Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τα πρώτα του παπουτσάκια

shoes-baby-teddy-bear-and-nipple-laptop-background-free-hd-690254
Τι καλύτερο για να πατήσει γερά στα πόδια του από ένα ζευγάρι άνετα, πανέμορφα παπουτσάκια; Μόλις το παιδί αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα, έρχεται και η ώρα για να φορέσει παπουτσάκια. Επειδή, όμως, τα ποδαράκια του είναι μαλακά και ευαίσθητα, όταν αγοράσετε τα πρώτα του παπούτσια θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Η ώρα της δοκιμής

Κατά τη διάρκειας της επίσκεψης στο κατάστημα παιδικών υποδημάτων είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι το μικρό παιδί δεν έχει αναπτύξει ακόμα τον λόγο του τόσο ώστε να μπορεί να σας πει αν τα παπούτσια που δοκιμάζει είναι αναπαυτικά ή το ενοχλούν. Γι αυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:
  • Φροντίστε να υπάρχει λίγο κενό μπροστά από το μεγάλο δάχτυλο. Κατά κανόνα το μεγάλο δάχτυλο πρέπει να έχει απόσταση ένα με ενάμιση εκατοστό από το τέλος του παπουτσιού.
  • Το κενό ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και την άκρη του παπουτσιού δεν πρέπει να είναι τόσο, ώστε το ποδαράκι να βγαίνει με το περπάτημα.
  • Το πίσω μέρος του παπουτσιού πρέπει να αγκαλιάζει τη φτέρνα χωρίς να την πιέζει, αλλά ούτε να βγαίνει το πόδι.
  • Πιέστε τις πλαϊνές πλευρές του παπουτσιού. Ιδανικά θα πρέπει να πιέζονται ελαφρώς.
  • Σε μερικά παιδιά το ένα πατουσάκι είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Γι αυτό να δοκιμάζετε πάντα και τα δύο παπούτσια επιλέγοντας το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο πατουσάκι.
  • Προτιμήστε τα παπούτσια να έχουν από κάτω λάστιχο ή υλικό που δεν γλιστράει γιατί ένα παιδάκι, που έτσι κι αλλιώς δεν περπατάει ακόμα σταθερά, μπορεί να πέσει. Αν, ωστόσο, επιλέξετε παπούτσια με σόλα ζητήστε να σας τις λειάνουν.
  • Μην αγοράζετε παπούτσια που είναι σκληρά με την προοπτική ότι αργότερα θα μαλακώσουν. Τα παπούτσια πρέπει να είναι από την αρχή μαλακά και αναπαυτικά, έτσι ώστε το παιδί να αισθάνεται άνετα με αυτά.
  • Προτιμήστε παπούτσια από μαλακό δέρμα που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και να κινείται άνετα.
  • Όσο το παιδί είναι μικρό μην αγοράζετε παπούτσια με κορδόνια, γιατί λύνονται και μπορεί να τα πατήσει και να πέσει. Αν πρόκειται να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια προτιμήστε εκείνα που κουμπώνουν με αυτοκόλλητες ταινίες.
  • Για τα παιδιά κάτω των δύο είναι καλύτερα το παπούτσι να είναι κλειστό μπροστά, για αυτό αποφύγετε τα πέδιλα. Φροντίστε ωστόσο, τα παπούτσια που επιλέγετε για το καλοκαίρι να έχουν τρύπες αερισμού.
  • Μέχρι την ηλικία των δύο ετών καλό είναι να επιλέγετε παπούτσια που κρατούν τον αστράγαλο του παιδιού καλυμμένο, καθώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα μέχρι να μάθει να περπατάει καλά.
  • Προτιμάτε να φοράτε τα καλοκαιρινά παπούτσια με καλτσάκια γιατί το δέρμα του μωρού μπορεί εύκολα να ερεθιστεί.
  • Μην διαλέγετε παπούτσια για το παιδί με βάση αποκλειστικά και μόνο τις στιλιστικές σας προτιμήσεις.
  • Μην αγοράζετε παπούτσια σε μεγαλύτερο από το μέγεθος που ενδείκνυται για την ηλικία του παιδιού, με το σκεπτικό ότι τα πόδια του μεγαλώνουν γρήγορα. Όχι μόνο θα το δυσκολέψουν στο περπάτημα, αλλά μπορεί να αποτελέσουν αιτία ατυχήματος.
  • Αμέσως μόλις αγοράσετε τα παπούτσια βάλτε το παιδί να τα φορέσει στο σπίτι κι αφήστε το να περπατήσει για τουλάχιστον μία ώρα. Αν μόλις τα βγάλετε διαπιστώσετε ερεθισμούς στα πόδια του, θα πρέπει να τα αλλάξετε. 
Απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος

Τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν γρήγορα. Γι αυτό και πρέπει να ελέγχετε συχνά αν του κάνουν τα παπούτσια του. Να θυμάστε πως όταν βλέπετε τα ρούχα του να μην του χωράνε πια ή να έχουν κοντύνει, αυτό αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης, οπότε καλό είναι να τσεκάρετε και τα παπούτσια. Πώς; Πιέζοντας προς τα κάτω το πάνω μέρος του παπουτσιού με τον αντίχειρα, προκειμένου να ελέγχετε τη θέση που έχει το μεγάλο δάχτυλο στο παπούτσι. Αν το μεγάλο δάχτυλο έχει φτάσει στην άκρη του παπουτσιού, τότε είναι καιρός να αλλάξετε παπούτσια και να πάρετε μεγαλύτερο νούμερο. 

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι πια καιρός να αγοράσετε στο παιδί σας μεγαλύτερο νούμερο παπούτσια; Ακολουθήστε τα… σημάδια!
  • Ορατά σημάδια ερεθισμού όπως φουσκάλες, πληγές, οιδήματα.
  • Δεν υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και το τέλος του παπουτσιού.
  • Τα δάχτυλα φαίνεται να πιέζουν το πάνω μέρος του παπουτσιού.
  • Τα δάχτυλα βγαίνουν έξω από τα όρια στα πέδιλα.
  • Οι πλευρές του παπουτσιού είναι τεντωμένες και δεν πιέζονται προς τα μέσα.
  • Το παιδάκι γκρινιάζει ή κλαίει όταν φοράει τα παπούτσια, αρνείται να τα φορέσει ή προσπαθεί να τα βγάλει.
  • Παρατηρείτε ξαφνικά αλλαγή στο βάδισμά του. 
Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σας

Τα παπούτσια βοηθάνε ή όχι το παιδί να μάθει να περπατάει;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν το παιδί φοράει παπούτσια, μπορεί να μάθει να περπατάει πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, τα παπούτσια μπορεί να δυσκολέψουν το μικρούλι που μόλις μαθαίνει να περπατάει γιατί δυσκολεύουν τον συντονισμό των κινήσεων των ποδιών. Γι αυτό είναι καλύτερα να μην του φοράτε παπούτσια πριν μάθει να περπατάει και όταν ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα βήματα. Θα πρέπει, ωστόσο, να του φοράτε παπούτσια όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι για να μην κρυώσει ή να μην λερωθεί ακόμα κι αν δεν περπατάει ακόμα.

Χρειάζεται ειδικά παπούτσια για την πλατυποδία;
Τα περισσότερα παιδιά όταν είναι μικρά φαίνεται σαν να έχουν πλατυποδία, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν. Η καμάρα αρχίζει να γίνεται ορατή συνήθως μετά την ηλικία των πέντε. Παρ όλα αυτά μια επίσκεψη στον παιδορθοπεδικό θα σας λύσει την απορία, δεδομένου ότι η διάγνωση για πλατυποδία μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των τριών. Τότε, εφόσον χρειάζεται, συστήνονται ειδικά για την πλατυποδία παπούτσια.

Πότε πρέπει να φορέσει ορθοπεδικά παπούτσια;

Αν σας φαίνεται ότι το παιδί περπατάει παράξενα, γέρνει, κουτσαίνει, τραβάει το ένα ποδαράκι, γυρίζει το ένα ή και τα δύο πόδια προς τα μέσα ή προς τα έξω, περπατάει στις μύτες, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν παιδορθοπεδικό. Επίσης, μία ακόμα σημαντική ένδειξη είναι η παραμόρφωση των παπουτσιών. Δεδομένου ότι τα παπούτσια είναι ο δέκτης του φορτίου του παιδιού, αν διαπιστώσετε ότι έπειτα από λίγο καιρό παραμορφώνονται, αυτό σημαίνει ότι δέχονται έκκεντρα φορτία. Για καθεμία, λοιπόν, από τις περιπτώσεις που αναφέρονται θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδορθοπεδικό, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να εκτιμήσει αν υπάρχει κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα και να συστήσει τεχνικές βελτίωσης με ασκήσεις ή ειδικά ορθοπεδικά παπούτσια. Να θυμάστε ότι, όσο πιο νωρίς εντοπίζονται αυτού του είδους τα προβλήματα τόσο καλύτερα αντιμετωπίζονται.

Φλώρα Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του Λάμπρου Παπαδόπουλου, παιδορθοπεδικού, Διευθυντή της Β Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία".
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου