά αντιληπτές από τη μητέρα μεταξύ 18 και 20 εβδομάδων της κύησης και γρήγορα γίνονται πιο τακτικές. Αν και οι κινήσεις του εμβρύου τείνουν να σταθεροποιηθούν στις 32 εβδομάδες της κύησης, δεν υπάρχει μείωση της συχνότητας των κινήσεων του εμβρύου στα τέλη του τρίτου τριμήνου.

Η δραστηριότητα του εμβρύου αποτελεί ένδειξη της ακεραιότητας του κεντρικού νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος, αναφέρει ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος. Το φυσιολογικό έμβρυο είναι ενεργό και ικανό για σωματική κίνηση, περνά δε από περιόδους τόσο ηρεμίας όσο και ύπνου. Η πλειοψηφία των γυναικών αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του εμβρύου και διαισθητικά χαρακτηρίζουν την κινητικότητα ως φυσιολογική από την καθημερινή εμπειρία της δραστηριότητας του εμβρύου.

Από τις 18 - 20 εβδομάδες κύησης οι περισσότερες έγκυες γυναίκες νιώθουν τη δραστηριότητα του εμβρύου, αν και οι πολύτοκες μπορεί να αντιληφθούν τις κινήσεις του ήδη από τις 16 εβδομάδες κύησης. Αντίθετα, οι πρωτότοκες γυναίκες μπορεί να αντιληφθούν την κίνηση πολύ αργότερα από τις 20 εβδομάδες κύησης.

Ωστόσο, το είδος των κινήσεων του εμβρύου μπορεί να αλλάξει με την πρόοδο της εγκυμοσύνης στο τρίτο τρίμηνο. Ο μέσος αριθμός των κινήσεων ανά ώρα είναι 31 (εύρος 16 - 45), με το μεγαλύτερο χρονικό μεσοδιάστημα μεταξύ των κινήσεων να κυμαίνεται στα 50 έως 75 λεπτά. Μεταβολές στον αριθμό και τη φύση των κινήσεων του εμβρύου, καθώς το έμβρυο ωριμάζει, θεωρούνται ως μια αντανάκλαση της κανονικής νευρολογικής ανάπτυξης του εμβρύου. 

Ήδη από τις 20 εβδομάδες της κύησης, οι εμβρυϊκές κινήσεις δείχνουν ημερήσιες μεταβολές. Το απόγευμα και το βράδυ είναι περίοδοι αιχμής της δραστηριότητας, ενώ οι κινήσεις του εμβρύου συνήθως απουσιάζουν κατά τη διάρκεια των κύκλων εμβρυϊκού ύπνου, που εμφανίζονται τακτικά καθ όλη την ημέρα και τη νύχτα και συνήθως διαρκούν 20 - 40 λεπτά. Αυτοί οι κύκλοι ύπνου σπάνια υπερβαίνουν τα 90 λεπτά στο φυσιολογικό, υγιές έμβρυο.

Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες για την ανάγκη να παρακολουθούν τις κινήσεις του εμβρύου μέχρι και την έναρξη του τοκετού και πρέπει να αναφέρουν οποιαδήποτε μείωση ή διακοπή των κινήσεων του εμβρύου στον μαιευτήρα τους.

Μαρία Ιωαννάτου
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου