Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ασφάλεια και χριστουγεννιάτικα στολίδια

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Ασφάλεια και χριστουγεννιάτικα στολίδια
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι ασφαλή. Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις, για να μην βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή μας. 

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει:

Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:

1. τη σήμανση CE,
2. τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας),
3. τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη στην Ελλάδα.

Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο να αναγράφεται σαφώς η ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης, καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
  • Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
  • Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Υπάρχουν και κάποιες ακόμη μικρές συμβουλές, που πρέπει να ακολουθείτε:
  • Διαβάζετε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και να τις εφαρμόζετε.
  • Mην αφήνετε ποτέ τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνετε για ύπνο ή όταν βγαίνετε από το σπίτι.
  • Αγοράζετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από αξιόπιστους εμπόρους.
  • Αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν χρησιμοποιείτε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφετε στο κατάστημα από όπου τα αγοράσατε.
  • Δεν διορθώνετε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.
  • Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, δεν τα πετάτε στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
  • Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα στολίδια που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν στο στόμα τους και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους. Κανονικά, απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην αγορά τέτοια προϊόντα. Όμως, επειδή πολλά μπορούν να συμβούν, μην αγοράζετε τέτοια στολίδια.
  • Προσοχή στα σπρέι διακόσμησης. Ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου