Τα σύκα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των μεσογειακών λαών. Βρισκόμαστε στην περίοδο συγκομιδής τους, καθώς η περίοδος που ωριμάζουν είναι από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Φυσικά, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, εφόσον αποξηραίνονται και έτσι αποτελούν σημαντική τροφή για το χειμώνα και μια τέλεια επιλογή ως σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματά μας.
Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ.
Ήταν τέτοια η αδυναμία που είχαν οι αρχαίοι για τα σύκα, που τα πρόσθεταν σε διάφορες συνταγές φαγητών και τα συνόδευαν με διάφορα κρέατα. Τα ξηρά σύκα χρησίμευαν κυρίως ως ορεκτικό, πίνοντας παράλληλα κρασί. Για τη συντήρησή τους τον χειμώνα συναντάμε δεκάδες συνταγές. Τα ξερά σύκα φυλάσσονταν σε πήλινα σκεύη άλλοτε μέσα σε μέλι ή σε μούστο ή σε ελαφρύ σιρόπι, με διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά, μια συνήθεια που επικράτησε μέχρι και τη βυζαντινή εποχή. Δεν ήταν μόνο οι καρποί του δέντρου που κατανάλωναν οι αρχαίοι, αλλά και τα φύλλα του που τα διατηρούσαν στην άλμη για να φύγει η πικράδα τους.
Τα σύκα της Ρόδου ήταν πολύ πιο φημισμένα και περιζήτητα από της Αττικής, όχι μόνο για τη νοστιμιά τους, αλλά και τη γλυκάδα τους και την άγρια γεύση τους. Αλλά κυρίως γιατί σύμφωνα με τον Έρμιππο τα σύκα της Ρόδου ήταν ηδυόνειρα δηλαδή αυτά που φέρνουν γλυκά όνειρα και καλότυχα γιατί έκαναν να πληθαίνουν τα καλά και τα ωραία πράγματα στους ανθρώπους.
Σήμερα τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε μεγάλη ποικιλία: άσπρα - μαύρα - κόκκινα - μωβ - πράσινα. Το σύκο της Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στη περιοχή της Κύμης του Ν. Εύβοιας.
Όλα όμως τα σύκα, ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας, είναι θρεπτικότατα και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσια σε κάλιο με αποτέλεσμα να βοηθάνε στη ρύθμιση της πίεσης, καθώς επίσης και σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες A, B, C. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό, ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόρων που περιέχουν.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο, αλλά όχι υπερβολικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο, αφού κοπούν, και δεν διατηρούνται παρά μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.
Επίσης, τα σύκα κατέχουν ξεχωριστή θέση και στη γαστρονομία. Τα συναντάμε σε gourmet συνταγές, ενώ ταιριάζουν με πολλά αλμυρά φαγητά, με αλλαντικά τύπου προσούτο, αλλά και με διάφορα τυριά κυρίως σκληρά και αλμυρά όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη συμμετοχή τους στη ζαχαροπλαστική με το παραδοσιακό σύκο ως γλυκό του κουταλιού, το όποιο αποτελεί ένα εξαιρετικό γλύκισμα.
Κλείνοντας πρέπει να επισημανθεί ότι η θερμιδική αξία του σύκου είναι υψηλή (100 γρ. φρέσκα σύκα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, 100 γρ. αποξηραμένα σύκα αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες, ενώ το σύκο του κουταλιού (ένα σύκο) 55 θερμίδες) γεγονός για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου