Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Συμβουλευτική γονέων: τι είναι και ποια η σημασία της

Θέλουν οι έξυπνες γυναίκες λιγότερα παιδιά;
Το παιδί από τη στιγμή που θα γεννηθεί βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον της οικογένειάς του. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι η πρώτη "στέγη" και "φωλιά" για το ίδιο, η πρώτη γνωριμία και επαφή με τον κόσμο.

Αναμφίβολα, οι γονείς είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι για το παιδί, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του. Είναι υπεύθυνοι για το είδος της ανατροφής και της διαπαιδαγώγησης που θα του δώσουν, για την ποιότητα και το πλήθος των ερεθισμάτων που θα του προσφέρουν, καθώς και σε κάποιο βαθμό για την προσωπικότητα που θα διαμορφώσει σταδιακά μεγαλώνοντας. Κάθε αναπτυξιακή περίοδος του παιδιού είναι μοναδική, περιλαμβάνει ξεχωριστές "προκλήσεις" για το ίδιο και τους γονείς του και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές ανάγκες, σκοπούς κι επιθυμίες.

H αλήθεια είναι πως οι σημερινοί γονείς έχουν πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών και γνώσεων αναφορικά με την ανάπτυξη, την ανατροφή, την υγεία και άλλους τομείς που σχετίζονται με το μεγάλωμα ενός παιδιού: βιβλία, σεμινάρια, διαδίκτυο είναι μερικές από τις πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες. Επιπρόσθετα, ένα από τα πολλά "στοιχήματα" που καλείται να κερδίσει ο γονιός είναι να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο γόνιμα και αποτελεσματικά σε κάθε κατάσταση, πρόβλημα ή δυσκολία που είναι πιθανόν να προκύψει σε σχέση με το παιδί του.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που ο γονιός δυσκολεύεται ή ακόμα αδυνατεί να βοηθήσει το παιδί του, και τότε είναι η στιγμή που είναι σκόπιμο να ζητήσει μια επαγγελματική βοήθεια. Τέτοιες περιστάσεις μπορούν να αφορούν μια μαθησιακή δυσκολία που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την ανταπόκριση του παιδιού στη σχολική καθημερινότητα, μια καθυστέρηση σε κάποιον τομέα της ανάπτυξής του και άλλα.

Με ποιόν τρόπο θα μπορούσε, λοιπόν, ο γονιός να βοηθηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις; Μια έξυπνη επιλογή είναι η συμβουλευτική γονέων.

Πιο συγκεκριμένα, η συμβουλευτική γονέων δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον πατέρα και τη μητέρα μέσα από πρακτικές οδηγίες, κατευθύνσεις και συμβουλές να βοηθήσουν από τη μεριά τους όσο πιο κατάλληλα και αποτελεσματικά γίνεται το παιδί τους στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, να γνωρίσουν και να ανταποκριθούν πιο ουσιαστικά στον γονεϊκό τους ρόλο αλλά και να έρθουν πιο κοντά στο ίδιο τους το παιδί. Πρακτικά, μια συμβουλευτική μπορεί να έχει τη μορφή μιας συνάντησης του ειδικού με τον γονέα ή εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί τηλεφωνικά ή ακόμα και μέσω υπολογιστή.

Το βασικότερο πλεονέκτημα μιας τέτοιας συμβουλευτικής συνάντησης ή εξ' αποστάσεως συνεδρίας είναι πως είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Συνοπτικά η συμβουλευτική γονέων είναι ιδιαιτέρως σημαντική γιατί:
  • προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους
  • γνωστοποιεί ποια είναι τα επόμενα βήματα, που είναι σκόπιμο να κάνουν για τη βέλτιστη εξέλιξη και ανάπτυξη τόσο του παιδιού ατομικά όσο και της οικογένειας συνολικά
  • προτείνει κατευθύνσεις και πρακτικές συμβουλές, που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικογενειακή καθημερινότητα
  • δίνει τη δυνατότητα επανατροφοδότησης και αναπροσαρμογής των προτεινόμενων συστάσεων μέσ” από τον συνεχή διάλογο με τον ειδικό θεραπευτή
  • βελτιώνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του γονεϊκού ρόλου, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των γονέων.
Φαιδώρα Ρίζου, Ειδική Παιδαγωγός
www.eidikipaidagwgos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου