Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Όταν τα παιδιά ελπίζουν στην επανένωση των γονιών


Ο χωρισμός των γονιών αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τη ζωή των παιδιών, που συνοδεύεται από αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Η απουσία του ενός γονιού σημαδεύει τη ζωή του παιδιού. Τίποτε δεν είναι όπως πριν, μεγαλώνει πλέον με τον ένα γονιό και καλείται να συμφιλιωθεί με μια νέα πραγματικότητα, να περνά κάποιο χρόνο με τον άλλο γονιό του σε ένα άλλο σπίτι.

Το διαζύγιο δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο για κανένα μέλος της οικογένειας κυρίως όμως για τα παιδιά. Στα μάτια κάθε παιδιού δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για τον χωρισμό των γονιών του, ακόμα και όταν έχει γίνει θεατής των διαφωνιών και των τσακωμών τους ή βλέπει τον ένα γονιό συστηματικά να απουσιάζει. Συχνά παρατηρούμε ότι ακόμα και οι γονείς που δεν ασχολούνταν με τα παιδιά τους ή ήταν απαιτητικοί ή απότομοι ή και βίαιοι κατά τη διάρκεια της κοινής ζωής της οικογένειας, μετά τον χωρισμό γίνονται αποδέκτες έντονων συναισθηματικών εκδηλώσεων από τα παιδιά τους.

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών συνεχίζει να ελπίζει και να επιθυμεί την επανένωση των γονιών του έπειτα από δύο, τρία, ακόμα και οκτώ χρόνια μετά το διαζύγιο. Κάποια παιδιά επίσης σκαρφίζονται διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να φέρνουν σε συνεχή επαφή τους γονείς τους με την ελπίδα να τους σμίξουν ξανά. Όταν μάλιστα οι γονείς δεν είναι ξεκάθαροι στα μηνύματα που τους μεταφέρουν, τα παιδιά ελπίζουν και υποφέρουν...

Τι σας προτείνω:
  • Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλετε να είστε ακριβείς και σαφείς με τα παιδιά σας.
  • Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκάθαρα μηνύματα όσο και αν πληγώνονται από αυτά. Σταδιακά προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση.
  • Ο κάθε γονιός ξεχωριστά πρέπει να τονίζει στο παιδί ότι με τον μπαμπά ή τη μαμά δεν θα είστε ποτέ ξανά μαζί ως ζευγάρι, πάντα όμως θα είστε οι γονείς του και αυτό δεν αλλάζει.
  • Είναι απαραίτητο να διαπιστώσει το παιδί ότι το εννοείτε πραγματικά, διαφορετικά θα του δημιουργηθεί σύγχυση. 
  • Να τα ενθαρρύνετε να εκφράζουν τα συναισθήματά τους 
Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου