Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Διώξτε τα τοξικά και "πρασινίστε" το δωμάτιο του μωρού σας!

baby greenroom
Προετοιμάζοντας το δωμάτιο που θα φιλοξενήσει το μωρό σας, πρέπει να προσέξετε τα υλικά και τα υφάσματα με τα οποία θα "ντύσετε" τη βρεφική κρεβατοκάμαρα. Κάνοντας "πράσινες" επιλογές, θα μπορέσετε να προστατέψετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές διαταραχές. Διαβάστε, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, πριν αρχίσετε να προετοιμάζετε το δωμάτιο του μωρού σας και σημειώστε ότι όλες οι προετοιμασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν την άφιξή του.


Επικίνδυνα βρεφικά έπιπλα

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μοκέτες, τα πατώματα, τα υφάσματα, τα έπιπλα, τα ρούχα και τα παιχνίδια αναδίδουν διάφορες μολυσματικές ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη και πτητικά οργανικά συστατικά (τα λεγόμενα VOC). Τα συμπτώματα από την έκθεση στις ουσίες αυτές περιλαμβάνουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης, του λαιμού και του δέρματος, καθώς επίσης και αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτίες, πονοκεφάλους, ζαλάδες και αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, μπορεί να προκληθούν βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Έχει αποδειχτεί ακόμα ότι ορισμένα από τα συστατικά αυτά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στα ζώα, ενώ κάποια θεωρούνται ύποπτα και για πρόκληση καρκίνου στους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία αμερικανική έρευνα με τίτλο “Toxic Baby Furniture” (Τοξικά βρεφικά έπιπλα), που δημοσιεύτηκε το 2008, έδειξε ότι οι βρεφικές κούνιες και οι αλλαξιέρες μπορεί να αναδίδουν φορμαλδεΰδη σε επίπεδα τέτοια που να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης παιδικών αλλεργιών και άσθματος.

Σε ό,τι αφορά το πάτωμα, ως γενικό κανόνα επιλέξτε χαλιά και μοκέτες από φυσικές ίνες ή οργανικό βαμβάκι, αντί για συνθετικά υλικά όπως νάιλον και πολυεστέρα. Αποφύγετε τους τοξικούς καθαρισμούς χαλιών και προτιμήστε αντιθέτως τον ατμοκαθαρισμό, ενώ φροντίστε να πλένετε τακτικά τα μικρότερα χαλάκια και πατάκια στο πλυντήριο. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να βγάζετε τα παπούτσια σας μπαίνοντας στο σπίτι για να μην μεταφέρετε μέσα τα βακτήρια από τους δρόμους.

Για τους τοίχους, επιλέξτε χρώματα με μηδαμινή ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε πτητικά οργανικά συστατικά και όσο το δυνατόν πιο φυσικές βαφές. Ενόσω βάφετε το δωμάτιο, θυμηθείτε να έχετε ανοιχτά όλα τα παράθυρα. Αν επιλέξετε κάποια ταπετσαρία, φροντίστε να είναι από ανακυκλωμένο χαρτί για να "αναπνέει" και να μην επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα.

Όσο για τις κουρτίνες, προσανατολιστείτε προς φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι, λινάρι ή μετάξι. Πριν τις κρεμάσετε, πλύντε τις και στεγνώστε τις, γιατί ακόμα και οι φυσικές ίνες υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία με διάφορες ουσίες, προκειμένου για παράδειγμα να είναι ανθεκτικές στο σκόρο.

Αερίζετε συχνά το δωμάτιο

Για να μειώσετε τη συγκέντρωση του αέρα σε βλαβερές χημικές ουσίες και παθογόνους οργανισμούς, ανοίγετε συχνά τα παράθυρα. Ιδανικά, αερίζετε το δωμάτιο του μωρού τρεις φορές τη μέρα.

Επιλέξτε αθώα παιχνίδια

Τα παιχνίδια του μωρού σας θα πρέπει να είναι από φυσικά και μη-τοξικά υλικά. Αποφύγετε το πλαστικό PVC, το οποίο μπορεί να περιέχει φθαλάτες, ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και προκαλούν βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά.

Διαλέξτε μη-τοξικά έπιπλα

Πέρα από το να είναι σταθερά, ανθεκτικά και λειτουργικά, τα έπιπλα του βρεφικού δωματίου θα πρέπει να είναι και μη-τοξικά. Το μασίφ ξύλο που έχει υποβληθεί σε επεξεργασία με μη-τοξικό βερνίκι, λάδι ή κερί είναι το καλύτερο. Αποφύγετε αντιθέτως τη μοριοσανίδα (για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιείται φορμαλδεΰδη) ή έπιπλα από πλαστικό, γιατί μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες μαλακτικές ουσίες.

Απομακρύνετε τις ηλεκτρικές συσκευές

Στο δωμάτιο του μωρού δεν θα πρέπει να υπάρχουν ασύρματες συσκευές, κινητά τηλέφωνα ή τηλεοράσεις.

Ποντάρετε στη φύση

Σύμφωνα με έρευνα μελετητών της NASA, τα πράσινα φυτά έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις τοξικές χημικές ουσίες, όπως τη φορμαλδεΰδη, το βενζένιο και το μονοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.

Εμπιστευθείτε τη μύτη σας

Αν κάτι μυρίζει άσχημα αφότου το αγοράσετε (π.χ. στρώμα, παιχνίδι ή έπιπλο), τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα αναδίδει βλαβερά αέρια. Απομακρύνετέ το από το δωμάτιο του μωρού και αφήστε το για δύο βδομάδες στον καθαρό αέρα ή σε ένα δωμάτιο που δεν το χρησιμοποιείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου