Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τα πρωτότοκα είναι εξυπνότερα;

10 απλοί τρόποι για να σταματήσετε τους καβγάδες με τα παιδιά!
Τελικά, υπάρχει διαφορά στο IQ ανάμεσα στα πρωτότοκα και τα δευτερότοκα; Ναι υπάρχει, απαντούν οι ερευνητές. Τα πρώτα παιδιά είναι εξυπνότερα από τα δεύτερα υποστηρίζουν, αλλά η διαφορά είναι απειροελάχιστη, συμπληρώνουν.

Η σχετική έρευνα σε δείγμα 377.000 μαθητών γυμνασίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πρωτότοκα έχουν υψηλότερο IQ και διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας από τα παιδιά που έρχονται αργότερα στην οικογένεια.

Τα πρωτότοκα είναι πιο εξωστρεφή, αξιαγάπητα και ευσυνείδητα, ενώ εκδηλώνουν λιγότερο άγχος σε σύγκριση με τα αδέλφια τους.Πάντως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις εξηγούν ότι οι διαφορές είναι τόσο μικρές που εκτιμούν ότι δεν επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Λίγα λόγια για τα πρωτότοκα

Υπευθυνότητα 
Γίνονται καλοί ηγέτες, αφού έχουν ζήσει την εξουσία και ταυτόχρονα την ευθύνη για τα μικρότερα αδέρφια. Τους αρέσει να καθοδηγούν τους άλλους και να αναλαμβάνουν θέσεις με αυξημένη ευθύνη. Αν και είναι αυστηρά με τον εαυτό τους, δύσκολα δέχονται κριτική από τρίτους. Όσο για τις μεγαλύτερες αδερφές, αυτές συχνά λειτουργούν ως μητρικά υποκατάστατα. 

Συντηρητισμός 
Τα πρώτα παιδιά πολλές φορές νιώθουν ότι έχουν ευνοηθεί από τους γονείς τους και ταυτίζονται μαζί τους, με αποτέλεσμα να υιοθετούν με μεγαλύτερη ευκολία τις αξίες τους. Είναι συχνά πιο συντηρητικά και υποστηρίζουν την εξουσία. 

Σχέση με γονείς 
Μπορεί να γίνουν αποδέκτες υπερβολικής προσοχής, εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελούν την απάντηση στα όνειρα των γονιών τους και την αρχή της νέας οικογένειας. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Το φορτίο, όμως, του πρωτότοκου μπορεί να είναι βαρύ, γιατί αν απαρνηθούν τις προσδοκίες της οικογένειας, τα κατατρέχει η ενοχή τού ότι δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο που τους είχαν αναθέσει. 

Ανταγωνιστικότητα 
Ο ερχομός του επόμενου παιδιού προκαλεί μεγάλη αλλαγή στο συναισθηματικό τους κόσμο, αφού χάνουν την αποκλειστική προσοχή των γονιών τους. Αυτό μπορεί να τα κάνει ανταγωνιστικά, ένα χαρακτηριστικό που θα έχουν και στο μέλλον. Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα ζήλιας είναι φυσιολογικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου